Întrebări simple: Ce sunt variabilele de mediu din Windows?

Ați auzit vreodată de variabilele de mediu? Poate vreun administrator IT le-a menționat ori poate vreun program nu a mai funcționat la un moment dat și erorile lui menționau astfel de variabile? Oricare ar fi motivul pentru care ați vrea să aflați mai multe despre ele, ați ajuns la locul potrivit. Acest articol va încerca să explice tot ceea ce trebuie știut despre ele, cum funcționează și de ce sunt importante.

Ce sunt variabilele de mediu din Windows?

Acest concept există în majoritatea sistemelor de operare, de la Linux la OS X și Windows. În principiu ele înseamnă același lucru dar implementarea și utilizarea diferă ușor.

Pe scurt, variabilele de mediu sunt variabile ce descriu mediul de lucru al programelor. Ele sunt utilizate de tot felul de programe și scripturi pentru a răspunde unor întrebări precum: Care este numele calculatorului pe care sunt instalat? Ce nume are utilizatorul care mă rulează? Care este directorul meu de lucru? Unde este instalat Windows? Unde sunt stocate fișierele temporare?

În Windows, variabilele de mediu dețin un nume și o valoare. De exemplu, variabila "windir" (prescurtarea de la "Windows directory") poate avea valoarea "C:\Windows" sau o altă cale unde este instalat Windows.

O altă variabilă des întâlnită este numită PATH. Multe programe au nevoie să știe unde pot găsi anumite fișiere, iar variabila PATH le spune acestora unde să le găsescă. Acele programe caută automat după o variabilă PATH astfel ca dvs. să nu trebuiască să o tastați calea ori de câte ori rulați programul respectiv. Această variabilă are o valoare construită din multe foldere de utilizator. Aceste foldere sunt setate de programele instalate pe calculatorul dvs.

Tipuri de variabile de mediu: Utilizator și Mediu

Există două tipuri de variabile: variabilele de utilizator, specifice fiecărui cont de utilizator, și variabilele de sistem, acestea din urmă fiind aceleași pentru toate conturile de utilizator.

Variabilele de utilizator au valori ce diferă de la un utilizator la altul. Așa cum indică și numele lor, ele sunt specifice contului dvs. de utilizator și memorează date ale contului dvs., precum locația profilului utilizator, folderul unde sunt stocate fișierele temporare, etc. Ele pot fi editate de acel cont de utilizator dar nu și de alte conturi. Aceste variabile pot fi setate de utilizator, de Windows sau de diferite programe ce lucrează cu locațiile utilizatorului.

Variabilele de sistem sunt globale și nu pot fi modificate de orice utilizator. Valorile lor sunt aceleași pentru toate conturile de utilizator. Ele se referă în general la locațiile resurselor de sistem importante, precum folderul unde este instalat Windows, locația fișierelor program, etc. Aceste variabile sunt setate de Windows, de diferite programe și drivere.

Care sunt variabilele de mediu implicite din Windows?

Lista variabilelor existente pe fiecare calculator este una lungă. O puteți găsi, împreună cu toate valorile implicite pe Wikipedia: Environment variables – Default Values on Microsoft Windows. Din păcate, lista este disponibilă doar în limba engleză dar, pe de altă parte, și variabilele de mediu poartă denumiri provenite tot din limba engleză.

Unde găsim variabilele de mediu din Windows?

Vizualizarea variabilelor de mediu existente în Windows implică mai mulți pași. În Windows 8, tastați cuvântul mediu în timp ce vă aflați pe ecranul Start și filtrați rezultatele după Setări. Vor fi afișate două rezultate: "Editarea variabilelor de mediu pentru cont" și "Editarea variabilelor de mediu ale sistemului". Dați clic sau apăsați pe oricare dintre ele.

În Windows 7, tastați mediu în caseta de căutare din meniul Start și vor fi afișate aceleași rezultate ca mai sus. Un clic pe oricare dintre ele va lansa fereastra Variabile de mediu.

Alternativ, puteți folosi Panoul de control. Mergeți la Sistem și securitate și apoi la Sistem. În coloana din stânga, dați clic sau apăsați pe Setări complexe de sistem. Se va deschide fereastra Proprietăți sistem.

Apoi, în fila Complex, dați clic pe Variabile de mediu. Fereastra Variabile de mediu arată la fel în toate versiunile recente de Windows.

În partea de sus, sunt afișate variabilele contului dvs. de utilizator, iar în partea de jos sunt afișate variabilele de sistem, active pentru toate conturile de utilizator existente în Windows.

Dacă sunteți un fan al Liniei de comandă, puteți vedea toate variabilele de mediu dacă tastați comanda SET, fără alți parametri.

Toate variabilele de mediu sunt listate, dar nu sunt sortate după tipul lor (variabile de utilizator sau de sistem).

NOTĂ: Simplul fapt că le puteți găsi nu înseamnă și că ar trebui să le modificați, în afara cazului în care știți ce faceți.

Concluzie:

După cum ați putut observa din acest articol, variabilele de mediu nu sunt chiar ușor de găsit și nici nu sunt vizibile atunci când lucrați cu Windows. Ele sunt administrate în fundal de către sistemul de operare și de diferitele programe și drivere pe care le instalați. Totuși, ele sunt foarte importante pentru buna funcționare a sistemului de operare și a aplicațiilor dvs. Dacă modificați valoarea unei variabile importante, veți afla cu siguranță cât de importante sunt. :)