Verifică actualizările de Windows disponibile, află ce fac și instalează-le

Windows Update este o componentă esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de operare Windows, indiferent de versiunea pe care o utilizaţi. Este metoda prin care Microsoft oferă nu numai actualizări, ci şi corecţii pentru bug-uri şi probleme de securitate. Windows Update s-a schimbat substanţial o dată cu Windows Vista şi a rămas aproape la fel de atunci. În acest tutorial vă vom arăta cum se utilizează Windows Update atât în Windows 7 cât şi în Windows 8.1.

Unde găsim Windows Update pe Desktop

În ambele sisteme de operare, puteţi verifica dacă există actualizări disponibile folosind Panoul de control. Urmaţi calea: "Panou de control -> Sistem şi securitate -> Windows Update". Captura de ecran de mai jos este realizată în Windows 8.1. În Windows 7 arată similar; doar că există mai puţine elemente din care putem alege.

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Ambele sisteme de operare ne permit deschiderea directă a Windows Update, în loc de calea prin Panoul de control. În Windows 8.1 folosiţi termenul de căutare windows update şi alegeţi "Căutare actualizări".

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

În Windows 7 puteţi de asemenea să folosiţi termenul de căutare windows update în caseta de căutare din meniul Start. Majoritatea utilizatorilor va trebui să tasteze întreaga propoziţie, deoarece probabil că sunt şi alte programe instalate ce dispun de facilități de actualizare. După cum puteţi vedea, această căutare nu va returna doar programul principal Windows Update, ci şi setări disponibile în Windows Update pe care le puteţi folosi pentru a merge direct la ele, direct din meniul Start.

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Cum verificăm dacă există actualizări noi disponibile

Indiferent cum ajungeţi aici, în ambele sisteme de operare veţi dori să daţi clic pe "Căutare actualizări".

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Căutarea poate dura ceva timp, în funcţie de cât de multe actualizări se află în aşteptare. În acest timp, Windows va afişa o bară de progres.

Atunci când căutarea este terminată, puteţi vedea ce actualizări se află în aşteptare, şi dacă Windows le consideră Importante, Recomandate sau Opţionale. De asemenea, puteţi vedea când aţi verificat ultima dată actualizările disponibile şi când au fost ele instalate.

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Pentru mai multe detalii despre actualizările disponibile, daţi clic pe legătura ce vă spune câte actualizări sunt disponibile.

Cum instalăm actualizările Windows

Actualizările importante (ce repară problemele de securitate şi de stabilitate, sau instalează service pack-uri) sunt selectate implicit pentru instalare. De asemenea puteţi vedea unele actualizări recomandate în această listă. Verificaţi lista pentru a fi siguri că ele se aplică componentelor Windows pe care le aveţi instalate. Veţi vrea şi să vă uitaţi prin lista de actualizări opţionale pentru cazul în care doriţi să instalaţi unele dintre ele. După ce aţi terminat de selectat, apăsaţi Instalare.

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Odată ce instalarea a început, Windows Update îşi va minimiza fereastra. Puteţi continua să lucraţi în timp ce actualizările sunt instalate, dar este posibil să observaţi încetiniri ale sistemului pe durata acestui proces. Când toate actualizările au fost descărcate şi instalate, veţi primi o notificare. Unele actualizări vor necesita repornirea sistemului, altele nu. Windows Update vă va spune ce trebuie făcut.

Iată ce veţi vedea atunci când Windows 8.1 termină actualizările ce nu necesită repornirea sistemului.

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Iată ce veţi vedea atunci când o repornire a sistemului este necesară:

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

Cum amânăm repornirea sistemului după instalarea de actualizări

Ce putem face dacă nu vrem să repornim calculatorul chiar acum? Pur şi simplu închideţi fereastra. După un timp veţi primi o notificare ce vă va spune că Windows trebuie să repornească. Puteţi reporni chiar acum sau puteţi să amânaţi procesul pentru încă zece minute, o oră sau patru ore.

În ambele sisteme de operare, dacă vreţi să reporniţi imediat şi aveţi aplicaţii pornite, folosiţi Alt-Tab pentru a comuta la ele, salvaţi-vă munca, şi închideţi-le înainte de a apăsa pe Repornire acum. Procesul de repornire vă va arăta progresul instalării actualizărilor în timp ce se opreşte şi apoi din nou în timp ce porneşte. De asemenea sunteţi atenţionat să nu opriţi calculatorul în timpul acestui proces.

Cum oprim instalarea anumitor actualizări

Există şi scenarii în care nu vreţi ca o anumită actualizare să fie instalată pe calculatorul vostru. Unul dintre ele, cu care ne-am confruntat de mai multe ori, este acela când Windows oferă drivere mai vechi sau incorecte pentru o componentă a calculatorului. Altă actualizare pe care nu am dorit-o a fost cea prin care Microsoft a trebuit, datorită cererii Uniunii Europene, să îşi întrebe utilizatorii ce navigator de internet vor să folosească.

În astfel de cazuri, înainte de a le instala, este preferabil să citiţi detaliile actualizărilor. Vă recomandăm ca, după ce aţi verificat dacă există actualizări disponibile, să daţi clic pe legătura care vă spune câte sunt. Apoi selectaţi-le una câte una. Atunci când daţi clic pe o actualizare, Windows Update vă va arăta detalii legate despre ea şi despre ce face exact. Dacă nu o doriţi instalată, daţi clic dreapta pe ea şi selectaţi "Ascundere actualizare" .

Windows Update, actualizare, vizualizare verificare, instalare, ascundere

După ce faceţi acest lucru, actualizarea respectivă va deveni gri. Nu va fi instalată şi nici nu va mai apărea la următoarele căutări.

Concluzii

Atât în Windows 7 cât şi în Windows 8.1, verificarea actualizărilor este un proces uşor şi direct. Dacă aţi ales să nu folosiţi descărcarea şi instalarea automată, trebuie să fiţi atent la notificările despre actualizările disponibile. Verificarea actualizărilor în funcţie de programul dvs. nu înseamnă că ar trebui să le uitaţi pe termen nedefinit. Acele actualizări sunt oferite pentru motive întemeiate iar instalarea lor chiar nu implică eforturi.

Care sunt experienţele voastre cu Windows Update? Credeţi că metoda actualizării complet automate este cea mai bună alternativă, sau aţi decis să alegeţi metoda manuală? Utilizaţi formularul de comentarii de mai jos pentru a ne spune.

Despre autor: Codrut Neagu
Codruţ este Editor Senior la Digital Citizen. A studiat IT, telecomunicaţii şi drept. Este pasionat de tehnologie şi este fluent în utilizarea mai multor sisteme de operare, inclusiv Windows şi Linux. Îi place să testeze produse de securitate şi se simte cel mai bine când se joacă cu regiştrii, optimizează setări sau pur şi simplu se distrează pe Telnet.