Cum adăugaţi ceasul pe ecranul de Start din Windows 8

Unul din lucrurile care nu îmi plac la ecranul Start din Windows 8 este faptul că nu îmi arată ora şi data aşa cum o face bara de lucru pe Desktop. Aş fi vrut ca Microsoft să fi oferit o metodă uşoară de a adăuga ceasul într-o dală dinamică. Din fericire, există câteva aplicaţii ce rezolvă această problemă. Cele mai bune sunt cu plată, însă există şi alternative gratuite ce merită luate în considerare. Le-am testat pe cele mai noi, în încercarea de a identifica cea mai bună aplicaţie gratuită pentru vizualizarea ceasului, pe ecranul Start. Iată ce am găsit.

Tile Time

Tile Time este o aplicaţie gratuită ce oferă şi unele opţiuni premium, pentru care trebuie să plăteşti. Este una dintre puţinele aplicaţii care chiar oferă o dală dinamică pentru afişarea timpului.

ceas, timp, clock, tile time

Dacă folosiţi versiunea gratuită, puteţi personaliza culorile din prim plan şi din fundal, mărimea caracterelor şi puteţi alege între varianta digitală sau analogică a ceasului. Dacă doriţi să schimbaţi caracterele folosite sau dacă doriţi un alt tip de ceas, va trebui sa achiziţionaţi versiunea completă, deoarece aceste caracteristici sunt considerate a fi premium.

ceas, timp, clock, tile time

Un alt dezavantaj este acela că nu o puteţi seta să utilizeze culoarea standard a dalelor dvs., adică aceea a temei de Windows 8 aleasă pentru ecranul Start. Acest lucru ar trebui să se afle pe lista opţiunilor ce ar trebui adăugate în versiunile viitoare.
Una peste alta, funcţioneză bine şi m-a surprins faptul că, dintre toate aplicaţiile gratuite, aceasta îţi oferă cea mai multă libertate de personalizare chiar şi atunci când nu plăteşti versiunea completă.

Asparion Clock

Aplicaţia Asparion Clock afişează timpul într-o dală dinamică şi oferă unele opţiuni de personalizare.

ceas, timp, clock, tile time

Totuşi, lucrul cu ea este un pic cam greoi. Puteţi să selectaţi dintr-o listă predefinită şabloane pentru dala dinamică şi puteţi personaliza datele afişate în acestea. Nu este posibilă modificarea culorii dalei. Singura opţiune este culoarea verde.

ceas, timp, clock, tile time

Exceptând această problemă, aplicaţia îşi face treaba.

Clock

Clock este o altă aplicaţie Windows 8 simplă, ce afişează timpul într-o dală dinamică. Totuşi, această dală nu poate fi personalizată în nici un fel. Dacă nu vă place cum este afişat timpul, atunci va trebui să căutaţi o altă aplicaţie.

ceas, timp, clock, tile time

Cu toate astea, are şi câteva funcţii utile. Când se deschide, aplicaţia afişează un ceas analog şi un calendar. Puteţi să le fixaţi pe marginea ecranului şi astfel să aveţi acces la aceste date în timp ce lucraţi la calculator.

ceas, timp, clock, tile time

Aplicaţia include şi funcţii de cronometru, temporizator şi alarmă, funcţii ce se pot dovedi utile uneori.

Clock Tile

Clock Tile este o aplicaţie simplă ce afişează ora şi data într-o dală dinamică.

ceas, timp, clock, tile time

Nu putem configura nimic la această aplicaţie. Dacă o deschizi, ea va afişa aceleaşi informaţii dar utilizând caractere mai mari.

ceas, timp, clock, tile time

Un alt dezavantaj este acela că această aplicaţie nu funcţionează foarte bine. Din când în când, încetează să mai afişeze ora în dala dinamică şi nu puteţi face nimic pentru a reporni aplicaţia.

Simply Advanced Time Tile

Simply Advanced Time Tile este o aplicaţie cu nume ironic. Nu are nimic avansat. Afişează data şi ora într-o dală dinamică ce nu se poate personaliza în nici un fel.

ceas, timp, clock, tile time

Când o deschizi afişează data, ora şi cam atât. Nu este nimic de setat. Uitându-mă la ea mai bine, arată aproape la fel cu cea pe care am prezentat-o mai devreme: Clock Tile. Sper că dezvoltatorul acestei aplicaţii nu a furat codul celei prezentate anterior.

ceas, timp, clock, tile time

Dacă nu vă place dala dinamică a acestei aplicații, va trebui să alegeţi altă aplicaţie.

World Time

Aplicaţia World Time poate afişa timpul pentru mai multe oraşe. Dala dinamică va afişa timpul pentru primele două oraşe selectate de dvs.

ceas, timp, clock, tile time

Când o deschideţi, ea afişează timpul pentru toate oraşele adăugate de dvs.

ceas, timp, clock, tile time

Totuşi are o problemă: nu ia în considerare ora de vară, deci uneori va afişa o oră corectă, o bună parte din an.

De asemenea, nu permite personalizarea dalei dinamice în nici un mod. În plus, sunt momente când dala nu mai afişează nimic. Această aplicaţie nu funcţionează prea bine și ar trebui să o evitaţi.

BH Clock Tile

BH Clock Tile este o aplicaţie dubioasă care nu funcţionează bine. Mai întâi, spune că va afişa ora în două dale dinamice mici. Din păcate nu este aşa. Aplicaţia afişează timpul atunci când o deschizi şi aşa rămâne. Nu se actualizează deloc.

ceas, timp, clock, tile time

Când deschizi aplicaţia, se încarcă poze cu asiatice drăguţe care îţi arată cât este ceasul.

ceas, timp, clock, tile time

Dacă dai clic pe imagini, vei fi redirecţionat către situri asiatice foarte dubioase care îţi arată alte poze. De asemenea, când aplicaţia se încarcă apar nişte defecţiuni. Ecranul devine negru şi pare că ceva dubios se întâmplă în fundal. Nu mi-a infectat sistemul cu nimic, dar am avut un sentiment de nesiguranţă. Ar trebui să evitaţi această aplicaţie.

Digital Live Tile Clock

O aplicaţie foarte utilă este Digital Live Tile Clock. Funcţionează doar în format digital, dar merge foarte bine astfel.

ceas, timp, clock, tile time

În primul rând este gratis. Nu există funcţii în plus contra cost. Mai întâi vă personalizaţi modul de afişare al ceasului. Apoi daţi clic sau atingeţi Replace Tiles. Aceasta va genera noi dale, conform cu setările făcute de dvs. Totuşi dala dinamică nu se va actualiza până nu daţi clic sau atingeţi butonul Set Live Tile.

ceas, timp, clock, tile time

Versiunea iniţială avea câteva probleme care nu permiteau ca ora să fie afişată constant pe ecranul Start. Având în vedere că acum merge foarte bine, se pare că s-au remediat neajunsurile.

Câştigătorii – aplicaţiile Tile Time şi Digital Live Clock

Dacă citiţi ce am descoperit despre aplicaţiile gratuite pentru afişarea ceasului şi a datei, veţi vedea că doar două sunt alternative demne de luat în considerare: Tile Time şi Digital Live Clock. Aplicaţia Tile Time are avantajul că poate afişa şi un ceas analog.

Am fost dezamăgit de calitatea aplicaţiilor de acest tip pentru Windows 8. Speram să găsesc uşor o aplicaţie bună fără să plătesc pentru ea. Sper ca lucrurile să se îmbunătăţească cu timpul. Între timp, dacă descoperiţi alte aplicaţii utile pentru afişarea timpului pe ecranul Start din Windows 8 nu ezitaţi să le împărtăşiţi cu noi.

Despre autor: Crina Neagu
Crina este pasionată de tot ce înseamnă calculatoare încă din primul an de liceu. Datorită pasiunii pentru tehnologie şi datorită studiilor sale în domeniul psihologiei, iubeşte să ajute oamenii să se dezvolte. Este fluentă în tot ce înseamnă Windows, şi îi place să se joace şi cu tot felul de gadgeturi.