Cum descarci Windows 10 și îți creezi un stick USB sau un DVD de instalare

Windows 10 este disponibil și oricine este eligibil pentru un upgrade gratuit îl poate instala. Dacă ți-ai rezervat upgrade-ul, atunci probabil că deja ai Windows 10 descărcat pe calculator, așteptând instalarea. Totuși, dacă nu ți-ai rezervat copia de Windows 10, cea mai rapidă metodă de a-l instala pe calculatorul sau dispozitivul tău este să îl descarci de pe serverele Microsoft. Din fericire, Microsoft oferă un instrument numit Media Creation Tool, pe care îl poți folosi pentru a crea un fișier ISO cu Windows 10, un stick de memorie cu Windows 10 sau să faci upgrade la calculatorul sau dispozitivul tău. Citește în continuare pentru a afla care sunt pașii necesari:

Lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a continua

Înainte de a începe crearea propriului tău stick de memorie USB sau DVD cu Windows 10, trebuie să verifici următoarele lucruri:

  • Trebuie să ai o conexiune la Internet disponibilă, astfel încât să poți descărca fișierele de instalare.
  • Trebuie să ai suficient spațiu pe hard disc pentru fișierele de instalare pe care le vei descărca. Credem că ar fi o idee bună să ai cel puțin 7GO de spațiu de stocare liber.
  • Dacă vei crea un stick de memorie USB, reține faptul că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool îl va formata.
  • Dacă vei crea o unitate media cu fișiere de instalare Windows 10 pe 32 de biți sau pe 64 de biți, dar nu pentru ambele simultan, vei avea nevoie de un DVD de cel puțin 4GO sau de un stick de memorie USB de cel puțin 3GO.
  • Dacă vei crea o unitate media cu fișiere de instalare pentru Windows 10 atât pentru 32 de biți cât și pentru 64 de biți, vei avea nevoie de un DVD de 8GO sau de un stick de memorie USB de cel puțin 6GO.
  • Dacă instalezi Windows 10 pe curat, vei avea nevoie de o cheie de licență. În cazul în care ai nevoie de ajutor pentru instalarea Windows 10 de la zero, citește și acest articol: Cum se instalează Windows 10 folosind o imagine ISO ori un disc retail.
  • Dacă intenționezi să faci upgrade-ul direct pentru calculatorul sau dispozitivul de pe care lucrezi acum, verifică întâi dacă el îndeplinește cerințele minime. Le găsești aici: Windows 10 Specifications.

Ce este și de unde descarci Media Creation Tool

Așa cum am menționat deja, Media Creation Tool este un mic fișier executabil oferit de Microsoft, care îți permite să descarci Windows 10 și să îți creezi propriile tale unități media de instalare sau să faci upgrade-ul la Windows 10 pentru calculatorul sau dispozitivul pe care îl folosești acum.

Pentru a obține Media Creation Tool, deschide un browser web și mergi la acest sait web: Download Windows 10.

În partea de jos, vei găsi două legături pentru descărcarea Media Creation Tool. Una dintre ele este pentru dispozitivele pe 32 de biți, iar cealaltă pentru cele pe 64 de biți. Descarcă versiunea care se potrivește cu sistemul tău de operare curent, apasând pe butonul Download Tool Now pentru versiunea dorită de tine.

Cum folosești Media Creation Tool pentru a-ți crea propria unitate media de instalare Windows 10

Odată ce ai descărcat Media Creation Tool pe calculatorul sau dispozitivul tău, rulează aplicația. Reține faptul că trebuie să fii logat ca Administrator pentru a putea rula acest program.

Când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te va întreba dacă ești sigur că vrei să rulezi acest program, apasă pe Da pentru a continua. Apoi, Media Creation Tool se va încărca și îi vei vedea interfața.

Prima întrebare pe care o vei primi este dacă vrei să faci upgrade-ul pentru calculatorul sau dispozitivul curent, ori vrei să creezi o unitate media de instalare pe care să o poți folosi apoi pentru a instala Windows 10 pe orice alt calculator sau dispozitiv. Deoarece scopul acestui ghid este să îți arate cum să îți creezi propria ta unitate media de instalare, noi vom selecta cea de-a doua opțiune, numită "Create installation media for another PC" ("Creare unitate media pentru un alt PC").

În continuare, poți să alegi limba, ediția și arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea unității media de instalare. Selectează opțiunile pe care le dorești și apoi apasă pe Next (Următorul).

Acum, poți alege ce tip de unitate media vrei să folosești. Poți să alegi fie un stick de memorie USB, fie să creezi un fișier ISO pe care apoi îl poți scrie pe un DVD.

Dacă alegi să creezi un stick de memorie USB, la următorul pas vei vedea toate stick-urile conectate la calculatorul sau dispozitivul tău. Selectează-l pe cel pe care vrei să îl folosești pentru crearea unității media de instalare Windows 10. Dar nu uita că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool va formata acel stick.

Dacă alegi să creezi un fișier ISO, instrumentul Media Creation Tool îți va cere să alegi locația și numele pe care vrei să le folosești pentru el. Răsfoiește prin calculatorul sau dispozitivul tău, selectează locația pe care o vrei, alege un nume și apoi apasă pe butonul Save (Salvare) pentru a începe crearea fișierului ISO.

Indiferent de tipul de unitate media pe care l-ai ales la pasul anterior, odată ce ai selectat stick-ul de memorie USB sau numele și locația fișierului ISO, Media Creation Tool va începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza ta de Internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura destul de mult. Acum ai nevoie doar de răbdare.

Odată terminată descărcarea fișierelor pentru instalarea Windows 10, este verificată integritatea acestora. După aceea, se crează unitatea media aleasă inițial. Acest proces va lua și el câteva minute.

Dacă ai ales ca Media Creation Tool să creeze un stick de memorie USB cu instalarea Windows 10, ești informat că unitatea este gata. Apasă pe Finish (Termină) și poți folosi stick-ul pentru a instala Windows 10 pe orice calculator.

Dacă ai ales ca Media Creation Tool să creeze un fișier ISO, atunci îți este arătată calea către fișierul creat. Apasă pe Finish (Termină) și poți folosi fișierul respectiv pentru a îl scrie pe un DVD ori pentru a îl folosi într-o mașină virtuală, pentru instalarea Windows 10.

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, te sfătuim să citești cu atenție ghidul nostru: Cum se instalează Windows 10 folosind o imagine ISO ori un disc retail.

Concluzie

După cum ați văzut din acest ghid, utilizarea aplicației Media Creation Tool nu este dificilă chiar dacă nu știți limba engleză. Dacă urmați cu atenție ghidul nostru, nu veți avea probleme în a va crea singuri un stick de memorie USB cu instalarea de Windows 10 ori un fișier ISO. Dacă aveți întrebări despre procedura descrisă mai sus, nu ezitați să ne întrebați folosind formularul de mai jos.