Ce este o aplicație Windows 8? Cu ce este diferită de o aplicație Desktop?

Înainte de lansarea Windows 8, termenul "apps" (în limba engleză este prescurtarea pentru aplicații) era folosit doar atunci când vorbeai de smartphone-uri și tablete, nu când vorbeai de calculatoare. Din moment ce Windows 8 este un sistem de operare hibrid, avem acum aplicații Windows 8 (numite apps în engleză) cât și clasicele aplicații/programe desktop ce rulează pe sisteme de operare Windows. Ești puțin confuz? Posibil, mai ales dacă Windows 8 este ceva nou pentru tine. De aceea, ne-am gândit că ar fi o idee bună să facem puțină lumină și să explicăm asemănările și diferențele dintre aceste două concepte. Haideți să aflăm ce este o aplicație Windows 8 (app) și ce este o aplicație desktop?

Ce au în comun? Ambele sunt Software

Dacă privim în ansamblu, ambele sunt același lucru: software. Pentru a confirma acest lucru haideți să ne uităm la două definiții.

Prima din ele vine de la Dictionary.com: "software - The programs, programming languages, and data that direct the operations of a computer system. Word processing programs and Internet browsers are examples of software."

În trad ducere: . "software – Programele, limbajele de programare, și datele ce comandă operațiunile unui calculator. Programele de procesare a textului și navigatoarele de Internet sunt exemple de software.".

Cea de-a doua definiție, de la Wikipedia: "Computer software, or just software, is a collection of computer programs and related data that provides the instructions for telling a computer what to do and how to do it."

În traducere: "Software-ul pentru calculatoare, sau pur și simplu software-ul, este o colecție de programe pentru calculator și date conexe ce oferă instrucțiuni pentru a putea spune unui calculator ce și cum să facă."

Ce fac aplicațiile Windows 8? Îi spun calculatorului pe care rulează să facă ceva anume. Acel calculator poate fi un calculator de birou, un laptop sau o tabletă, un hibrid sau chiar și un smartphone. Programele desktop sau aplicațiile desktop fac același lucru.
Totuși, există unele diferențe importante între cele două categorii. Haideți să le analizăm mai în detaliu.

Ce este special la Programele & Aplicațiile Desktop?

Ceea ce este special la aplicațiile desktop este faptul că tind să fie destul de complexe. Iată câteva din caracteristicile lor cele mai importante:

 • În general oferă multe caracteristici și pot realiza diverse activități. Uneori chiar seturi mari de activități ce nu au neapărat legătură între ele.
 • Aplicațiile desktop funcționează bine numai dacă folosești cu un maus și o tastatură.
 • Pot funcționa în ferestre cu aproape orice dimensiuni, de la ecranul complet până la numai câțiva centimetri de ecran. Pot fi maximizate sau minimizate. Pot fi rulate una lângă alta, utilizând caracteristica Snap din Windows 8.
 • Aplicațiile desktop pot fi rulate simultan pe monitoare diferite (în cazul în care folosești o configurație multi-monitor). Pe fiecare Desktop poți deschide cât de multe aplicații vrei și le poți muta cu ușurință.
 • Utilizatorii pot comuta între aplicațiile aflate în execuție utilizând pictogramele afișate în bara de activități din Windows, utilizând mausul sau combinația de taste Alt + Tab.
 • Nu oferă dale dinamice pe ecranul Start, ci numai scurtături standard ce nu afișează date dinamice.
 • În Windows, ele rulează cu permisiuni limitate dar le pot fi acordate drepturi administrative de către utilizator. Unele aplicații, precum software-ul destinat securității, nu poate rula corect fără a avea permisiuni administrative.
 • Aplicațiile Desktop pot rula în orice versiune de Windows: Windows 8, Windows 7, Windows Vista sau Windows XP.
 • Pot instala servicii Windows adiționale, ce le oferă acces la diferite resurse de sistem și posibilitatea de a rula activități mai complexe, în beneficiul utilizatorului.
 • Aplicațiile Desktop pot avea orice tip de conținut. Nu sunt controlate de Microsoft în nici un fel.
 • Pot fi distribuite oricum dorește dezvoltatorul lor. De asemenea, pot fi instalate folosind orice sursă: situri, discuri și alte medii de stocare, etc.
 • Aplicațiile Desktop sunt întotdeauna listate în Panoul de control -> Programe și caracteristici și, de asemenea, pot fi eliminate utilizând această locație.
 • Aplicațiile Desktop pot fi actualizate manual de utilizator sau automat, prin servicii de actualizare specifice create de dezvoltatorul lor.
 • Actualizările pentru aplicațiile Desktop nu sunt întotdeauna gratuite. Dezvoltatorul lor poate solicita utilizatorilor plăți suplimentare pentru oferirea ultimelor actualizări.
 • Aplicațiile Desktop pot folosi orice tip de licențiere: de la licențe proprietare până la licențe open-source.
 • Nu trebuie să îndeplinească nici un fel de condiții specifice impuse de Microsoft. Singurele cerințe la care trebuie să se conformeze sunt cele ale producătorilor lor.
 • Aplicațiile Desktop pot fi comercializate de producători oricum își doresc aceștia, iar Microsoft nu primește nici un comision din prețul lor de vânzare.

Ce este special la Aplicațiile Windows 8 (Apps)?

Deosebit la aplicațiile Windows 8 (apps) este faptul că ele tind să intre în categoria de software mai puțin complex. Iată câteva din caracteristicile lor cele mai importante:

 • Aplicațiile Windows 8 tind să aibă un număr limitat de caracteristici. Multe dintre ele realizează o singură activitate sau cel mult câteva activități complementare.
 • Aplicațiile (apps) sunt create astfel încât să funcționeze cu multiple dispozitive de intrare: atingere, maus și tastatură, etc.
 • Aplicațiile Windows 8 rulează numai în modul ecran complet. Nu pot fi minimizate sau maximizate. Totuși pot fi rulate una lângă alta, folosind caracteristica Snap din Windows 8.
 • Pot rula numai pe un singur ecran la un moment dat. Într-o configurație multi-monitor, poți rula aplicațiile Windows 8 doar pe un singur ecran.
 • Utilizatorii nu pot comuta între aplicațiile aflate în execuție folosind pictogramele din bara de activități din Windows, deoarece ele nu sunt listate aici. Totuși, putem utiliza combinația de taste Alt + Tab sau comutatorul pentru aplicații din partea stângă a ecranului.
 • Pot avea dale dinamice pe ecranul Start, afișând informații live.
 • Întotdeauna rulează cu permisiuni limitate și nu pot primi niciodată drepturi administrative de la utilizator.
 • Aplicațiile Windows 8 pot rula numai în Windows 8. Nu pot fi utilizate în versiunile mai vechi de Windows.
 • Nu pot instala servicii Windows adiționale.
 • Conținutul pentru adulți este interzis în aplicațiile Windows 8.
 • Aplicațiile Windows 8 pot fi descărcate și instalate numai din Magazinul Windows. Este unica lor metodă de distribuție.
 • Aplicațiile Windows 8 nu sunt afișate în Panoul de control -> Programe -> Programe și caracteristici. Pot fi dezinstalate numai din ecranul Start sau din Magazinul Windows.
 • Sunt actualizate automat, via Magazinul Windows.
 • Odată ce o aplicație este cumpărată și instalată, actualizările ei vor fi întotdeauna gratuite pentru toți utilizatorii ei.
 • Aplicațiile Windows 8 trebuie să utilizeze un model specific de licențiere, creat de Microsoft. Mai multe detalii puteți găsi aici: App Developer Agreement (Windows).
 • Aplicațiile Windows 8 trebuie să îndeplinească anumite cerințe specifice, impuse de Microsoft: Windows 8 app certification requirements (Windows). Altfel, nu vor putea fi distribuite prin Magazinul Windows.
 • Sunt comercializate numai prin intermediul Magazinului Windows, iar Microsoft primește un comision cuprins între 20 și 30%, în funcție de numărul de utilizatori care le achiziționează.

Concluzii

După cu vedeți, există atât asemănări cât și deosebiri între aplicațiile desktop tradiționale și aplicațiile Windows 8 (apps). Una din diferențele importante de reținut este faptul că aplicațiile Windows 8 (apps) tind să fie mai simple și oferă, în general, puține caracteristici. Dacă dispozitivele de intrare pe care le folosești sunt un maus și o tastatură, atunci întotdeauna vei obține mai mult de la o aplicație desktop. Totuși, dacă singura ta opțiune este atingerea (ecran touch), atunci aplicațiile Windows 8 (apps) sunt cea mai bună alegere.
Dacă utilizezi un calculator hibrid, cu Windows 8, cel mai bine este să folosești atât aplicațiile desktop cât și aplicațiile Windows 8 și să comuți între ele, în funcție de nevoile și dispozitivele de intrare pe care preferi să le utilizezi.

În cazul în care există și alte asemănări sau deosebiri, pe care este posibil să nu le fi observat, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.