7 metode de a rula programe ca administrator, în Windows

Toate sistemele de operare produse de Microsoft, de la Windows Vista încoace, includ CCU sau Control Cont Utilizator, care este o caracteristică ce previne efectuarea unor modificări neautorizate calculatorului tău. Totuși, există momente când unele programe necesită drepturi de acces de administrator pentru a funcționa corect sau pentru a rula unele comenzi specifice. Unii utilizatori preferă să dezactiveze în totalitate CCU. Totuși, această schimbare nu este foarte bună, deoarece se pierde abilitatea de a rula aplicațiile moderne din Windows 8.1 și Windows 10. Partea interesantă a ecosistemului Windows este că îți oferă posibilitatea de a rula programe cu drepturi de administrator fără a fi nevoie să dezactivezi ceva. Acestea sunt cele 7 metode pe care am reușit să le găsim și dacă știți și altele, sunteți bineveniți să le împărtășiți.

Informații importante

Aplicațiile moderne din Windows 8.1 și Windows 10, care sunt instalate din Magazinul Windows, nu pot fi rulate cu privilegii administrative. În plus, acestea au același nivel de permisiuni ca cel tipic unui cont de utilizator normal, ceea ce înseamnă că nu li se va permite să facă modificări la setările complexe de sistem sau la setările regiștrilor calculatorului.

CCU este o caracteristică foarte bună de securitate care ajută utilizatorii să controleze comportamentul aplicațiilor instalate, deoarece acestea au nevoie de aprobarea unui administrator al sistemului pentru a realiza sarcini avansate. Încercarea de a rula o aplicație ca administrator este una dintre modificările care necesită privilegii administrative și va determina apariția unei avertizări CCU în care ți se va cere permisiunea pentru realizarea acelei acțiuni.

Pentru mai multe informații despre Control Cont Utilizator, poți utiliza următorul ghid: Ce este Controlul Contului Utilizatorului și de ce nu trebuie niciodată să îl închideți.

În toate edițiile moderne de Windows, poți rula un program cu astfel de permisiuni de administrator doar dacă este vorba despre o aplicație pentru Desktop. Unele dintre aceste aplicații, cum ar fi software-urile de securitate, nu pot funcționa corect fără privilegii administrative. Această situație este legată de faptul că au nevoie de acces la resurse ale sistemului de operare și deoarece, de obicei, efectuează sarcini mai complexe decât aplicațiile moderne. Deci, reiterând ceea ce am afirmat deja, nu puteți rula aplicații moderne (instalate prin intermediul Magazinului Windows) ca administrator, pentru că au un statut diferit care le face să ruleze întotdeauna cu permisiuni limitate, sub controlul CCU.

Pentru a afla mai multe despre diferența dintre aceste două tipuri de aplicații, poți citi acest articol: Ce este o aplicație Windows 8? Cu ce este diferită de o aplicație Desktop.

Notă: Capturile de ecran folosite în acest tutorial au fost realizate în Windows 10. Însă, pentru moment, Windows 10 este încă în faza de testare și nu este disponibil și în limba română, astfel că imaginile au ca limbă de afișare engleza. De asemenea, informațiile din acest articol se aplică pentru Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 și, evident, Windows 10.

Cum rulezi o aplicație în modulul Administrator din ecranul Start în Windows 8.1 sau din meniul Start în Windows 10

Dacă utilizezi, de obicei, ecranul Start sau meniul Start pentru a lansa aplicații, poți executa foarte ușor aceste programe cu permisiuni administrative.

Trebuie, mai întâi, să găsești scurtătura programului pe care vrei să îl lansezi și apoi să dai clic dreapta pe ea dacă folosești un dispozitiv cu maus și tastatură. Dacă utilizezi un ecran tactil, trebuie doar să apeși lung pe scurtătură. Această acțiune va duce la apariția meniului contextual în partea de jos a ecranului Start din Windows 8.1 sau lângă dala aplicației în Windows 10.

Ar trebui să poți vedea, dacă este disponibil pentru acea aplicație, o opțiune numită Run as administrator (Executare ca administrator). Apasă pe aceasta și programul selectat va fi lansat. Desigur, această acțiune va declanșa o avertizare CCU care îți va solicita aprobarea.

Dacă rulezi aplicația dintr-un cont de utilizator fără permisiuni de administrator, avertizarea CCU îți va cere să introduci parola de administrator. Dacă nu introduci parola, atunci programul nu va fi lansat.

Există și o altă metodă destul de ușoară pentru a deschide scurtăturile aplicațiilor din meniul Start sau cele fixate pe bara de activități, în modul administrator. Dacă utilizezi un dispozitiv care funcționează cu maus și tastatură, trebuie să dai clic pe scurtătura unui program în timp ce ții apăsate împreună tastele Ctrl + Shift. Această acțiune te va trimite direct în Desktop-ul Securizat, unde CCU îți va solicita aprobarea pentru a rula programul cu permisiuni administrative. Această opțiune te va ajută să accelerezi lansarea programelor prin evitarea meniul contextual.

Cum rulezi un program în modul Administrator de pe Desktop sau din File/Windows Explorer

Acesta este modul clasic de a rula orice program în modul administrator care funcționează doar dacă ești pe Desktop sau în File Explorer (pentru Windows 8.1 și 10) și Windows Explorer (pentru Windows 7). În primul rând, trebuie să găsești programul pe care vrei să îl rulezi și executabilul principal sau scurtătura sa. Apoi, fie apasă lung pe aceasta dacă folosești un ecran tactil sau dă clic dreapta dacă utilizezi un maus. După aceasta, în mod evident, va trebui să apeși pe opțiunea Run as administrator (Executare ca administrator).

CCU îți va cere din nou să aprobi lansarea programul cu privilegii administrative.

Un mod simplu de a face acest lucru în Windows 8.1 și Windows 10 implică folosirea meniului panglică din File Explorer. Este destul de simplu deoarece tot ce trebuie să faci este să selectezi o aplicație în timp ce te afli în File Explorer, apoi să accesezi Meniul Panglică și să selectezi fila denumită Aplication Tools (Instrumente aplicație).

Apoi, ar trebui să poți vedea opțiunea Run as administrator (Executare ca administrator) și va trebui să apeși pe jumătatea superioară a butonului Run as administrator (Executare ca administrator). Aplicația selectată va fi lansată și vei primi o avertizare CCU.

Cum configurezi un program să fie executat întotdeauna cu permisiuni de administrator

Dacă vrei să eviți folosirea constantă a metodelor menționate mai sus pentru rularea programelor pe care le utilizezi în mod regulat, le poți seta să fie executate întotdeauna cu privilegii administrative.

Pentru a face acest lucru trebuie, mai întâi, să găsești executabilul principal al programului pe care dorești să îl rulezi. Un mod simplu de a face acest lucru, este să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe scurtătură și apoi să selectezi opțiunea Open file location (Deschidere locație fișier) din meniul contextual.

Când vei găsi executabilul principal al programului, dă clic dreapta pe acesta (sau apasă lung) pentru a accesa meniul contextual. Apoi, trebuie să apeși pe Properties (Proprietăți).

În fereastra Properties (Proprietăți), accesează fila Compatibility (Compatibilitate). În partea de jos a ferestrei, bifează caseta Run this program as administrator (Acest program se execută ca administrator), apoi apasă pe Apply (Se aplică).

Această setare va fi aplicată și programul va rula întotdeauna cu privilegii administrative. Vei observa că iconița sa este schimbată și acum include un indicator CCU în colțul din dreapta jos, care arată că va apărea întotdeauna o avertizare CCU înainte de a se executa programul.

Poți, de asemenea, edita proprietățile unei scurtături, astfel încât să nu trebuiască să modifici executabilul principal. Deschide fereastra Properties (Proprietăți) a scurtăturii, apoi selectează fila Shortcut (Comandă rapidă) și, în cele din urmă, apasă pe butonul Advanced… (Complex…). Această acțiune va deschide fereastra Advanced Properties (Proprietăți complexe).

Aici trebuie, pur și simplu, să bifezi caseta Run as Administrator (Executare ca administrator) și apoi să apeși pe OK. În cele din urmă, va trebui să apeși pe butonul OK din nou în fereastra Properties(Proprietăți).

Cum rulezi un program cu privilegii administrative și fără avertizare CCU

Ultima secțiune a acestui tutorial te va ajuta să înțelegi cum se poate executa un program cu privilegii administrative fără să fii avertizat de fiecare dată de către CCU (Control Cont Utilizator). Este o soluție destul de simplă, care nu necesită dezactivarea CCU și compromiterea securității sistemului de operare.

Acestă opțiune este posibilă în Windows 7, 8, 8.1 și 10 cu ajutorul instrumentului Task Scheduler. Poți găsi informații complete despre cum să folosești Task Scheduler pentru a lansa un program cu privilegii administrative și fără avertizare CCU în acest tutorial: Cum folosim Task Scheduler pentru a lansa programe fără notificări CCU.

Concluzie

În mod normal, în versiunile mai recente de Windows, există mult mai puține aplicații care au nevoie să ruleze în modul administrator. Totuși, sunt câteva programe serioase care necesită privilegii sporite pentru a-și îndeplini funcțiile sau sarcinile. Trebuie să reținem că, în mod obișnuit, rulăm aplicații ca utilizator standard, chiar și atunci când suntem conectați cu un cont de administrator. Aceasta înseamnă că, dacă vrei să rulezi un program care necesită privilegii administrative, trebuie doar să folosești una dintre metodele descrise mai sus și apoi să aprobi această acțiune în avertizarea CCU. Nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos pentru a ne împărtăși dacă ai o metodă diferită pentru face acest lucru sau dacă ai unele sfaturi despre acest subiect.