7 Moduri de a elimina sau dezinstala aplicaţii Windows

Din când în când întâlnesc aplicaţii ce pun probleme când vrei să le dezinstalezi: înregistrarea din Programe şi caracteristici dispare dintr-un motiv necunoscut, nu există o scurtătură pentru Dezinstalare uşor de găsit, șamd. De aceea, ne-am hotărât să facem o listă cu toate metodele pentru eliminarea unui program, atât în Windows 7 cât şi în Windows 8.1.

1. Dezinstalarea programelor din Panoul de control

Aceasta este metoda cunoscută de majoritatea utilizatorilor de Windows. Merge foarte bine pentru toate aplicaţiile desktop, dar nu poate fi utilizată şi pentru aplicaţiile moderne din Windows 8 și Windows 8.1.

Mergeţi la "Panoul de control ->Programe -> Programe şi caracteristici".

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Selectaţi aplicaţia pe care doriţi să o eliminaţi, apăsaţi Eliminare şi urmaţi paşii indicaţi de expertul de dezinstalare.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

2. Eliminarea programelor folosind legătura lor de dezinstalare

Cele mai multe aplicaţii desktop, atunci când sunt instalate, îşi creează cel puţin o scurtătură Dezinstalare. Aceasta se găseşte în general în folderul aplicaţiei din meniul Start (în Windows Vista, Windows 7, etc.) sau din vizualizarea aplicații , accesibilă din ecranul Start (în Windows 8.1).

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Scurtăturile Dezinstalare sunt câteodată plasate chiar pe Desktop . Daţi clic pe acestea pentru a începe procedura de dezinstalare.

3. Dezinstalarea programelor folosind fişierul lor Uninstall.exe

Multe programe (mai ales cele care îşi creează scurtătura Dezinstalare) au un fişier executabil numit uninstall.exe sau ceva asemănător. Acest fişier se găseşte întodeauna în folderul unde este instalată aplicaţia.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Executaţi acest fişier şi urmaţi paşii necesari dezinstalării programului.

4. Dezinstalarea programelor folosind fişierele de instalare MSI

Unele programe (precum versiunea pe 64-biţi a 7-Zip) nu folosesc un fişier setup.exe pentru instalare. Fişierul lor de instalare are extensia ".msi"/em>. Acest format este folosit de Windows Installer, fiind un format special pentru instalări creat de Microsoft pentru sistemele sale de operare.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Aplicaţiile de desktop care folosesc extensia ".msi"/em> pentru fișierele de instalare, sunt foarte uşor de dezinstalat. Daţi clic dreapta pe fişierul lor de instalare şi alegeţi opţiunea Dezinstalare.

Eliminarea se poate efectua de asemenea din linia de comandă. Deschideţi Linia de comandă ca administrator şi tastaţi "msiexec /x" urmat de numele fişierului cu extensia ".msi" folosit de programul pe care vreţi să îl eliminaţi.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

De asemenea, pentru a putea controla modul în care se execută dezinstalarea, puteţi adăuga şi alţi parametri în linia de comandă. Pentru mai multe informaţii puteţi citi următorul articol de la Microsoft:Msiexec (opţiuni linie de comanda).

5. Dezinstalarea aplicaţiilor Windows 8.1 & aplicaţiilor Desktop din ecranul Start

Toate metodele prezentate până acum se aplică doar aplicaţiilor clasice de desktop. Dar cum procedăm în cazul aplicaţiilor Windows 8.1 din Magazinul Windows? Cum eliminăm aceste aplicaţii?

O metodă este să țineţi apăsat pe dala progamului dorit în timp ce miscați puțin în jos, pentru a deschide meniul contextual din partea de jos a ecranului. Apoi apăsaţi Dezinstalare. Aplicaţia este eliminată în câteva secunde fără alte alerte sau confirmări. Dacă vreo aplicaţie nu mai are dală pe ecranul Start, căutaţi-o, apoi apăsați și ţineţi apăsat pe rezultatul găsit şi apăsaţi Dezinstalare.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Pe calculatoare fără ecran tactil, faceți clic dreapta pe dala aplicației pe care doriți să o eliminați. În meniul contextual, alegeți Dezinstalare.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Acelaşi lucru este posibil şi cu aplicaţiile desktop. Totuşi, veţi fi direcţionat către fereastra Programe şi caracteristici din Panoul de control, de unde puteţi porni dezinstalarea.

6. Dezinstalați aplicațiile moderne Windows 8.1 din Setări PC

În Windows 8.1 puteți dezinstala aplicațiile moderne, folosind panoul Setări PC. Deschideți-l și mergeți la Căutare și aplicații și apoi la Demensiuni aplicații.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Pe partea dreaptă se va deschide o listă cu toate aplicațiile moderne instalate. Selectați-o pe cea pe care doriți să o dezinstalați și un buton numit Dezinstalare va fi afișat.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Apăsați pe Dezinstalare și apoi confirmați alegerea făcută apăsând din nou pe Dezinstalare.

eliminare, dezinstalare, aplicatii, programe

Aplicația este acum ștearsă.

7. Folosirea unui aplicaţii specializate în dezinstalarea altor programe

Există programe ce pot fi utilizate pentru eliminarea altor programe. Unele curăţă şi urmele rămase după un proces de dezinstalare, atât fişiere cât şi intrările din regiştri.

Am căutat şi analizat opţiunile disponibile şi am scris două articole pe care vi le recomandăm: Analiză comparativă: Dezinstalatoare de software – IObit vs Ashampoo vs Revo şi Eliminarea software-ului nedorit (Bloat & Crapware) cu PC Decrapifier sau SlimComputer.

Dacă vă aflaţi în căutarea unei aplicaţii decente care să vă ajute să eliminaţi programele nedorite, aceste articole vă pot ajuta să găsiţi ce căutaţi.

Concluzie

Sper că am reuşit să acopăr toate posibilităţile de eliminare atât a aplicaţiilor desktop, cât şi a aplicaţiilor moderne Windows 8.1. În cazul în care cunoaşteţi şi alte metode, nu ezitaţi să le împărtăşiţi folosind formularul de comentarii de mai jos.

Descoperă articole:
Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.