Cum dezactivezi criptarea cu BitLocker To Go

BitLocker este un serviciu ce se ocupă cu securizarea datelor de pe o unitate de memorie mobilă și poate fi foarte util în cazul în care stick-ul tău de memorie este pierdut sau furat. Chiar dacă aplicația se dovedește a fi foarte folositoare în unele situații, aceasta nu este pe placul tuturor utilizatorilor. Dacă vrei să dezactivezi Bitlocker de pe stick-ul tău de memorie, va trebui să îl decriptezi. În acest tutorial te vom ghida prin toți pașii acestui proces.

Cum să dezactivezi Bitlocker și să decriptezi un stick de memorie în Windows 7

Conectează stick-ul la un port USB al calculatorului și tastează parola pentru deblocare. Apoi, deschide "Panoul de Control" și intră în meniul "Sistem și securitate". Acum selectează "Criptare unitate Bitlocker" pentru a deschide fereastra de configurare Bitlocker.

Imediat sub "Criptare unitate Bitlocker - Bitlocker To Go" vei găsi numele stick-ului tău de memorie și un meniu cu opțiuni în dreapta sa. Selectează "Dezactivare Bitlocker" pentru a începe procesul de decriptare.

În continuare, apasă pe "Unitate de decriptare" pentru a începe decriptarea.

O fereastră cu o bară de progres va ține evidența procesului de decriptare. În funcție de dimensiunea datelor prezente pe stick, durata procesului poate varia. Dacă ai nevoie să deconectezi stick-ul de la calculator înainte de a se termina decriptarea, apasă pe butonul "Pause" ("Pauză").

Odată ce progresul este oprit, poți scoate în siguranță stick-ul din calculator. Când dorești reluarea procesului, conectează stick-ul înapoi la calculator și decriptarea va continua de unde a fost oprită. De îndată ce procesul s-a finalizat, vei fi notificat.

Cum să dezactivezi Bitlocker ș să decriptezi un stick de memorie în Windows 8.1

Primul pas îl reprezintă conectarea stick-ului de memorie la calculator și tastarea parolei pentru deblocare.

Deschide "Panoul de control" și intră în meniul "Sistem și securitate". Apoi, selectează "Criptare unitate Bitlocker" pentru a intra în fereastra de configurare Bitlocker.

În partea de jos a paginii, sub "Unități de date amovibile - Bitlocker To Go", vei găsi numele stick-ului tău, iar în dreapta sa, meniul cu opțiuni.

Pentru a începe procesul de decriptare, selectează "Dezactivare Bitlocker".

Apasă pe "Dezactivare Bitlocker" pentru a începe decriptarea.

Odată pornită decriptarea, o fereastră cu o bară de progres va ține evidența procesului. În funcție de cantitatea de memorie aflată pe stick-ul de memorie, procesul poate dura de la câteva secunde, până la peste 20 de minute dacă pe el se afla o cantitate de date mai mare de 10 GB. Dacă ai nevoie să deconectezi stick-ul de la calculator, apasă pe butonul "Pauză" pentru a opri decriptarea.

În momentul în care s-a oprit progresul decriptării, poți deconecta stick-ul de la calculator. Când dorești reluarea procesului, conectează stick-ul înapoi la calculator și tastează parola pentru deblocare. Bara de progres va apărea automat, iar procesul va continua de unde a fost oprit. În momentul finalizării procesului, vei fi notificat printr-o fereastră.

Concluzie

Dacă Bitlocker nu este pe placul tău, ai la dispoziție și alte opțiuni pentru a-ți proteja datele. Poți arunca o privire la unitățile de memorie securizate (precum Corsair Padlock), ce includ propriul sistem de criptare. Unele unități de memorie folosesc propriul software ce se lansează în momentul conectării la calculator, în timp ce altele au mecanisme externe pentru introducerea unui cod PIN sau un scaner biometric pentru verificarea amprentei. Aceste dispozitive vor fi mult mai scumpe decât un stick de memorie normal, dar nu vei întâlni probleme de compatibilitate cu niciun sistem de operare.