Ce este Controlul Contului Utilizatorului și de ce nu trebuie niciodată să-l închideți

Când Windows Vista a fost lansat, Controlul Contului Utilizatorului (CCU) a fost caracteristica cea mai criticată și mai neînțeleasă. Chiar dacă este foarte important pentru securitatea sistemului de operare, mulți oameni au ales să îl dezactiveze și astfel s-au expus la posibile probleme de securitate. Windows 7 aduce modificări la această caracteristică, provocând controverse suplimentare. Acesta este motivul pentru care vom încerca să aducem mai multă "lumină" asupra acestei facilități. Vom explica ce este CCU, cum funcționează, ce opțiuni aveți și de ce nu ar trebui dezactivat niciodată. Dacă vă gândiți să-l opriți, vă rugăm să citiți acest articol pentru a înțelege mai bine această caracteristică și cum vă ajută ea.

Ce este Control Cont Utilizator (CCU)?

CCU este o caracteristică de securitate prezentă îm Windows Vista, Windows 7 și viitorul Windows 8, care previne modificările neautorizate asupra calculatorului. Aceste modificări pot fi cerute de aplicații, viruși sau utilizatori. CCU se asigură că aceste schimbări sunt făcute doar cu aprobarea administratorului calculatorului. Dacă aceste modificări nu sunt aprobate de către administrator, nu vor fi niciodată executate și sistemul va rămâne neschimbat.

Cum funcționează Control Cont Utilizator (CCU)?

În versiunile recente de Windows, aplicațiile funcționează implicit fără permisiunea administratorului. Ele au același nivel permisiune ca un utilizator normal. Nu au voie să facă modificări în sistem. Atunci când o aplicație dorește să facă schimbări în sistem, cum ar fi: modificări care ar afecta alți utilizatori, modificări ale fișierelor și directoarelor de sistem, instalarea unui program nou, CCU solicită permisiunea utilizatorului. Un mesaj de la CCU în Windows 7 arată similar cu imaginea de jos.

Dacă utilizatorul selectează Nu, schimbarea nu va fi efectuată. Dacă utilizatorul selectează Da, cererea primește permisiunea din partea administratorului și poate face schimbări de sistem. Acesta permisiune se va acorda până când aplicația se oprește sau este închisă de către utilizator.

Pentru o înțelegere mai ușoară, algoritmul de CCU este explicat în diagrama de mai jos.

Ce modificări necesită privilegii de administrative?

Există multe schimbări care necesită privilegii administrative și, în funcție de modul în care CCU este configurat, ele pot duce la apariția unui mesaj pentru a cere permisiune. Acestea sunt următoarele:

  • Rularea unui aplicații ca administrator
  • Schimbări ale setărilor care afectează întreg sistemul sau fișiere din directoarele Windows și Fișiere program
  • Instalarea și dezinstalarea de drivere & aplicații
  • Instalarea controalelor ActiveX
  • Modificarea setărilor pentru paravanul de protecție al Windows
  • Modificarea setărilor CCU
  • Configurarea actualizării Windows
  • Adăugarea sau eliminarea conturilor de utilizator
  • Modificarea tipului de cont al unui utilizator
  • Configurarea Controlului Parental
  • Rularea Manager Activități
  • Restaurarea fișierelor de sistem
  • Vizualizarea sau modificarea directoarelor și fișierelor unui alt utilizator
  • Schimbarea datei și orei sistemului

Care este diferența dintre nivelurile CCU?

Spre deosebire de Windows Vista, în care aveam doar două opțiuni: CCU - Pornit sau Oprit, în Windows 7 există patru niveluri din care puteți alege. Diferențele dintre ele sunt următoarele:

  • Doresc mereu notificare - la acest nivel, veți fi notificat atunci când o aplicație cere să modifice ceva în sistem sau când se accesează setări ale Windows 7 ce necesită permisiune administrativă. Atunci când apare un mesaj de la CCU, spațiul tău de lucru va fi estompat ca în imaginea de mai jos și, înainte de a putea face orice altceva pe calculatorul dvs., va trebui să alegeți Da sau Nu. Efectul asupra securității: aceasta este setarea cea mai sigură, dar de asemenea și cea mai enervantă. Dacă nu vă place modul de aplicare al CCU din Windows Vista, nu veți plăcea acest nivel.

  • Doresc notificare doar când programele încearcă să aducă modificări computerului - acesta este nivelul implicit și vă va anunța numai când programele cer modificări ale sistemului care necesită permisiuni administrative. Dacă faceți manual modificări la Windows 7, atunci nu veți fi avertizat de CCU. Acest nivel este mai puțin enervant pentru că nu oprește utilizatorul atunci când se fac modificări ale sistemului, ci doar solicită permisiunea în cazul în care o aplicație vrea să facă schimbări. Atunci când apare un mesaj de la CCU, spațiul tău de lucru va fi estompat, și înainte de a putea face orice altceva pe calculatorul dvs., va trebui să alegeți Da sau Nu. Efectul asupra securității: această setare este mai puțin sigură, datorită faptului că pot fi create programe care să simulează intrările tastaturii sau mișcarea mouse-ului ale unui utilizator real și astfel poate modifica setările de Windows 7. Cu toate acestea, dacă utilizați o soluție de securitate bună, aceste scenarii nu ar trebui să apară.
  • Doresc notificare doar când programele încearcă să aducă modificări computerului (fără estomparea desktop-ului) - acest nivel este identic cu cel de mai sus, cu excepția faptului că, atunci când un mesaj de la CCU apare, spațiul de lucru nu este estompat și alte programe ar putea să interacționeze cu fereastra de dialog a CCU. Efectul asupra securității: acest nivel este și mai nesigur datorită faptului că programele care să simulează intrările tastaturii sau mișcarea mouse-ului unui utilizator real, pot interacționa cu fereastra de mesaj a CCU-ului.
  • Nu doresc niciodată notificare - la acest nivel, CCU este dezactivat și nu oferă nici o protecție în fața modificărilor neautorizate asupra sistemului. Efectul asupra securității: dacă nu aveți o soluție de securitate bună, este foarte probabil să întâmpinați probleme de securitate. Cu CCU închis, va fi mai ușor programelor de tip virus să atace calculatorul pentru a-l infecta și a prelua controlul asupra lui și setărilor lui.

Ar trebui să dezactivez CCU atunci când îmi instalez aplicațiile și să îi dau drumul după aceea?

Nivelul cel mai mare de disconfort apare atunci când instalați Windows 7 și toate aplicațiile de zi cu zi. În aceste momente, puteți primi o mulțime de solicitări de la CCU și ați putea fi tentați să-l dezactivați temporar, cât instalați toate aplicațiile și să-l reactivați când ați terminat. În unele situații acest lucru poate fi o idee rea. Anumite aplicații, care fac o mulțime de schimbări în sistem, pot să nu funcționeze atunci când reporniți CCU, după instalarea lor, și vor funcționa doar dacă le instalați cu CCU pornit. Eșecurile apar pentru că, atunci când CCU este oprit, tehnicile de virtualizare utilizate de către acesta pentru toate aplicațiile sunt inactive. Acest lucru face ca anumite setări făcute de utilizator și fișiere să fie instalate într-un alt loc și să nu mai funcționeze atunci când CCU este pornit din nou. Pentru a evita aceste probleme, este mai bine să aveți CCU pornit mereu.

Unde găsesc CCU-ul și cum îi schimb nivelurile?

Am tratat acest subiect într-unul din articolele noastre, numit Cum schimb nivelurile Controlului Contului Utilizatorului (CCU). Acolo veți găsi un ghid complet cu toate informațiile de care aveți nevoie.

Concluzii

Microsoft a ascultat feedback-ul primit de la utilizatorii de Windows Vista și a optimizat foarte bine CCU-ul. Noile setări oferă un echilibru destul de bun între securitate și funcționalitate.