Cum îți rulezi browser-ul web pe tot ecranul (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge și Opera)

Pentru a naviga pe internet ai nevoie de un browser web care, de obicei, are o bară de unelte de navigare și o zonă de navigare în care poți să vezi saiturile web pe care le vizitezi. Acest mod de vizualizare se numește modul “în fereastră”, însă nu este singurul mod în care îți poți folosi browser-ul web pentru a vizita saituri. Există și un mod pe tot ecranul (full-screen) care randează saiturile web pe tot monitorul. Astăzi, îți vom arăta cum să rulezi Chrome, Opera, Edge, Firefox, precum și vechiul Internet Explorer pe tot ecranul, pe un PC cu Windows. Să începem:

Ce se întâmplă atunci când rulezi un browser web pe tot ecranul?

Rularea unui browser web pe tot ecranul înseamnă că acel browser ocupă tot spațiul de pe ecran disponibil. Nu vei vedea nicio parte a desktop-ului și nu va fi afișată nicio bară de activități. Trecerea la modul pe tot ecranul înseamnă că browser-ul web nu va mai afișa bara de titlu, instrumentele de navigare și butoane precum Înapoi, Înainte sau Acasă. Acest lucru înseamnă că pentru a naviga, probabil va trebui să apeși pe ecranul tactil dacă ai unul, pe butoanele de pe saiturile web pe care le vizitezi, să faci gesturi cu mouse-ul sau să apeși tastele de pe tastatură. Ca să dăm și un exemplu, uite o ilustrație în paralel pentru cum arată Digital Citizen România în navigatorul Opera, în fereastră versus pe tot ecranul:

Cum rulezi Google Chrome pe tot ecranul

Cea mai rapidă metodă de a rula Google Chrome pe tot ecranul este să apeși pe tasta F11. Dacă folosești un laptop sau un dispozitiv similar, este posibil să trebuiască să apeși pe simultan pe tastele Fn + F11, în loc de F11.

O alternativă pentru a trece la modul pe tot ecranul în Google Chrome este să îi deschizi meniul din partea dreaptă sus a ferestrei și să apeși pe butonul ecran complet.

Indiferent de metoda pe care o alegi, când vrei să revii la modul de vizualizare normală, în fereastră, apasă pe tasta F11 de pe tastatură.

Cum rulezi Mozilla Firefox pe tot ecranul

Dacă vrei să rulezi Mozilla Firefox pe tot ecranul, cea mai ușoară metodă de a o face este să apeși pe tasta F11 de pe tastatură. Sau, dacă ai un laptop și are o tastă Fn, apasă pe tastele Fn + F11.

O metodă alternativă de a rula Mozilla Firefox în modul pe tot ecranul este să îi folosești meniul. Apasă pe butonul “hamburger” din colțul dreapta sus al ferestrei și apoi apasă pe butonul Ecranul complet.

Pentru a te întoarce la modul de vizualizare normal în Mozilla Firefox, apasă din nou pe tasta F11 (sau pe tastele Fn + F11) de pe tastatura ta.

Cum rulezi Internet Explorer pe tot ecranul

Pentru a rula Internet Explorer pe tot ecranul, apasă pe tasta F11 de pe tastatură. Dacă folosești un laptop sau un dispozitiv similar cu o tastatură compactă, este posibil să trebuiască să apeși pe tastele Fn + F11 în loc de doar pe F11.

O altă metodă de a comuta Internet Explorer la modul ecran complet este să îi folosești meniul. Apasă pe butonul în formă de rotiță dințată din colțul dreapta sus al ferestrei, mergi la Fișier și apoi apasă pe opțiunea Ecran complet.

Pentru a scoate Internet Explorer din modul pe tot ecranul, apasă pe tasta F11 (sau Fn + F11).

Cum rulezi Microsoft Edge pe tot ecranul

Deși Microsoft Edge se conturează a fi un browser web excelent, una dintre problemele sale este faptul că nu oferă nicio metodă intuitivă de a te lăsa să îl rulezi pe tot ecranul. În timp ce majoritatea browserelor web te lasă să apeși pe tasta F11 pentru a trece la ecran complet, Microsoft Edge nu o face. Nu are vreun buton de ecran complet ascuns pe undeva prin meniu sau prin setări. Dar, există o metodă de a face și Microsoft Edge să ruleze pe tot ecranul, iar adevărul este că nu este nici măcar complicată: trebuie să apeși simultan pe tastele Windows + Shift + Enter de pe tastatură.

Pentru a trece Microsoft Edge înapoi la modul de vizualizare normală în fereastră, apasă pe aceleași taste Windows + Shift + Enter încă o dată.

NOTĂ: Această combinație de taste (Windows + Shift + Enter) funcționează pentru orice aplicație Windows universală pe care vrei să o rulezi pe tot ecranul, nu doar pentru Microsoft Edge.

Cum rulezi Opera pe tot ecranul

În Opera, dacă vrei să treci pe tot ecranul, cea mai ușoară metodă de a o face este să apeși pe tasta F11 de pe tastatura ta. Sau, dacă ai o tastatură compactă precum cele folosite de obicei de laptopuri, apasă simultan pe tastele Fn + F11.

O altă metodă de a trece la ecran complet este să folosești meniul Opera: apasă pe butonul Opera din colțul stânga sus al ferestrei, mergi la Pagină și apoi apasă pe opțiunea Ecran complet.

Pentru a reveni la modul de vizualizare normală în fereastră, apasă din nou pe tasta F11 (sau pe tastele Fn + F11).

Concluzie

Acum știi cum se rulează oricare dintre navigatoarele web importante în modul “pe tot ecranul” și știi și cum să revii la vizualizarea normală. Dacă nu ai încercat deja să îți folosești browser-ul web în modul ecran complet, ar trebui să o faci chiar acum. Cine știe, poate îți place mai mult decât modul de vizualizare clasic, în fereastră. Și, după ce îl testezi, nu uita să ne spui și nouă ce mod preferi și de ce.