7 metode pentru oprirea unui calculator sau dispozitiv cu Windows 10

Te-ai săturat deja de Windows 10? Probabil că nu, dar trebuie să oprești calculatorul și să faci și alte chestii din când în când. Sau poate că ai nevoie de un start nou după instalarea unui software, sau trebuie să împachetezi calculatorul sau dispozitivul ca să-l iei cu tine. Nu contează motivul, îți vom arăta șapte metode diferite pentru oprirea unui calculator sau dispozitiv Windows 10. Nu îți faci griji, numărul metodelor nu înseamnă că avem de a face cu o sarcină complicată, ci doar că există o mulțime de moduri simple de a opri un calculator sau dispozitiv Windows 10. Hai să le vedem!

1. Oprire prin folosirea meniului Start

Cea mai simplă metodă de a opri sistemul Windows 10 este prin folosirea meniului Start. Pentru a folosi această metodă, deschide meniul Start apăsând pe butonul Start din colțul stânga jos al ecranului.

Apoi apasă pe Alimentare

Aici apar trei opțiuni: alege Repornire pentru a reporni dispozitivul, Închidere pentru a-l opri sau Repaus pentru a-l suspenda.

Dacă meniul Start ocupă tot ecranul, va arăta puțin diferit când îl deschizi. În acest caz, apasă pe iconița I/O pentru a accesa comenzile Închidere, Repornire și Repaus.

Dacă folosești Windows 10 în mod tabletă, Bara de activități va arăta diferit și nu vei avea un desktop tradițional, dar tot trebuie să apeși butonul Start pentru a accesa meniul Start.

2. Oprire prin folosirea meniului WinX

Poți să accesezi meniul pentru utilizatori avansați prin apăsarea tastelor Windows + X de pe tastatură.

Aici trebuie doar să miști cursorul mouse-ului peste Închidere sau deconectare pentru a accesa funcțiile de Închidere, Repornire și Repaus.

Poți să accesezi acest meniu și printr-un clic dreapta pe butonul Start, sau, dacă ai un ecran tactil, printr-o apăsare lungă pe acesta.

3. Oprirea cu combinația ALT + F4

Poți să apeși combinația de taste ALT + F4 oricând te afli pe Desktop: aceasta va deschide meniul de închidere.

Aici poți să deschizi lista derulantă pentru a alege oprirea, repornirea sau supendarea dispozitivului. Tot de aici poți să te deconectezi din contul tău de utilizator sau să comuți la un alt cont. Alege opțiunea pe care vrei și apasă pe OK pentru a o confirma.

4. Oprirea prin Linia de comandă

Dacă îți place interfața Liniei de comandă, poți să o folosești și pe aceasta. Deschide Linia de comandă, introdu comanda shutdown /s și apasă pe Enter pentru a opri calculatorul.

Poți să rulezi această comandă și din fereastra Executare. Apasă pe tastele Win + R pentru a o deschide, introdu comanda shutdown /s și apasă pe Enter pentru a opri calculatorul.

Pentru a reporni calculatorul, folosește comanda shutdown /r în loc de shutdown /s. Pentru a citi despre celelalte parametri a acestei comenzi, introdu shutdown în Linia de comandă.

5. Oprirea din ecranul de blocare

Poți să oprești dispozitivul și din ecranul de blocare: o vezi pe acest ecran înainte ce accesezi contul tău de utilizator, sau când ieși din acest cont sau blochezi dispozitivul. Pe acest ecran trebuie să apeși pe iconița I/O din colțul dreapta jos pentru a accesa opțiunile de Închidere, Repornire și Repaus (Shut down, Restart și Sleep).

6. Oprirea prin folosirea comenzii "Slidetoshutdown"

Nu este o parte foarte cunoscută a sistemului de operare, dar totuși poți să o folosești. Deschide fereastra Executare prin combinația de taste Win + R, introdu comanda slidetoshutdown.exe și apasă pe Enter sau dă clic pe OK.

Poza de pe ecranul de blocare va cade și va acoperi jumătatea de sus ecranului. Trebuie doar să o glisezi spre jos cu mouse-ul (sau cu degetul dacă folosești un ecran tactil) pentru a opri dispozitivul. Prin apăsarea oricărei taste, sau glisarea imaginii de jos în sus, oprirea va fi anulată.

Poți să creezi și o scurtătură la această aplicație dacă îți place metoda.

7. Oprirea prin butonul de alimentare de pe dispozitiv

Dacă ai Windows 10 pe un dispozitiv cu ecran tactil, precum un smartphone sau o tabletă, există încă o metodă prin care poți să-l oprești. Trebuie doar să apeși lung butonul de alimentare (cel de pornire/oprire) de pe dispozitiv, ce va face ca ecranul de blocare să apară în partea superioară a ecranului. Apoi, trebuie doar să-l glisezi în jos, într-o manieră similară metodei cu comanda slidetoshutdown.

Concluzie

Dacă ai nevoie să îți oprești sau să îți repornești calculatorul sau dispozitivul tău, Windows 10 îți oferă o mulțime de metode pentru acest lucru. Desigur, vorbim despre o sarcină destul de simplă, deci nu prea sunt motive să complici lucrurile prea mult.

Ai probleme cu oprirea sau repornirea calculatorului? Lasă-ne un comentariu, poate că te putem ajuta!