10 Motive pentru a folosi Managerul de activități din Windows 8

În Windows 8, Managerul de activități - instrumentul de bază pentru managementul proceselor și-a refacut imaginea dar și facilitățile oferite. Acum deține o sumedenie de file care îți oferă multe informații utile oricui, de la utilizatorul experimentat care face diagnostic problemelor de sistem până la începătorul care încearcă să închidă o aplicație ce pare să nu mai răspundă la comenzi.

1. Este ușor de lansat atât de pe PC cât și de pe Tabletă

Niciodată nu a fost mai ușor să deschizi Managerul de activități. Toate metodele vechi încă funcționează, inclusiv clic dreapta pe bara de lucru de pe Desktop ori apăsarea simultană a tastelor "Ctrl+Shift+Esc" și "Ctrl+Alt+Del".

Windows 8 aduce și noi opțiuni de pornire a Managerului de activități. Pentru o listă completă cu toate variantele de lansare a acestui instrument, citește următorul articol: Prezentare Windows 8: 8 metode de lansare a managerului de activități.

2. Vizualizarea compactă permite comutarea rapidă între aplicații

Prima dată când vei vedea Managerul de activități în Vizualizarea Compactă nu vei fi impresionat. Este doar un mic pătrățel care îți afișează aplicațiile deschise. Fără detalii, fără informații, doar o listă cu numele lor. Pentru utilizatorul de tabletă, care are o multitudine de aplicații deschise, această vizualizare asigură o cale simplă de a selecta o aplicație și permite comutarea către ea sau închiderea ei imediată. Detaliile despre fiecare proces în execuție sunt ascunse în spatele unui clic pe "Mai multe detalii" .

Dacă vrei să afli cum se folosește Vizualizarea Compactă, citește următorul articol: Cum folosești Managerul de activități în modul compact în Windows 8.

3. Noua filă Procese adaugă o mulțime de informații

Utilizatorii vechi de Windows vor spune că fila Procese a fost aici din totdeauna. Ce este atât de grozav la ea?

Fila Procese din Windows 8 nu este aceeași cu cea din Windows 7. Este acum mult mai dinamică și mai lizibilă, oferind informații care în vechea filă nu erau incluse. Acum există hărți colorate care îți arată rapid ce procese utilizează resursele, o prezentare de tip arbore care prezintă programele "părinți" cu programele lor "copii", oferind astfel o viziune mult mai clară a resurselor utilizate. Toate detaliile vechi există și acum, doar că au fost transferate într-o nouă filă.

Pentru a afla mai multe despre fila Procese a Managerului de activități, citiți următorul articol: Monitorizează aplicațiile și închide-le cu Managerul de activități.

4. Poți specifica care date să fie prezentate și care nu, în fiecare filă

Managerul de activități din Windows 8 oferă control complet asupra datelor afișate în fiecare filă. Puteți selecta mai multe coloane pentru a vedea date alternative, puteți schimba unitățile de măsură și puteți chiar schimba modul în care Managerul de activități actualizează datele afișate.

Pentru mai multe informații despre cum să personalizezi filele din Managerului de activități, vă recomand acest articol: Informațiile despre Procese din Managerul de Activități al Windows 8.

5. Fila Performanță oferă grafice pentru monitorizarea utilizării resurselor sistemului

Versiunile anterioare ale Managerului de activități aveau câteva grafice statice care prezentau utilizarea CPU și a memoriei, dar erau lipsite de detalii și personalizarea era inexistentă. Windows 8 a schimbat acest aspect prin noua filă Performanță. Acum avem acces la grafice detaliate ce permit vizualizarea exactă a resurselor consumate (procesor, memorie, rețea și disc).

Puteți micșora fereastra Managerului de activități pentru a afișa pentru fiecare resursă graficul ei, făcând astfel mai ușoară monitorizarea și fără a ocupa prea mult spațiu pe ecran.

Pentru a vedea ce are de oferit fila Performanță vă invit să citiți acest articol: Monitorizează Resursele Windows 8, folosind Managerul de Activități.

6. Monitorizați noile aplicații Windows 8

Noile aplicații Windows 8 sunt o carcateristică importantă a sistemului de operare. Dacă petreceți mult timp pe dispozitivele mobile precum tableta, puteți să consumați rapid traficul de Internet disponibil sau să consumați bateria jucându-vă. Fila Istoric aplicații vă oferă informațiile necesare pentru a ține socoteala aplicațiilor care folosesc aceste resurse. Verificați această filă constant pentru a afla ce resurse sunt utilizate de aplicațiile moderne.

Pentru o mai bună înțelegerea a acestei caracteristici a Managerului de activități, citiți acest articol: Mangerul de Activități - Ce aplicații Windows 8 consumă multe resurse?.

7. Puteți administra aplicațiile de pornire utilizând noul Manager de activități

Poate cea mai bună funcție oferită de Windows 8 prin noul Manager de activități este capacitatea de administrare a aplicațiilor de pornire. Fila Pornire vă afișează o listă a aplicațiilor setate să pornească la deschiderea sisiemului și arată ce impact au asupra timpului de pornire. Dacă vreuna dintre aceste aplicații consumă are un impact mare, puteți dezactiva pornirea automată a acesteia.

Pentru a afla mai multe despre acestă funcție de administrare a aplicațiilor de pornire, citiți acest articol: Administrează aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows 8.

8. Cu fila Utilizatori puteți monitoriza toate conturile de utilizator

Conectarea mai multor utilizatori simultan pe același sistem duce la un consum mai mare de resurse. Fila Utilizatori a Managerului de activități, vă permite să vedeți care sunt utilizatorii rămași conectați și ce aplicații rulează în sesiunile lor. Puteți vedea ce resurse sunt folosite de utilizatorii conectați, îi puteți deconecta sau lăsa un mesaj, direct din Managerul de activități.

Pentru o mai bună înțelegerea a acestei caracteristici a Managerului de activități, citiți acest ghid: Administrează utilizatorii cu Managerul de activități din Windows 8.

9. Fila Detalii vă oferă mai multe informații decât ați avea vreodată nevoie

Utilizatorii experimentați cunosc foarte bine cât de încărcată cu informații era fila Procese din versiunile anterioare ale Managerului de activițăți. În Windows 8, această filă a fost redenumită în Detalii și a fost mutată spre capătul listei de file.

Uitați-vă în lista coloanelor disponibile pentru această filă și veți găsi aproape 40 de tipuri de date. Acestea se pot adăuga sau scoate din vizualizarea hiperdetaliată a proceselor folosite de sistem. Mai mult decât atât, puteți crea o legătură între aplicații și nucleele procesorului, puteți schimba nivelul de prioritate al unui proces și puteți închide procesele pe rând sau chiar un întreg arbore de procese.

Pentru mai multe detalii, citiți: Administrează procesele în execuție cu Managerul de activități din Windows 8.

10. Previzualizarea și administrarea serviciilor, fără deschiderea panoului de control

Vreți să știți ce servicii funcționează în sistemul dvs.? Vreți să activați sau să dezactivați un anumit serviciu pentru a preveni folosirea resurselor sistemului? Vreți să mergeți la Panoul de control sau la Consola managementului computerului, nu-i așa?

În Managerul de activități din Windows 8, găsiți o filă specializată pentru administrarea serviciilor. Dacă doriți o administrare mai amănunțită, este oferită o legătură către pagina specializată din Panoul de control.

Pentru a vedea ce are de oferit fila Servicii, citiți articolul: Cum administrăm Serviciile cu Managerul de Activități din Windows 8.

Concluzie

După cum puteți vedea, au apărut multe schimbări. Noile file vă oferă o gamă largă de informații și un control mult mai bun asupra sistemului. Acum puteți monitoriza resursele, administra aplicațiile de pornire și închide serviciile și procesele cu un singur instrument. Noua versiune a Managerului de activități este mult mai intuitivă pentru cei neinițiați, oferind totodată și informațiile necesare unui utilizator experimentat.