Cum afli ediția de Windows instalată pe calculatorul tău

Nu este ceva complicat de făcut și nu va da bătăi de cap nimănui. Totuși, este posibil ca unii dintre cititorii noștri să caute un răspuns la această întrebare. Există totuși și persoane precum mama mea care, dacă nu știe ce Windows are, mă va suna dimineața pe la ora 7, să mă întrebe cum află informația asta. :) Acest tutorial se adresează, în principal, acelor cititori care nu vor să dea acel telefon și vor să știe cum să facă acest lucru singuri.

NOTĂ: Deși imaginile folosite în acest tutorial sunt făcute în Windows 7, aceleași instrucțiuni sunt valabile și pentru Windows Vista sau Windows 8.

Unde să mergem și cum ajungem acolo – panoul Sistem

Toate detaliile sistemului de operare pe care îl folosiți se găsesc în panoul Sistem. Există mai multe metode de a ajunge aici. Prima este să deschideți Panoul de control. Aici, mergeți la secțiunea Sistem și securitate.

Apoi dați clic pe Sistem.

Dacă folosiți Vizualizarea clasică pentru Panoul de control, Sistem se găsește direct în lista de pictograme disponibile. Probabil că găsirea pictogramei durează mai mult decât toți ceilalți pași :). Dați clic pe Sistem și gata!

Windows, versiune, editie, detalii, sistem

O altă cale de a deschide panoul Sistem este să dați clic-dreapta pe pictograma Computer de pe Desktop și să dați clic pe Proprietăți. Știu că e mai ușor, de aceea am scris la sfârșit despre această metodă. :)

Veți ajunge direct în panoul Sistem, fără toate acele clicuri necesare în Panoul de control. Cea de-a treia și cea mai rapidă metodă de a vizualiza detaliile din Sistem este să apăsați simultan tastele Windows + Pauză.

Informațiile pe care le căutam – Ediția de Windows și tipul de sistem

În prima secțiune a panoului Sistem, puteți vedea ce ediție de Windows aveți instalată. Opțiunile, în funcție de versiunea de Windows pe care o folosiți (Windows 7, Windows Vista, Windows 8) sunt: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise și Ultimate.

În secțiunea Sistem sunt afișate informații despre procesor, memoria RAM și, în cele din urmă, ceea ce căutăm. Puteți vedea aici dacă tipul dvs. de sistem este pe 32 sau 64 de biți. În cazul meu, am Windows 7 ediția Ultimate pe 64 de biți.

O metodă și mai ușoară

Dacă vă interesează să aflați doar ediția de Windows pe care o rulați, apăsați pur și simplu tastele CTRL+ALT+Delete. Astfel veți ajunge la ecranul de blocare, unde sunt disponibile mai multe opțiuni. În partea de jos a ecranului veți vedea ediția de Windows pe care o folosiți.

Concluzii

Asta a fost tot. Simplu, dar util. Dacă știți vreo altă metodă, așteptăm să ne-o spuneți. Dacă vreți să citiți și alte articole (poate puțin mai complexe), vă recomandăm și lista de mai jos.