Cum se particularizează setările de rețea și partajare în Windows 7

În acest articol vom vorbi despre setările de partajare ale rețelei: unde să găsiți setările de partajare ale rețelei, cum se activează sau dezactivează descoperirea rețelei, partajarea de fișiere, redarea secvențelor media în flux, protecția prin parolă, setarea criptării pentru conexiunile partajate și modul în care se configurează o conexiune Grup de domiciliu.

Unde găsim setările de partajare pentru rețea

În primul rând, trebuie să deschideți Centrul rețea și partajare. Pe partea stângă a ferestrei există o legătură numita "Modificare setări de partajare complexe". Faceți clic pe ea și o fereastră corespunzătoare se va deschide. O alternativă este de a căuta cuvântul partajare în căsuța de căutare a meniului Start. Unul din primele rezultate ale căutării primul va fi denumit "Administrare setări de partajare complexe". Faceți clic și se va deschide fereastra "Modificare opțiuni de partajare pentru diverse profiluri de rețea".

În fereastra "Modificare opțiuni de partajare pentru diverse profiluri de rețea", veți găsi o mulțime de setări, împărțite în două categorii: La domiciliu sau la birou și Public. Dacă doriți mai întâi să înțelegeți diferențele dintre locațiile de rețea din Windows 7, citiți acest articol: Locațiile de rețea pe înțelesul tuturor.

Aceste categorii au săgeți în partea dreapta a rândului pe care se află. Dacă faceți clic pe ele, categoria se va minimiza sau se va extinde.

În primul rând, va trebui să modificați setările din profilul curent, indiferent care este acesta. Aveți posibilitatea să modificați setările de partajare și pentru celălalt profil, aceste setări devenind funcționale îndată ce vă conectați la o rețea cu acel profil. În continuare, vom descrie toate setările disponibile, una câte una, și vă vom oferi recomandări pentru configurarea lor.

Activarea sau dezactivarea de Descoperirii de rețea

Prima setare din listă se numește Descoperire rețea. Când este activată, această setare permite computerului să caute dispozitive în rețeaua la care este conectat. De asemenea, această setare le permite altor computere din aceeași rețea să-l găsească.

Recomandare: Dacă sunteți conectat la o rețea de domiciliu sau birou, cel mai bine este ca această setare să fie pornită. Pentru rețelele publice, este mai bine să o dezactivați, astfel încât calculatorul dvs. să nu fie vizibil pentru alte computere.

Activarea sau dezactivarea Partajării de fișiere și imprimante

În continuare, puteți activa sau dezactiva partajarea fișierelor și imprimantelor. Atunci când este activată, această funcție vă permite să partajați conținut cu alte computere din rețea. Cu ea dezactivată, nu veți putea partaja nimic. Chiar dacă computerul este vizibil pentru alte dispozitive din rețea, nimeni nu va putea accesa nici un fișier sau folder.

Recomandare: Dacă sunteți conectat la o rețea de domiciliu sau birou, este recomandat să activați această opțiune. Pentru rețelele publice este mai bine să o dezactivați.

Activarea sau dezactivarea Partajării folderelor publice

O modalitate de a partaja fișiere și foldere este de a le muta în așa-numitele foldere publice Windows 7. Acestea se găsesc în "C:\Utilizatori\Public\"

Dacă această opțiune este activată, tot ce copiați în aceste dosare va fi vizibil pentru celelalte computere din rețea.

Recomandare: Dezactivați opțiunea. Personal, nu am nevoie de această facilitate. Prefer să partajez direct fișierele și folderele pe care vreau, fără a fi nevoie să le copiez în altă locație. În cele din urmă aceasta este o chestiune de stil de lucru. Dacă găsiți că aceste foldere publice sunt utile, puteți activa această setare. Cu toate acestea, în rețelele publice este foarte recomandată dezactivarea acestei caracteristici.

Activarea sau dezactivarea Redării secvențelor media în flux

Următoarea setare este legată de redarea secvențelor media în rețea. Această caracteristică vă permite să redați fișiere multimedia (imagini, video, muzica) în rețea, prin utilizarea Windows Media Player. În această secțiune, Windows 7 vă va spune dacă opțiunea este activă sau nu. Dacă doriți să schimbați starea curentă, faceți clic pe legătura "Alegere opțiuni de redare media în flux".

Dacă este activată, veți vedea o fereastră ce conține o listă cu computerul dvs, precum și celelalte computere din rețea care au redarea media activă. Dacă nu utilizați o astfel de funcție, aveți posibilitatea să o dezactivați, făcând clic pe butonul "Se blochează tot" și apoi pe OK.

Dacă "Fluxul de redare media" este oprit și vi se cere să-l porniți, faceți clic pe "Activare redare secvențe media în flux". Apoi, veți vedea o fereastră similară cu cea de mai sus, unde aveți posibilitatea să editați setările pentru redarea de secvențe media în flux.

Recomandare: Porniți-o numai dacă utilizați redarea de secvențe media în flux. Pentru rețelele publice dezactivați-o întotdeauna.

Vom vorbi mai multe despre redarea de secvențe media în flux într-un articol separat, dedicat numai acestui subiect.

Criptarea conexiunilor pentru partajarea de fișiere

Următoarea setare schimbă tipul de criptare utilizat pentru conexiunile de partajare a fișierelor, atunci când computerele se conectează și sunt copiate fișiere și foldere dintr-un calculator în altul. În mod implicit, aceasta este setată pentru 128 de biți.

Recomandare: Păstrați setarea pentru 128 de biți, doar dacă nu există probleme cu anumite dispozitive mai vechi sau computere cu sisteme de operare care nu poate accesa fișierele și folderele partajate.

Activarea sau dezactivarea Partajării protejate prin parolă

Partajarea protejată prin parolă permite utilizatorilor să acceseze fișierele și folderele partajate din calculatorul dvs. numai dacă au un cont de utilizator și o parolă setate pe calculatorul dumneavoastră. Cine nu cunoaște aceste detalii, nu se poate conecta la elementele partajate. Această caracteristică este utilă pentru calculatoarele care nu sunt incluse în Grupul dvs. de domiciliu (în cazul în care ați definit unul) sau pentru calculatoarele dintr-o rețea publică.

Recomandare: Lăsați opțiunea activă întotdeauna.

Configurare Conexiuni Grup de domiciliu

În mod implicit, un Grup de domiciliu are o parolă proprie, pe care toate computerele care i se alătură trebuie să o cunoască. Dacă se întâmplă să utilizați același nume de utilizator și parolă pe toate computerele din Grupul de domiciliu, aveți posibilitatea să setați Windows 7 să o utilizeze, în loc de parolarea separată a Grupului de domiciliu. Cu toate acestea, nu este o practică recomandată. Folosirea numelui de utilizator și a aceleași parole pentru toate calculatoarele dvs. din Grupul de domiciliu poate fi un risc de securitate.

Recomandare: Folosiți numai "Se permite ca Windows să gestioneze conexiunile la grupul de domiciliu".

Concluzii

După cum puteți vedea, setarea opțiunilor de partajare de rețea nu este foarte complicată. Ce e nevoie să vă amintiți, în ceea ce privește utilizarea cât mai sigură, este că totul trebuie să fie oprit atunci când vă conectați la rețelele publice. În acest fel veți evita accesul persoanelor neautorizate la fișierele și folderele dvs. De asemenea, pentru rețelele de domiciliu sau locul de muncă, porniți numai caracteristicile pe care chiar le utilizați. Dacă aveți și alte idei interesante de împărtășit, nu ezitați să lăsați un comentariu.