Cum se instalează Windows 8

Windows 8 a fost finalizat şi va fi distribuit de Microsoft prin diverse canale, începând cu luna august a acestui an. Dacă sunteţi novice în ceea ce priveşte utilizarea Windows 8 şi aveţi nevoie de un ghid detaliat de instalare, ce nu ratează nici un pas important, noi am decis să creăm unul. Ghidul include instrucţiuni despre cum se instalează Windows 8 şi care sunt paşii iniţiali de configurare ai acestui sistem de operare.

Notă: Dacă vreți să instalați Windows 8.1, citiți aceste ghiduri:

La ce să ne aşteptăm de la Windows 8

Dacă nu sunteţi familiari cu noutăţile introduse de Windows 8, vă recomandăm următorul videoclip ce rezumă cele mai importante lucruri.

Din păcate clipul este disponibil doar în limba engleză.

Prerechizitele instalării Windows 8

În primul rând, trebuie să descărcaţi versiunea finală de la Microsoft ori să o achizionaţi prin unul din canalele oficiale prin care este distribuit Windows 8. Dacă plănuiţi să instalaţi Windows 8 într-o maşină virtuală, VirtualBox este singura soluţie gratuită în care funcţionează fără probleme. Când creaţi maşina virtuală, alegeţi Windows 8 atunci când sunteţi întrebat de sistemul de operare ce urmează a fi instalat. Totul ar trebui să funcţioneze fără probleme. Totuşi, dacă ele apar, citiţi acest ghid despre setările pe care trebuie să le activaţi pentru o funcţionare corectă: Instalare Windows 8 Developement Preview in VirtualBox.

Instalare Windows 8

Pentru a instala Windows 8, aveţi nevoie de o cheie (serial) de activare specifică versiunii de Windows 8 pe care doriţi să o instalaţi. De asemenea, aveţi nevoie şi de un cont Microsoft, cunoscut și ca Windows Live ID.

Resurse utile - De citit în timp ce instalaţi Windows 8

Noi am testat Windows 8 încă de la primele versiuni de test disponibile şi am creat câteva articole interesante şi utile. Vă recomandăm să le citiţi în timp ce instalaţi Windows 8.

Procedura de instalare a Windows 8

Pentru început, porniţi calculatorul folosind discul de instalare pentru Windows 8. Dacă folosiţi o maşină virtuală, porniţi-o folosind imaginea de instalare .iso pe care aţi descărcat-o. Windows 8 are nevoie de ceva timp pentru a încărca fişierele de instalare, timp în care va fi afişat un ecran aproape complet negru, similar cu cel de mai jos.

Instalare Windows 8

Odată ce fişierele de instalare sunt copiate, instalarea propriu-zisă începe prin a vă întreba ce limbă, timp, valută şi tastatură doriţi să utilizaţi. Trebuie menţionat că, cel puţin până în Octombrie 2012, Windows 8 nu va fi disponibil în limba română. Faceţi selecţiile pe care le doriţi şi daţi clic pe Next.

Instalare Windows 8

Pentru a începe instalarea, apăsaţi butonul Install now.

Instalare Windows 8

Veți fi rugat să introduceți cheia de activare a sistemului de operare (product key). Această cheie este inclusă în pachetul achiziţionat, ce include kitul de instalare. Tastați cheia de activare și dați clic pe Next.

Instalare Windows 8

Va trebui, acum, să citiţi acordul de licenţă. Bifaţi căsuţa "I accept the licence terms" şi apăsaţi Next.

Instalare Windows 8

Trebuie să alegeţi între a face o instalare prin actualizare sau una personalizată ("pe curat"). Vă recomandăm să alegeţi varianta Custom: Install Windows only (advanced) și să îl insalați pe o partiție separată.

Instalare Windows 8

Acum sunteţi întrebat unde doriţi să instalaţi Windows 8. Selectaţi partiţia pe care o doriţi şi faceţi clic pe Next. Dacă instalaţi Windows 8 pe o maşină virtuală sau pe un sistem curat, trebuie ca mai întâi să creaţi partiţia. Deci apăsaţi pe Drive options (advanced).

Instalare Windows 8

Ca să creați partiția, dați clic pe New.

Instalare Windows 8

Procesul de instalare oferă dimensiunea maximă pe care o poate aloca pentru partiţie. Aici specificați dimensiunea dorită și apăsaţi Apply. NOTĂ: Dacă vreţi să setaţi mai puţin spaţiu disponibil, atunci schimbaţi valoarea cu una care vă convine mai mult. Ar trebui să luaţi în considerare faptul că Windows 8 ocupă circa 10 GO spaţiu, asta fără a folosi opțiuni gen fișierul de hibernare, aplicaţii de dezvoltare de software, etc. Vă recomand să îi alocaţi cel puţin 20 - 25 de GO, pentru o buna funcţionare.

Instalare Windows 8

Acum sunteţi informaţi că Windows 8 va crea o partiţie adiţională pentru fişiere de sistem și restaurarea sistemului, în caz de probleme. Apăsaţi OK.

Instalare Windows 8

Partiţia rezervată pentru sistem este creată şi trebuie doar să apăsaţi din nou pe Next. Înainte de asta, asigurați-vă că partiția corectă a fost selectată pentru instalarea Windows 8. Notă: La acest pas puteţi şi să formataţi partiţia selectată, apăsând butonul Format, înainte de a apăsa butonul Next.

Instalare Windows 8

În sfârşit, instalarea începe. Procesul va dura ceva timp, acum având loc copierea tuturor fişierelor necesare şi instalarea întregului sistem de operare.

Instalare Windows 8

Odată ce instalarea este gata, Windows 8 va reporni automat sistemul. Apoi, veți vedea Windows 8 facând o serie de pregătiri pentru prima utilizare. În funcție de sistemul pe care îl aveți, este posibil să mai treceți printr-o procedură de repornire.

Pages

Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.