7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows

Utilizatorii avansați și experții IT adoră Linia de comandă, dintr-un motiv foarte întemeiat – permite realizarea rapidă și cu ușurință a multor sarcini administrative. Dar care sunt toate metodele de lansare a Liniei de comandă? V-ați pus vreodată această întrebare? Noi ne-am întrebat și am descoperit 7 metode pentru deschiderea liniei de comandă. Voi mai cunoașteți și alte metode?

NOTĂ: Pașii din acest ghid funcționează în Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

1. Deschide Linia de comandă folosind Căutarea sau Cortana

Căutarea este foarte utilă. În Windows 7, deschide meniul Start și scrie comandă sau cmd.

Apoi, dă clic pe rezultatul Linie de comandă.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și scrie cuvintele linie de comandă sau cmd.

Apoi, apasă pe rezultatul Linie de comandă.

În Windows 10, poți să folosești Cortana pentru a căuta și lansa Linia de comandă. În câmpul de căutare al Cortanei, scrie command sau cmd. Apoi, apasă pe rezultatul Command Prompt (Linie de comandă).

Alternativ, dacă ai un microfon instalat pe dispozitivul tău, poți pur și simplu să îi spui Cortanei ce vrei să facă. Din păcate, va trebui să vorbești în limba engleză, deoarece limba română nu este suportată. Apasă pe iconița de microfon din câmpul de căutare al Cortanei și spune-i "Launch Command Prompt" ("Lansează Linia de comandă").

În câteva clipe, Cortana va înțelege ce vrei și va lansa imediat fereastra Command Prompt (Linie de comandă).

2. Deschide Linia de comandă din fereastra Executare

Una dintre metodele cele mai rapide de accesare a Liniei de comandă este folosirea ferestrei Executare (apasă butoanele Windows + R de pe tastatură pentru a o deschide).

Apoi, scrie cmd sau cmd.exe și apasă Enter sau OK.

3. Deschide Linia de comandă din meniul/ecranul Start

Dacă folosești Windows 7, dechide meniul Start și mergi la Toate programele - > Accesorii. Acolo vei găsi scurtătura Liniei de comandă.

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start. Apasă pe Toate aplicațiile și derulează către dreapta până când găsești folderul Sistem Windows. Acolo vei găsi scurtătura Liniei de comandă.

În Windows 10, deschide meniul Start (Start Menu) și mergi la All apps -> Windows System (Toate aplicațiile -> Sistem Windows). Acolo vei găsi scurtătura pentru Command Prompt (Linia de comandă).

4. Creează o scurtătură pentru Linia de comandă pe Desktop

Dacă preferi să folosești propriile tale scurtături, atunci nu ezita să creezi una pentru Linia de comandă. Acest ghid îți va arăta cum să faci acest lucru: Cum creăm scurtături către orice, în Windows 7 și Windows 8.

Alternativ, poți să descarci și să folosești colecția noastră de scurtături: Descarcă cea mai mare Colecție de Scurtături pentru Windows 7 & Windows 8. În acest pachet vei găsi și o mulțime de alte scurtături utile. De asemenea, chiar dacă aceste scurtături au fost create pentru Windows 7 și Windows 8, ele ar trebui să funcționeze și pentru dispozitivele cu Windows 10.

5. Fixează Linia de comandă la meniul/ecranul Start sau pe Bara de activități

Dacă preferi un Desktop curat, e posibil să vrei să fixezi Linia de comandă pe bara de activități, în meniul Start (Windows 7 & Windows 10) sau pe ecranul Start (Windows 8.1).

Iată câteva ghiduri care te vor ajuta să faci acest lucru:

6. Deschide Linia de comandă din meniul Power User (numai în Windows 8.1 & 10)

Windows 8.1 și Windows 10 oferă un meniu ascuns pentru utilizatorii experimentați, ce poate fi accesat de pe Desktop. Cea mai rapidă metodă pentru a-l deschide este combinația de taste Windows + X.

Meniul conține multe scurtături utile, inclusiv două scurtături pentru Linia de comandă (Command Prompt).

Dacă preferi mausul sau folosești un ecran tactil, pentru a-l deschide, mergi în colțul din stânga-jos al Desktop-ului și dă clic dreapta sau ține apăsat pe iconița Windows pentru ca meniul Power User să apară.

7. Deschide Linia de comandă din Windows/File Explorer

Ultima, dar nu cea din urmă, metodă este utilizarea Windows Explorer (în Windows 7) sau File Explorer (în Windows 8.1 & Windows 10) pentru a lansa Linia de comandă.

Deschide partiția pe care este instalat Windows și mergi la Windows -> System32.

Aici vei găsi cmd.exe – fișierul executabil folosit de Linia de comandă.

Concluzie

Acestea sunt toate metodele descoperite de noi pentru a deschide Linia de comandă în Windows 7, Windows 8.1 și în Windows 10. În cazul în care cunoașteți și altele, nu ezitați să le menționați într-un comentariu, la sfârșitul acestui articol. De asemenea, dacă sunteți interesați să aflați și alte aspecte legate de utilizarea Liniei de comandă vă invităm să citiți și recomandările noastre de mai jos.