Cum se crează sau elimină Conturile de utilizator

Plecând de la articolul nostru despre Cum modificăm Conturile de utilizator, voi încerca să termin acest subiect cu un tutorial despre crearea sau ştergerea conturilor de utilizator şi despre cum să activezi sau dezactivezi contul Guest (invitat) în Windows 7. De asemenea, voi explica diferenţele dintre tipurile de conturi disponibile şi voi încerca să arăt scenariile de utilizare şi limitările pentru fiecare opţiune disponibilă.

Ce este un Cont de utilizator & Când aveţi nevoie de mai multe conturi?

Conturile de utilizator permit mai multor utilizatori să folosească acelaşi calculator, fiecare având propriul folder privat de Documente, poştă electronică, setări, etc. De asemenea, este îmbunătăţită securitatea şi sunt reduse probleme ce pot apărea la partajarea de fişiere.

A avea contul tău separat de celalalte înseamnă că poţi să îţi personalizezi Windows 7 cum vrei, fără să afectezi celelalte conturi de utilizator. Ceilalţi utilizatori vor avea propriile lor personalizări pentru efectele vizuale, setări ale aplicaţiilor, etc.

Un nou cont de utilizator ar trebui creat atunci când există o altă persoană care lucrează pe acelaşi calculator cu tine. Există două tipuri de conturi: administrator şi standard (utilizator standard).

Administratorul are acces complet la toate conturile de utilizator de pe calculator. El sau ea poate crea şi şterge conturi de utilizator, poate crea parole pentru ceilalţi utilizatori, le poate schimba numele contului, parola, imaginea sau tipul de cont. Ca regulă, trebuie să existe cel puţin un cont de administrator pe calculator.

Un cont de utilizator cu drepturi standard are acces la programe care au fost deja instalate pe acel calculator şi nu poate instala altele fără a avea acces la o parolă de administrator. Îşi poate modifica imaginea contului şi poate crea, modifica sau şterge parola dar nu poate schimba numele sau tipul contului său. De asemenea, unele programe (mai ales programe vechi) este posibil să nu funcţioneze corect pe acest tip de cont. Este posibil ca ele să solicite modificarea temporară sau permanentă a contului utilizator într-unul de administrator.

Unde găsim Panoul de control pentru Conturile de utilizator

Există multe metode de a deschide panoul de control pentru Conturi utilizator. Prima cale este să deschideţi Panoul de control din meniul Start.

conturi utilizator, guest

În Panoul de control, alegeţi "Conturi utilizator şi siguranţa familiei".

conturi utilizator, guest

Din panoul "Conturi utilizator şi siguranţa familiei", alegeţi Conturi utilizator.

conturi utilizator, guest

O altă metodă de a găsi panoul Conturi utilizator este să introduceţi "conturi utilizator" în caseta de căutare din meniul Start.

conturi utilizator, guest

Cum creezi un Cont nou

În panoul de control "Conturi utilizator şi siguranţa familiei", selectaţi "Adăugare sau eliminare conturi utilizator".

conturi utilizator, guest

Fereastra Gestionare conturi este punctul de pornire pentru toate operaţiunile pe care le poţi face cu conturile de utilizator: crearea, editarea sau eliminarea unui cont. Pentru a crea un cont nou, alegeţi "Creare cont nou".

conturi utilizator, guest

În fereastra "Creare cont nou" trebuie introdus numele noului cont şi apoi selectat tipul de cont: Utilizator standard sau Administrator. Apoi, daţi clic pe "Creare cont".

conturi utilizator, guest

În folderul "Utilizatori" va fi creat un folder cu numele contului de utilizator, unde vor fi păstrate toate fişierele personale ale noului utilizator. La acest folder nu va avea acces nici un alt utilizator, cu excepţia administratorului şi a noului utilizator.
În mod implicit, noul cont nu are o parolă setată. Vă recomandăm ca, după ce vă conectaţi la noul cont, să îl editaţi şi să îi creaţi o parolă. Pentru mai multe informaţii despre modificarea unui cont de utilizator, vă recomandăm tutorialul nostru despre Cum modificăm Conturile de utilizator.

Dacă vreţi să accesaţi noul cont, utilizaţi una din opţiunile Log off sau Comutare utilizator.

Cum se face comutarea între Conturile de utilizator

Pentru a comuta între conturile de utilizator, deschideţi meniul Start, mergeţi la butonul Închidere şi daţi clic pe săgeata din dreapta acestuia.

conturi utilizator, guest

Dacă vreţi să comutaţi între utilizatorul conectat şi un altul nou, fără a vă deconecta şi a închide programele şi fişierele deschise deja, daţi clic pe Comutare utilizatori.

conturi utilizator, guest

Dacă vreţi să vă deconectaţi din contul de utilizator actual şi să închideţi toate programele şi fişierele care rulează, înainte de a vă conecta cu noul cont de utilizator, daţi clic pe Log off. Apoi, în ecranul de conectare, daţi clic pe noul cont pe care vreţi să vă conectaţi.

Cum se şterge un Cont de utilizator

În panoul de control Gestionare conturi, daţi clic pe contul pe care vreţi să îl ştergeţi.

conturi utilizator, guest

Apoi, selectaţi "Ştergere cont" şi alegeţi dacă vreţi ca fişierele utilizatorului să fie şi ele şterse sau doriţi ca ele să fie păstrate.

conturi utilizator, guest

NOTĂ: Dacă decideţi să păstraţi fişierele utilizatorului, acestea vor fi salvate într-un folder ce va avea ca denumire numele contului şters şi va fi creat pe desktop.

Dacă alegeţi ca fişierele să fie şterse, vă va fi solicitată întâi confirmarea ştergerii.

conturi utilizator, guest

În cazul în care contul pe care doriţi să îl ştergeţi este conectat, este posibil să pierdeţi date din acel cont.

conturi utilizator, guest

Ca urmare, această operaţie este preferabil să o faceţi de pe un cont de administrator, fără ca utilizatorul respectiv să fie conectat în acelaşi timp (prin utilizarea metodei de comutare despre care am vorbit mai sus).

Cum activăm sau dezactivăm Contul Guest (Invitat)

Atunci vă vizitează cineva pentru o zi-două şi are nevoie să vă acceseze calculatorul, nu trebuie neapărat să creaţi un nou cont de utilizator sau să îi spuneţi parola dvs. de administrator. Mai ales dacă persoana respectivă are nevoie numai să acceseze internet-ul, să îşi verifice poşta electronică, să asculte muzică sau să vadă un film. Puteţi folosi contul Guest. Implicit, contul Guest este dezactivat în Windows 7, dar poate fi activat foarte uşor. Contul Guest are următoarele restricţii:

  • Nu necesită o parolă.
  • Nu puteţi instala software sau hardware.
  • Nu puteţi modifica tipul de cont Guest.
  • Nu puteţi crea o parolă pentru acest cont.
  • Nu puteţi modifica imaginea contului.
  • Nu puteţi accesa fişierele din folderul Documente partajate.

Pentru a îl activa, mergeţi în fereastra Gestionare conturi şi selectaţi contul Guest.

conturi utilizator, guest

Acum apăsaţi pe butonul Activare.

conturi utilizator, guest

Contul Guest este acum activ. Deconectaţi-vă şi îl veţi vedea afişat pe ecranul de conectare. Pentru a-l dezactiva, urmaţi aceeaşi procedură şi daţi clic pe "Dezactivare cont invitat".

conturi utilizator, guest

Concluzii

După cum vedeţi, crearea & eliminarea conturilor de utilizator este foarte simplu de făcut din orice cont cu permisiuni administrative. De asemenea, activarea/dezactivarea contului Guest (invitat) se realizează la fel de uşor. Dacă întâmpinaţi probleme sau aveţi întrebări legate e acest subiect, nu ezitaţi să ne spuneţi, utilizând formularul de comentarii de mai jos, şi vom încerca să vă îndrumăm cât mai bine.

Despre autor: Codrut Neagu
Codruţ este Editor Senior la Digital Citizen. A studiat IT, telecomunicaţii şi drept. Este pasionat de tehnologie şi este fluent în utilizarea mai multor sisteme de operare, inclusiv Windows şi Linux. Îi place să testeze produse de securitate şi se simte cel mai bine când se joacă cu regiştrii, optimizează setări sau pur şi simplu se distrează pe Telnet.