Cum se comută între utilizatori, în Windows 10

Sunt destul de multe situații în care mai mult de o persoană folosește același calculator sau dispozitiv cu Windows 10. De exemplu, două frați pot folosi același calculator, la un singur birou, ori poate bunicul sau bunica se mai conectează la calculatorul părinților pentru a vorbi pe internet cu alți membri ai familiei. Pentru astfel de situații, Windows 10 îți permite să creezi mai multe cont uri de utilizator, pentru ca fișierele, aplicațiile și setările să rămână separate între utilizatori. Dacă pe calculatorul tău cu Windows 10 ai mai mult de un cont de utilizator, iată cum poți comuta rapid între conturile de utilizator existente:

Cum comuți între conturile de utilizatori, când ești pe ecranul de autentificare

Dacă tocmai ai pornit calculatorul cu Windows 10, vei ajunge cu siguranță la ecranul de autentificare (sign-in, în engleză) . Dacă te-ai autentificat deja, poți apăsa Windows + L pe tastatură pentru a ajunge la Ecranul de blocare iar apoi, cu un clic se afișează ecranul de autentificare. În mod implicit, Windows 10 selectează cel mai recent cont de utilizator care a fost folosit pentru autentificare. Lista de conturi disponibile este afișată în colțul din stânga jos al ecranului.

În această listă, fă clic ori apasă pe contul de utilizator către care vrei să comuți și apoi introdu detaliile necesare pentru autentificare. În mod implicit, ți se va cere parola acelui cont, PIN-ul ori parola prin imagine. Dacă vrei să afli cum se crează un PIN ori o parolă prin imagine, citește acest ghid: Cum creezi & cum te autentifici în Windows 10 cu un cod PIN sau o Parolă prin imagine.

Cum comuți între utilizatori atunci când ți se cere parola prin imagine

Dacă cel mai recent cont de utilizator care s-a autentificat pe calculatorul ori dispozitivul tău cu Windows 10 folosește o parolă prin imagine, atunci ecranul de autentificare va arăta foarte diferit de ce ai văzut în capturile de ecran de până acum: vei vedea contul de utilizator selectat și poza care este folosită drept parolă.

Sub numele utilizatorului sunt două legături: “Sign-in options ( Opțiuni de conectare ), ce-ți permite să te autentifici folosind alte metode, și “Switch user ( Comutare între utilizatori ), ce-ți permite să schimbi contul de utilizator folosit.

Dă clic ori apasă pe “Comutare între utilizatori și este afișată o listă cu toate conturile de utilizator care există pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Apasă pe contul pe care vrei să-l folosești.

Apoi, ești rugat(ă) să introduci detaliile de autentificare care au fost folosite ultima dată pentru contul respectiv: parola, PIN-ul sau parola prin imagine.

Cum comuți între utilizatori folosind Meniul Start

Dacă te-ai autentificat în Windows 10, poți schimba contul de utilizator folosind Meniul Start. Apasă butonul Start , cu logo-ul Windows pentru a deschide Meniul Start.

Apoi, apasă pe poza/simbolul contului tău de utilizator și este afișat un meniu. În acest meniu, apasă pe numele contului la care vrei să treci.

Se va afișa ecranul de autentificare și utilizatorul selectat mai devreme. Introdu detaliile necesare autentificării și ai intrat. Poți schimba între opțiunile de autentificare, folosind legătura “Opțiuni de conectare" și apoi selectând metoda de autentificare dorită.

Concluzie

După cum ai văzut în acest ghid, nu este deloc dificil să comuți între conturile de utilizator existente pe calculatorul ori dispozitivul tău cu Windows 10. Acum că știi cum se face comutarea, crează câte un cont de utilizator separat, pentru fiecare persoană care îți utilizează calculatorul.