Linia de comandă - Comenzi avansate de reţelistică

Într-unul din tutorialele anterioare aţi văzut cum folosim comenzile de bază în Linia de comandă. Este timpul să trecem la nivelul următor şi să vedem cum se folosesc comenzi ceva mai avansate. În acest articol vom experimenta cu câteva comenzi utile pentru reţelistică, ce permit următoarele: vizualizarea informaţiilor despre adaptoarele de reţea şi conexiuni (adresa IP alocată, adresa MAC a plăcii de reţea), verificarea disponibilităţii unui anumit sit şi afişarea de informaţii legate de reţea şi porturi.

Informaţiile despre Conexiunea la Reţea

Pentru a obţine informaţii detaliate despre conexiunea la reţea, vom folosi comanda ipconfig. Tastaţi ipconfig în Linia de comandă şi apăsaţi pe Enter. După cum puteţi vedea mai jos,este afişată o listă cu toate adaptoarele de reţea disponibile în sistemul dvs., precum şi adresele IP. De asemenea, veţi vedea detalii precum gateway-ul implicit, masca de subreţea sau starea adaptorului de reţea.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Dacă folosiţi şi comutatorul /all veţi primi informaţii la un nivel şi mai detaliat: informaţii DNS, MAC-ul (Media Acces Control) (în câmpul Physical Adress) şi alte informaţii despre fiecare componentă de reţea. Puteţi vedea în imaginea de mai jos un exemplu al rezultatelor combinaţiei comenzii ipconfig cu parametrul /all.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Merită menţionat şi faptul că comanda ipconfig ne permite şi efectuare anumitor operaţii, dacă folosim parametrul corect. De exemplu, comenzile ipconfig /release şi ipconfig /renew forţează adaptorul de reţea să reînnoiască adresa IP. Aceşti parametri sunt utili pentru reţelele care utilizează DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) pentru distribuirea automată a adreselor IP. Spus simplu, sistemul renunţă la adresa sa curentă şi cere una nouă de la serverul DHCP. Lucru care poate fi util în anumite scenarii de reţelistică.

Aflarea adresei MAC a Calculatorului

O altă metodă pentru a găsi adresa MAC este să folosim comanda getmac. Tastaţi getmac şi apăsaţi Enter.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Testarea conexiunii la un Sit Internet sau Locaţie de Reţea/Internet

Pentru a testa conexiunea la un sit web sau la o locaţie de pe Internet, puteţi folosi comanda de reţea ping urmată de adresa de Internet sau adresa IP. De exemplu, dacă vreţi să testaţi conexiunea la situl nostru, fără a deschide un navigator de Internet, tastaţi ping www.digitalcitizen.ro şi apoi apăsaţi Enter.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Această comandă permite utilizarea unui parametru destul de util care ne oferă posibilitatea de face ping la o anumită adresă până când decidem să o oprim manual: -t. De exemplu, am tastat ping –t 192.168.1.101. După o perioadă de timp am decis să văd câteva statistici și am folosit combinația de taste CTRL + Break. Aceasta afișează mediile rezultate din rularea comenzilor ping de până atunci. În final am oprit activitatea prin folosirea combinaţiei de taste CTRL + C. Aceasta a oprit ciclul infinit de comenzi ping către adresa specificată.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Verificarea Conexiunilor de Reţea şi Afişarea de Informaţii despre Porturi

Cu ajutorul comenzii netstat puteţi vedea conexiunile active dintre sistemul dvs. şi alte sisteme din reţea sau de pe Internet.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Parametrul –a afişează toate conexiunile şi porturile urmărite. Un exemplu puteţi vedea în imaginea de mai jos.

linia de comanda, command prompt, comenzi, retea

Concluzii

Dacă v-a plăcut tutorialul de astăzi, nu pierdeţi următorul nostru articol din seria Linie de comandă. Vom prezenta şi alte comenzi utile. Dacă aveţi întrebări legate despre acest set de comenzi, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu.

Despre autor: Codrut Neagu
Codruţ este Editor Senior la Digital Citizen. A studiat IT, telecomunicaţii şi drept. Este pasionat de tehnologie şi este fluent în utilizarea mai multor sisteme de operare, inclusiv Windows şi Linux. Îi place să testeze produse de securitate şi se simte cel mai bine când se joacă cu regiştrii, optimizează setări sau pur şi simplu se distrează pe Telnet.