8 metode de a dezinstala aplicații și programe din Windows

Din când în când, întâlnesc aplicaţii care pun probleme când vrei să le dezinstalezi: înregistrarea din Programe şi caracteristici dispare dintr-un motiv necunoscut, nu există o scurtătură pentru Dezinstalare uşor de găsit, ș.a.m.d. Problemele pot varia de la caz la caz. De aceea, am decis să facem o listă cu toate metodele pe care le putem folosi pentru a dezinstala aplicații desktop pentru Windows cât și aplicații moderne, din Magazinul Windows.

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

1. Dezinstalează programele desktop din Panoul de Control

Aceasta este metoda cea mai cunoscută. Funcționează foarte bine pentru aplicațiile desktop dar nu poate fi folosită pentru aplicațiile moderne Windows, distribuite prin Magazinul Windows din Windows 8.1 sau Windows 10.

Mai întâi, deschide Panoul de Control. Dacă nu știi cum, aceste două ghiduri te pot ajuta:

Apoi mergi la Programe -> Programe și caracteristici.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Selectează aplicația pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe butonul Dezinstalare și urmează pașii din expertul de dezinstalare al programului respectiv.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Ține minte că pașii implicați în dezinstalarea unui program sunt diferiți de la program la program. Nu există o listă universală de pași prin care trebuie să treci.

2. Elimină programele desktop folosind scurtătura lor de dezinstalare

Unele aplicaţii desktop, atunci când sunt instalate, îşi creează o scurtătură pentru Dezinstalare (Uninstall). Aceasta se găsește, de obicei, în folderul aplicației din Meniul Start (în Windows 7 sau Windows 10) ori în Vizualizarea aplicații (din Windows 8.1). Mai jos poţi vedea o captură de ecran cu scurtătura de Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Dropbox, în Windows 8.1.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Uite cum arată şi scurtătura Uninstall (Dezinstalare) a aplicației Fitbit Connnect, în Windows 10.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Apasă pe scurtătura Uninstall (Dezinstalare) și va porni expertul pentru dezinstalare al aplicației. Uneori scurtăturile de Uninstall (Dezinstalare) poti fi create și direct pe Desktop. Dacă aşa este cazul pentru aplicația pe care vrei să o elimini, dă dublu clic pe scurtătura de Uninstall (Dezinstalare) de pe Desktop.

3. Dezinstalarea programelor desktop folosind fişierul lor Uninstall.exe

Multe aplicații desktop (mai ales cele care au o scurtătura de Uninstall), au un fișier executabil numit uninstall.exe sau ceva similar. Acest fișier se găsește, de obicei, în folderul unde este instalată aplicația. Mai jos poți vedea fișierul uninstall.exe pentru aplicația VLC Player.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Rulează-l și urmează pașii necesari dezinstalării programului.

4. Dezinstalează aplicații desktop folosind fișierul de instalare MSI

Unele programe desktop (precum versiunea pe 64-biţi a 7-Zip) nu folosesc un fişier setup.exe pentru instalare. Fişierul lor de instalare are extensia “.msi”. Acest format este folosit de serviciul Windows Installer, fiind un format special pentru instalări, creat de Microsoft pentru sistemele sale de operare. Aplicațiile desktop care folosesc un fișier “.msi" pentru instalare, sunt ușor de dezinstalat. Dă clic dreapta pe fișierul “.msi sau apasă și ține apăsat pe el (pe un ecran tactil) și apoi apasă pe opțiunea Dezinstalare.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

Dezinstalarea aplicației se poate efectua și din Linia de comandă. Deschide Linia de comandă ca administrator şi tastează “msiexec /x” urmat de numele fişierului cu extensia “.msi” folosit de programul pe care vrei să îl dezinstalezi.

dezinstaleaza, sterge, programe, aplicatii, caracteristici, Windows

De asemenea, pentru a putea controla modul în care se execută dezinstalarea, poţi adăuga şi alţi parametri în linia de comandă. Pentru mai multe informaţii, citește următorul articol de la Microsoft: Msiexec (opţiuni linie de comandă).

Dacă vrei să afli cum dezinstalezi aplicații moderne din Windows 8.1 sau Windows 10, care sunt distribuite prin Magazinul Windows, citește a doua pagină a acestui ghid.

Pages

Descoperă articole:
Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.