Cele mai bune aplicaţii pentru recuperarea fişierelor - 5 dintre cele mai populare programe

În prezent găseşti destul de multe programe care promit să te ajute să recuperezi fişiere pe care le-ai şters din greşeală. Este foarte fain să ai multe opţiuni dar, care programe sunt cu adevărat bune în a recupera fişierele şterse? Care dintre ele fac cu adevărat ceea ce promit? Pentru a afla, am testat unele dintre cele mai populare aplicaţii din această nişă, toate fiind gratuite pentru utilizarea personală. Haideţi să vedem ce am descoperit:

Procedura de testare

Am luat un stick de memorie USB şi l-am formatat, ca să fim siguri că nu mai este nimic pe el. Apoi am copiat o gamă destul de largă de tipuri de fişiere pe el, în total 67 de fişiere: pdf, doc, docx, rtf, epub, azw3 (Kindle eBook), iso, mp3, jpg, nef, pptx, exe, avi, mp4, 7z, tar ş i zip. Dimensiunea totală a fişierelor a fost de 3,44 GO.

Am şters aceste fişiere cu Shift+Delete şi am mai adăugat încă 10 fişiere pe stick-ul de memorie, ca să vedem cât de bine se descurcă fiecare program la recuperare fişierelor atunci când există posibilitatea ca unele dintre fişierele şterse să fi fost rescrise parţial. Din moment ce toate fişierele şterse se aflau pe un stick de memorie, am recuperat fişierele pe hard-disk-ul calculatorului nostru de teste.

După aceea a venit timpul să testăm programele de recuperare pe care am plănuit să le includem în această recenzie. Am ales programele pe care le vezi mai jos deoarece, în acest moment, ele sunt printre cele mai populare din această nişă. De asemenea, am vrut să restricţionăm această recenzie doar la programe gratuite, fără niciun fel de limitări, deoarece majoritatea oamenilor nu sunt dispuşi să cumpere mult software.

Piriform Recuva

Recuva începe cu un expert care te ajută să alegi locaţia şi tipurile de fişiere pe care le vei căuta. Aplicaţia a terminat această scanare în 0,06 secunde şi a găsit 57 din cele 67 de fişiere pe care le-am şters.

recuperare, fisiere, sterse, Recuva

Le-a recuperat în 2 minute şi 45 de secunde.

recuperare, fisiere, sterse, Recuva

Din totalul de 57 de fişiere recuperate, doar 47 au fost intacte. Celelalte 10 fişiere au fost doar parţial recuperate, conţinutul lor fiind parţial rescris. Aceste fişiere au fost corupte şi nu au mai putut fi utilizate.

Când am rulat Recuva a doua oară, am folosit opţiunea de scanare în detaliu (deep scan), dar rezultatele au fost aceleaşi.

Disk Drill

Disk Drill este un program de recuperare care porneşte, de asemenea, cu un expert (wizard). Interfaţa sa este foarte simplă şi tot ce trebuie să faci este să selectezi unitatea de memorie pe care vrei să o scanezi şi să apeşi butonul Recover (Recuperare).

Programul a făcut o scanare rapidă şi a detectat 57 de fişiere pierdute, din cele 67 pe care le-am şters iniţial. Apoi, a pornit automat o scanare în detaliu (deep scan). Scanarea rapidă a durat doar o secundă, în timp ce scanarea în detaliu a durat aproape 5 minute.

recuperare, fisiere, sterse, Disk Drill

Recuperarea fişierelor şterse a durat 2 minute şi 15 secunde.

recuperare, fisiere, sterse, Disk Drill

Din cele 57 de fişiere şterse detectate, Disk Drill a reuşit să recupereze doar 43. Niciunul din fişierele recuperate nu a fost corupt.

PC Inspector File Recovery

Cel de-al treilea program din recenzia noastră este PC Inspector File Recovery. De fiecare dată când rulezi acest program, trebuie să îi alegi limba, ceea ce devine foarte rapid enervant. De ce nu ar putea să reţină alegerea pe care o faci prima dată? Apoi trebuie să alegi ce fel de recuperare vrei să faci.

recuperare, fisiere, sterse, PC Inspector File Recovery

Trebuie să selectezi una dintre cele trei file ciudate din partea stângă. Cea de sus este destinată recuperării de fişiere şterse (adică exact ce ne interesează în această recenzie). Cea de-a doua filă este pentru recuperarea de date de pe o unitate de memorie cu erori sau care a fost formatată, iar cea de-a treia filă te ajută să recuperezi date de pe unităţi care au dispărut, de exemplu de o partiţie care nu mai are literă. Din moment ce pe noi ne interesează numai primul scenariu, este şi singurul pe care l-am testat.

Apoi, ţi se cere să selectezi unitatea de memorie de pe care vrei să recuperezi fişiere. După ce am selectat stick-ul de memorie, aproape instantaneu am avut şi lista cu cele 57 de fişiere descoperite, dintre cele 67 pe care le-am şters.

recuperare, fisiere, sterse, PC Inspector File Recovery

Recuperare fişierelor a durat doar 1 minut, dar s-a încheiat cu o eroare. Am repetat procesul, dar aceeaşi eroare a apărut, iar programul a rămas blocat.

recuperare, fisiere, sterse, PC Inspector File Recovery

PC Inspector File Recovery a reuşit să recupereze doar 23 de fişiere din cele 67 şterse iniţial. Mai mult, 2 dintre fişierele recuperate au fost corupte şi inutilizabile.

Puran File Recovery

Puran File Recovery este un program de recuperare gratuit şi uşor de utilizat. Este o aplicaţie portabilă pe care nu trebuie să o instalezi ca să o poţi utiliza. Odată pornită aplicaţia, trebuie să selectezi discul sau partiţia pe care vrei să o scanezi după fişiere pierdute. Apoi, programul afişează imediat toate fişierele pe care le-a găsit.

A reuşit să identifice 57 de fişiere din cele 67 şterse iniţial.

recuperare, fisiere, sterse, Puran File Recovery

Recuperarea fişierelor pierdute a durat aproximativ 2 minute şi 50 de secunde.

recuperare, fisiere, sterse, Puran File Recovery

Puran File Recovery a reuşit să recupereze 47 de fişiere intacte. Celelalte 10 s-au dovedit a fi corupte, conţinutul lor fiind parţial rescris.

Wise Data Recovery

Wise Data Recovery este un alt program de recuperare foarte uşor de folosit. După ce îl porneşti, selectezi unitatea de memorie pe care vrei să o scanezi şi apeşi butonul Scan. Toate fişierele pierdute care sunt identificate sunt afişate imediat.

Wise Data Recovery a reuşit să găsească 57 de fişiere din cele 67 pe care le-am şters.

recuperare, fisiere, sterse, Wise Data Recovery

Recuperarea fişierelor a durat mult mai mult decât la toate celelalte programe pe care le-am testat până acum. Wise Data Recovery a avut nevoie de aproape 6 minute pentru a recupera fişierele pierdute.

recuperare, fisiere, sterse, Wise Data Recovery

La fel ca Recuva şi Puran File Recovery, acest program a recuperat cu adevărat numai 47 de fişiere. Celelalte 10 pe care a spus că le-a recuperat, erau de fapt corupte şi inutilizabile.

Cele mai bune utilitare gratuite de recuperare a fişierelor

Am creat un tabel cu sumarul analizei noastre. Acest tabel ne oferă o mai bună imagine de ansamblu:

recuperare, fisiere, sterse

Dacă te uiţi la numere, ai putea spune că avem doi câştigători: Recuva şi Puran File Recovery. Ceea ce este adevărat, deoarece ambele sunt rapide la scanarea şi recuperarea fişierelor. Totuşi, Recuva este un produs mai matur şi este actualizat mult mai des decât Puran File Recovery. Nu spunem că Puran File Recovery nu funcţionează bine. Chiar dacă este un program mai simplist, îşi face treaba şi poate fi considerat cea mai bună alternativă secundară.

Celelalte programe însă au fost mai mult o dezamăgire. Chiar şi Wise Data Recovery, care a recuperat un număr similar de fişiere cu câştigătorii noştri. Programul are o interfaţă prietenoasă şi funcţionează bine dar, spre deosebire de competitorii săi, are nevoie de mult prea mult timp pentru a recupera fişierele.

Disk Drill şi PC Inspector File Recovery au fost de departe cele mai slabe soluţii din testele noastre, reuşind să recupereze mai puţin de jumătate din fişierele pe care le-am şters.

Concluzie

Sperăm că această comparaţie îţi va fi utilă în a face o alegere informată. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne laşi un comentariu. De asemenea, dacă ai folosit vreunul dintre aceste programe, spune-ne despre experienţa ta cu el.

Despre autor: Codrut Neagu
Codruţ este Editor Senior la Digital Citizen. A studiat IT, telecomunicaţii şi drept. Este pasionat de tehnologie şi este fluent în utilizarea mai multor sisteme de operare, inclusiv Windows şi Linux. Îi place să testeze produse de securitate şi se simte cel mai bine când se joacă cu regiştrii, optimizează setări sau pur şi simplu se distrează pe Telnet.