Cum să criptezi datele de pe un stick de memorie, cu BitLocker To Go

Stick-urile de memorie sunt foarte eficiente când se pune problema transportării datelor. Dimensiunea redusă a acestora le face perfecte de purtat în buzunar sau chiar atașate la chei, iar capacitatea mare de stocare oferă posibilitatea de a depozita nenumărate fișiere precum: documente, videoclipuri, aplicații, chiar și sisteme de operare. Din păcate mărimea acestora, ce le oferă portabilitate, reprezintă și un dezavantaj deoarece sunt foarte ușor de pierdut, fapt ce pune în pericol informațiile stocate pe ele. Pentru a avea în siguranță datele stocate, poți apela la BitLocker To Go, o aplicație pusă la dispoziție în Windows ce îți protejează datele împotriva accesării neautorizate. Fără parolă, smart card sau cheia de recuperare, datele tale vor fi de protejate față de oricine va folosi stick-ul.

NOTĂ: BitLocker este disponibil în edițiile Enterprise și Ultimate de Windows 7, precum și in edițiile Pro și Enterprise de Windows 8 și 8.1.

Cum să criptezi datele de pe un stick de memorie cu BitLocker, în Windows 7

Pentru a începe procesul mergeți în Panoul de control și dați clic pe Sistem și securitate -> Criptare unitate BitLocker.

În continuare, va apărea o fereastră cu toate unitățile de memorie disponibile. Aici trebuie selectată opțiunea Activare BitLocker aflată în dreptul numelui stick-ului respectiv.

După ce se inițiază procesul, va trebui ales tipul de deblocare a stick-ului. Aici selectăm opțiunea "Se utilizează o parolă pentru a debloca unitatea". Parola aleasă va trebui să conțină litere mari și mici, numere, spații și simboluri.

La pasul următor trebuie decisă modalitatea de salvare a cheii de recuperare în eventualitatea în care se va pierde parola. Asigurați-vă ca această cheie de recuperare nu va fi salvată pe stick-ul de memorie ce urmează a fi criptat, ci într-un loc cât mai sigur.

După ce cheia de recuperare va fi salvată sau printată, va apărea un mesaj de confirmare. Acum dați clic pe "Pornire criptare" pentru a putea începe procesul de criptare.

În timpul procesului va apărea o fereastră similară cu cea de mai jos, în care puteți urmări stadiul criptării.

Dacă a apărut ceva urgent și trebuie să scoateți stick-ul din computer în timpul criptării, puteți pune Pauză (Pause) la proces și să îl continuați următoarea dată când stick-ul va fi conectat la computer. Va trebui să folosiți parola selectată anterior pentru a debloca unitatea de memorie și procesul va continua de la stadiul în care a rămas.

La sfârșitul procesului veți primi o notificare. De acum, iconița stick-ului respectiv va fi modificată astfel încât să știți că unitatea de memorie este criptată cu BitLocker.

Cum să criptezi datele de pe un stick de memorie cu BitLocker, în Windows 8.1

Pentru a începe trebuie să conectați stick-ul de memorie la computer. Mergeți în Panoul de control -> Sistem și securitate -> Criptare unitate BitLocker.

În continuare, va apărea o listă cu toate unitățile de memorie disponibile pe computer ce suportă criptarea cu BitLocker.

La finalul listei va apărea stick-ul de memorie, în secțiunea "BitLocker To Go". Selectați opțiunea Activare BitLocker din dreptul acestuia.

După ce BitLocker inițializează stick-ul, trebuie să alegeți metoda de deblocare a unității de memorie. Puteți folosi fie o parolă, fie un smart card.

În acest tutorial vom folosi o parolă. Pentru mai multe informații privind folosirea smart cardurilor, citiți acest articol de la Microsoft: Using Smart Cards with BitLocker. Din păcate, el este disponibil numai în limba engleză.

Introduceți parola de două ori, pentru verificare, apoi dați clic pe Următorul.

BitLocker vă va cere să selectați modul de salvare a cheii de recuperare. Acest pas este foarte important. Dacă pierdeți parola sau smart cardul, acest fișier vă va permite să decriptați și să folosiți unitatea de memorie.

Fără acesta, datele voastre personale vor fi pierdute. Puteți opta pentru salvarea fișierului în computer, printarea acestuia sau salvarea cheii de recuperare pe contul de Microsoft. Microsoft recomandă sa folosiți mai multe metode de depozitare a cheii de recuperare pentru siguranță sporită. Apăsați Următorul după ce ați selectat metoda dorită.

În continuare vi se oferă posibilitatea de a alege să criptați întreaga unitate de memorie, proces ce va consuma timp, sau puteți securiza doar fișierele aflate pe stick, aceasta fiind o opțiune mult mai bună dacă vă grăbiți. După ce v-ați decis, apăsați Următorul.

În acest moment toate alegerile au fost efectuate și mai rămâne doar să începeți procesul de criptare. Dați clic pe Pornire criptare și așteptați sfârșitul procesului.

Criptarea unui stick, în special a unuia de capacitate mare, poate dura destul de mult timp. De exemplu: criptarea completă a unui stick de 15GO va consuma până la 30 de minute.

Dacă va trebui să scoateți stick-ul din computer în timpul procesului, apăsați pe butonul Pauză înainte să deconectați stickul, pentru a evita coruperea datelor existente pe el.

Veți fi informat când procesul este întrerupt. Numai în acest moment puteți să înlăturați stick-ul în siguranța din computer.

Când sunteți pregatiți să continuați procesul, introduceți stickul înapoi în computer. Imediat după conectarea acestuia, va apărea o fereastră în care vi se va cere parola pentru deblocarea unității de memorie. După validarea parolei, puteți selecta opțiunea "Deblocați automat pe acest PC", pentru a evita cererea parolei la fiecare folosire a stickului.

Faceți clic pe Deblocare după ce ați tastat parola.

Odată ce parola a fost acceptată, procesul va continua de unde a fost oprit anterior. Când se va termina criptarea va apărea o fereastră de notificare.

Apăsați Închidere pentru a finaliza procesul. În acest moment unitatea de memorie este criptată cu succes și protejată de acces neautorizat.

Concluzie

După cum puteți vedea din acest tutorial, criptarea unui stick de memorie folosind aplicația BitLocker nu este deloc dificilă, atâta doar că ea consumă timp. Dacă aveți vreo nelămurire legată de metodele pe care le-am folosit, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.