Administrează procesele în execuție cu Managerul de activități din Windows 8

În articolele precedente, v-am prezentat fila Procese a Managerului de activități din Windows 8. Această filă este nou apărută în Windows 8 și se dovedește a fi una foarte utilă, însă unii utilizatori își vor aminti că fila Procese din Windows 7 oferea mult mai multe informații. Pentru aceia ce se întreabă unde au dispărut acele date, nu mai căutați. Vrem să vă arătăm noua filă Detalii din Managerul de activități din Windows 8 - locul unde trebuie să mergeți atunci când vreți să aveți acces la o mulțime de informații despre procesele care rulează pe calculatorul dvs.

Cum accesezi fila Detalii din Managerul de activități al Windows 8

Accesarea filei Detalii înseamnă o simplă apăsare a unui buton, dar înainte va trebui să deschizi Managerul de activități. Există o mulțime de metode de a deschide acest instrument, dar cea mai rapidă este să apeși tastele "Ctrl+Shift+Esc".

Dă clic sau apasă "Mai multe detalii" dacă Managerul de activități se deschide în modul compact și apoi selectează fila "Detalii".

Cum personalizezi datele afișate în fila Detalii

În modul ei de vizualizare implicită, fila Detalii afișează multe informații. Când deschizi fila pentru prima dată vei găsi următoarele coloane:

 • Nume - Numele procesului aflat în execuție.
 • PID - Un identificator (ID) numeric unic folosit de Windows 8 pentru a identifica procesul.
 • Stare - Afișează informații despre starea procesului: fie se află în execuție, fie este suspendat. Aplicațiile moderne Windows 8 sunt suspendate pentru a elibera resursele atunci când nu sunt folosite.
 • Nume utilizator - Numele contului de utilizator care rulează procesul.
 • CPU - Procentul de folosire al procesorului.
 • Memorie (set de lucru privat) - Cantitatea de memorie utilizată și rezervată pentru proces.
 • Descriere - O scurtă descriere text a procesului.

Dacă ești mulțumit de datele oferite, dar vrei să schimbi ordinea în care sunt ele afișate, dă clic (sau apasă) și trage de titlul coloanelor pentru a le muta spre stânga sau spre dreapta.

Dacă vrei să adaugi mai multe informații la filă, ai de unde alege. Pentru a vedea tot ce poți adăuga, dă clic dreapta sau apasă lung pe titlul unei coloane și dă clic sau apasă "Selectare coloane".

Se va deschide fereastra Selectare coloane. Ea afișează toate coloanele disponibile pentru a fi adăugate la filă. Lista totală include aproape 40 de opțiuni, incluzând informații detaliate despre memorie, procesor, rate de citire/scriere ale discurilor și așa mai departe. Nu e cazul să detaliem chiar atât de multe opțiuni, dar e de ajuns să spunem că dacă e ceva ce vrei să știi, cu siguranță vei găsi răspunsul în această listă.

Dacă ai deschis o coloană de care nu mai ai nevoie, o poți ascunde prin clic dreapta sau apăsare lungă pe titlulul coloanei și selectarea opțiunii "Ascundere coloană".

Cum închizi procese din fila Detalii a Managerului de activități

Această filă este folosită de obicei pentru a închide rapid procese astfel încât să fie eliberate resurse de sistem. Pentru a închide o activitate, selecteaz-o și dă clic sau apasă "Închideți activitatea"din partea dreapta jos a ferestrei.

De asemenea, poți da clic dreapta sau apăsa lung pe numele unui proces, după care încă un clic sau o apăsare pe "Închideți activitatea". Această metodă oferă și opțiunea de a selecta "Închidere arbore de procese" .

Selectarea acestei opțiuni nu va încheia doar procesul pe care ai dat clic dreapta, ci va închide orice alt proces asociat cu el.

Cum schimbi modul în care sunt executate procesele folosind fila Detalii

Deși închiderea proceselor este o acțiune utilă, poți face mult mai mult cu ajutorul filei Detalii. Utilizând meniul contextual, poți selecta un număr de opțiuni de modificare a felului în care este executat un proces pe calculatorul tău.

Selectează "Stabilire prioritate" pentru a crește sau descrește prioritatea pe care sistemul tău o dă unui proces atunci. Creșterea priorității va face ca procesul selectat să ruleze mai bine, dar ar putea destabiliza restul sistemului și poate chiar duce la o blocare a lui. Pentru a evita problemele grave legate de performanță, nu e recomandat să crești prioritatea unui proces cu mai mulți pași odată. Dacă vrei să o crești, testează fiecare pas înainte de a avansa.

Selectează "Setare afinitate" pentru a asocia procesul unui procesor sau nucleu de procesor al sistemului tău.

Selectează nucleul sau nucleele care vrei să îți ruleze procesul și apoi dă clic sau apasă pe "OK".

Deși poate părea o idee bună să lași Windows să ruleze un proces pe toate nucleele, unele aplicații mai vechi, ce au fost create să ruleze pe procesoare cu un singur nucleu, s-ar putea să ruleze mai bine dacă sunt forțate să ruleze pe un singur procesor logic.

Cum depanezi procesele ce au probleme, folosind fila Detalii

Nu numai că poți schimba modul în care programele rulează pe calculatorul tău, folosind fila Detalii, ci poți și să obții informații ce te pot ajuta în rezolvarea problemelor.

Dacă un program s-a blocat și nu mai răspunde, selectează "Analiză șir de așteptare" din meniul contextual din fila Detalii.

Această acțiune va declanșa o analiză a procesului și va lista toate subprocesele ce încearcă să finalizeze o activitate. Închiderea acestor subprocese va duce de multe ori la recuperarea procesului părinte și astfel dându-ți posibilitatea de a salva date pe care altfel le-ai putea pierde. De asemenea, poți cerceta subprocesele pentru a vedea de ce consumă prea multe resurse.

Dacă un anumit proces crează probleme, de exemplu de performanță, blocaje ale sistemului sau erori, poți crea un fișier dump ce îți va oferi informații detaliate despre ce face procesul respectiv în memorie la momentul la care fișierul este creat. Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat, apoi dă clic sau apasă pe "Creare fișier dump".

Fișierul creat poate fi deschis cu aplicații software de depanare precum WinDBG, dar majoritatea utilizatorilor vor avea de câștigat prin trimiterea lui la un agent de suport tehnic. Reține calea afișată de Managerul de activități, apoi dă clic sau apasă OK.

Va fi necesar să activezi afișarea fișierelor ascunse pentru folderul în care este stocat fișierul dump.

Cum activezi Virtualizarea UAC a unui proces, în fila Detalii din Managerul de activități

O altă opțiune pe care o vei găsi în meniul contextual din fila Detalii este Virtualizare UAC. Această opțiune permite activarea virtualizării Controlului Contului Utilizator (CCU) pentru un program specific. Deși majoritatea utilizatorilor nu vor interacționa cu această opțiune, ea servește unui scop important.

Unele aplicații mai vechi sunt configurate să scrie direct în locații de sistem importante și au nevoie ca utilizatorul să aibe drepturi de administrator pentru a rula. Dacă nu vrei să oferi drepturi de administrator unei astfel de aplicații, poți activa virtualizarea din Managerul de activități. Aceasta va face ca Windows să recreeze locații importante precum folderul System32 dar și chei de regiștri importante, într-un mediu virtual, astfel încât să prevină afectarea adevăratelor fișiere de sistem de către potențiale probleme.

Pentru a activa această caracteristică, selectează "Virtualizare UAC" din meniul contextual corespunzător unui proces.

Dă clic sau apasă pe "Modificare virtualizare" pentru a activa sau dezactiva caracteristica pentru procesul selectat.

Cum afli mai multe informații despre un proces, folosind fila Detalii

Restul opțiunilor din meniul contextual sunt identice cu cele pe care le găsim și în celelalte file. Din nou, acest meniu este afișat atunci când dai clic dreapta sau apeși lung pe un proces.

În cazul în care coloana cu descrierile proceselor nu îți oferă toate detaliile pe care dorești, poți folosi aceste opțiuni pentru a afla mai multe:

 • Deschidere locație fișier - Va deschide File Explorer și te va duce la locația în care se află executabilul programului selectat.
 • Căutare online - Va deschide navigatorul de Internet implicit sau o nouă filă dacă este deja deschis și va realiza o căutare după numele procesului.
 • Proprietăți - Va deschide o fereastră de proprietăți ce îți oferă mai multe informații despre executabilul programului respectiv.
 • Comutare la servicii - Va comuta la fila Servicii și va selecta orice serviciu este asociat cu procesul selectat. Dacă astfel de servicii nu există, nu va avea loc decât comutarea la fila Servicii.

Concluzii

După cum puteți vedea, informațiile detaliate pe care le găseam în fila Procese ale Managerului de activități din versiunile precedente de Windows nu au fost eliminate, ci doar mutate. Cantitatea de informații disponibilă în această filă este foarte valoroasă pentru utilizatorii profesioniști și pentru agenții de suport tehnic, iar activitățile simple precum închiderea proceselor sau cercetarea lor online sunt de ajutor oricui vrea să afle mai multe despre programele care rulează pe sistem. Dacă aveți întrebări despre nou Manager de activități din Windows 8, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.