Matematica este mai uşoară cu Panoul de intrare expresii matematice

Panoul de intrare expresii matematice este o aplicaţie introdusă odată cu Windows 7. Scopul său este de a utiliza dispozitive de intrare, cum ar fi ecrane tactile, digitizoare externe sau chiar un mouse, pentru a scrie formulele matematice. Formulele scrise cu Panoul de intrare expresii matematice sunt introduse în documente sub o formă uşor de editat, pentru ca acestea să poată fi modificate ca orice alt tip de text. Acest lucru poate îmbunătăţi productivitatea atunci când folosiţi formule matematice pentru a crea documente, teme la matematică sau prezentări.

În acest articol vom trece în revistă aplicaţiile cu care Panoul de intrare expresii matematice funcţionează şi vă vom prezenta: unde găsiţi Panoul de intrare expresii matematice, cum se foloseşte în combinaţie cu alte aplicaţii, cum se corectează orice formulă sau ecuaţie şi modul în care se configurează Panoul de intrare expresii matematice.

Tipuri de matematici şi aplicaţii care funcţionează cu Panoul de intrare expresii matematice

Panoul de intrare expresii matematice funcţionează foarte bine pentru matematica de nivel liceal şi de colegiu conform programei din SUA. Acest lucru înseamnă că funcţionează bine pentru următoarele: aritmetică, calcul, funcţii, mulţimi, teoria mulţimilor, algebră, combinatorică, probabilitate şi statistici, geometrie, vectori, geometrie analitică în spaţiu, logică matematică, axiome, teoreme, definiţii şi matematici aplicate. Aplicaţia nu funcţionează pentru alte tipuri de matematici sau pentru alte domenii de aplicabilitate cum ar fi chimia.

NOTĂ: Panoul de intrare expresii matematice poate insera doar formule matematice în programe care suportă Mathematical Markup Language (MathML). MathML se regăseşte în aproape toate aplicaţiile de birou, precum OpenOffice.org, LibreOffice, Microsoft Office 2007 și 2010, precum şi în produse software matematice, cum ar fi Mathematica. Prin urmare, Panoul de intrare expresii matematice funcţionează cu toate aceste programe.

Unde se găseşte Panoul de intrare expresii matematice

Panoul de intrare expresii matematice se găseşte deschizând meniul Start apoi Toate programele --> Accesorii --> Panoul de intrare expresii matematice.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7
Pentru aceia dintre voi care prefera linia de comandă, puteţi porni aplicaţia rulând comanda "C:\Program Files\Common Files\Microsoft shared\ink\mip.exe". După ce aţi deschis aplicaţia, veţi vedea o fereastră similară cu cea de mai jos.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7

Cum se utilizează Panoul de intrare expresii matematice

În centrul Panoului de intrare expresii matematice, este afişat textul: "Scrieţi expresia matematică aici". Aici începeţi să scrieţi formula matematică. Dacă este necesar, se pot utiliza, de asemenea, instrumentele din meniul din partea dreapta.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7
Când aţi terminat, faceţi clic pe butonul Inserare şi formula va fi automat adăugată în documentul în care doriţi.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7
NOTĂ: Nu vă faceţi griji dacă formula nu se copiază automat în aplicaţia dorită. În mod implicit, Panoul de intrare expresii matematice salvează formula în clipboard. Tot ce trebuie să faceţi este să selectaţi opţiunea Lipeşte (CTRL + V) în acea aplicaţie şi formula va fi introdusă.

Puteţi urmări o scurtă demonstraţie în clipul de mai jos:

Dacă scrieţi formule mai multe într-o singură sesiune, puteţi să vă mergeţi la oricare dintre ele prin utilizarea meniului Istoric. Faceţi clic pe Istoric şi selectaţi una din formulele anterioare pe care doriţi să o editaţi sau să o adăugaţi din nou în document.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7
După ce formula este încărcată de Panoul de intrare expresii matematice o puteţi edita (dacă este necesar) şi apoi faceţi clic pe butonul Inserare pentru a o introduce în document.

Cum se corectează formulele

Când scrieţi o formulă nu ezitaţi să folosiţi şi instrumentele disponibile pe partea dreapta a aplicaţiei. Dacă aţi făcut o greşeală, se poate rezolva uşor folosind butonul Ştergere. Faceţi clic cu guma pe elementul scris greşit şi acesta va dispărea.

Sunt cazuri în care Panoul de intrare expresii matematice nu recunoaşte foarte corect ceea ce scrieţi dvs. Puteţi corecta modul în care vă detectează scrisul folosind butonul Selectare şi corecţie. Faceţi clic/selectaţi elementul pe care doriţi să-l corectaţi şi un meniu de tip cascadă cu opţiunile posibile va apărea. Din acest meniu selectaţi interpretarea corectă şi reluaţi scrisul, făcând clic pe Scriere.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7

Cum se configurează Panoul de intrare expresii matematice

Panoul de intrare expresii matematice oferă foarte puţine opţiuni de configurare. Toate acestea pot fi accesate din meniul Opţiuni. Opţiunile sunt foarte clare şi vă vor permite să: schimbaţi poziţia butoanelor, vizualizarea sau nu a grilei, afişarea pe ecran a butoanelor tastaturii.

Panou de intrare expresii matematice Windows 7

Concluzii

După cum puteţi vedea din acest tutorial, Panoul de intrare expresii matematice este foarte uşor de utilizat. Beneficiul său principal este faptul că accelerează procesul de lucru atunci când trebuie scrise formule matematice. În loc să folosiţi Microsoft Office Equation Editor şi să pierdeţi destul de mult timp introducând şi editând formule matematice, puteţi foarte simplu să le desenaţi în Panoul de intrare expresii matematice şi să le adăugaţi în orice document aveţi nevoie. Dacă aveţi sfaturi interesante sau scenarii de utilizare pentru Panoul de intrare expresii matematice nu ezitaţi să le împărtăşiţi cu noi şi cititorii noştri, lăsând un comentariu mai jos.

Descoperă articole:
Despre autor: Crina Neagu
Crina este pasionată de tot ce înseamnă calculatoare încă din primul an de liceu. Datorită pasiunii pentru tehnologie şi datorită studiilor sale în domeniul psihologiei, iubeşte să ajute oamenii să se dezvolte. Este fluentă în tot ce înseamnă Windows, şi îi place să se joace şi cu tot felul de gadgeturi.