Linia de comandă - Patru comenzi de rețelistică pe care ar trebui să le știi

Într-unul din tutorialele anterioare, ai văzut cum se folosesc comenzile de bază în Linia de comandă. Acum este timpul să trecem la nivelul următor şi să vedem cum se folosesc comenzi ceva mai avansate. Astăzi ne vom orienta către câteva comenzi de rețelistică foarte utile. Vom învăța cum să vezi informații despre dispozitivele de rețea și conexiunile tale sau despre cum să verifici disponibilitatea unui dispozitiv din rețea ori a unui sait web:

NOTĂ: Informațiile din acest tutorial se aplică pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 10.

1. Află informaţii despre conexiunile tale de rețea

Pentru a obţine informaţii detaliate despre conexiunea la reţea, folosește comanda ipconfig. Deschide Linia de comandă, scrie ipconfig şi apasă pe Enter. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, când rulezi această comandă, Windows afișează o listă cu toate adaptoarele de reţea disponibile pe sistemul tău, precum şi adresele lor IP. De asemenea, vei vedea detalii precum gateway-ul implicit, masca de subreţea sau starea adaptorului de reţea.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

Dacă adaugi şi parametrul /all la comanda ipconfig, vei primi informaţii la un nivel şi mai detaliat: informaţii despre DNS, adresele MAC (Media Acces Control) (în câmpul Physical Adress) şi alte informaţii despre fiecare componentă de reţea. În imaginea de mai jos poți să vezi un exemplu al rezultatelor comenzii ”ipconfig /all”.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

Merită menţionat şi faptul că ipconfig ne permite efectuarea și a altor operaţii, folosind alți parametri. De exemplu, comenzile ”ipconfig /release” şi ”ipconfig /renew” forţează adaptorul de reţea să reînnoiască adresa IP. Aceşti parametri sunt utili pentru reţelele care utilizează DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) pentru distribuirea automată a adreselor IP. Spus simplu, sistemul renunţă la adresa sa curentă şi cere una nouă de la serverul DHCP. Lucru care poate fi util la depanarea anumitor probleme de reţelistică.

2. Află adresa MAC a plăcii tale de rețea

O altă metodă pentru a găsi adresele MAC ale plăcilor tale de rețea este să folosești comanda getmac. În Linia de comandă, scrie getmac şi apasă pe Enter, ca în imaginea de mai jos.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

3. Testează conexiunea cu un sait web sau cu o locaţie de reţea

Pentru a testa conexiunea la un anumit sait web sau la o locaţie de pe internet, poți să folosești comanda de reţea ping, urmată de adresa de internet sau adresa IP. De exemplu, dacă vrei să testezi conexiunea cu Digital Citizen, fără a deschide un browser web, tastează comanda ”ping www.digitalcitizen.roşi apoi apasă tasta Enter.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

Comanda ping îți permite să folosești și parametrul foarte util ”-t”, care îți dă posibilitatea de a da ping la o anumită adresă continuu, până când o oprești manual.

De exemplu, am tastat ”ping –t www.digitalcitizen.ro. După o perioadă de timp am vrut să văd câteva statistici ale conexiunii și am folosit combinația de taste ”CTRL + Break”. Aceasta afișează mediile aritmetice ale rezultatelor comenzilor ping de până atunci.

La final, am oprit comanda prin folosirea combinaţiei de taste ”CTRL + C”. Aceasta oprește ciclul infinit de comenzi ping către adresa specificată.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

4. Verifică-ți conexiunile de reţea şi porturile deschise

Comanda netstat te ajută să vezi care sunt conexiunile active între sistemul tău şi alte sisteme din reţea sau de pe internet.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

Dacă adaugi parametrul -a la comanda netstat, vei vedea o listă cu toate conexiunile şi porturile, la fel ca în imaginea de mai jos.

Linia de comanda, Command Prompt, Windows, retea, comenzi

Concluzii

Comenzile de rețea pe care le poți executa în Linia de comandă pot fi utile atunci când îți trebuie informații despre dispozitivele conectate la rețeaua ta sau atunci când vrei să testezi starea conexiunilor tale la rețea. De asemenea, sunt foarte utile și atunci când ai probleme cu rețeaua și încerci să o depanezi singur. Dacă ai întrebări legate de aceste comenzi de rețea, sau dacă ai nevoie de ajutor cu vreuna dintre ele, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Despre autor: Codrut Neagu
Codruţ este Editor Senior la Digital Citizen. A studiat IT, telecomunicaţii şi drept. Este pasionat de tehnologie şi este fluent în utilizarea mai multor sisteme de operare, inclusiv Windows şi Linux. Îi place să testeze produse de securitate şi se simte cel mai bine când se joacă cu regiştrii, optimizează setări sau pur şi simplu se distrează pe Telnet.