Cum se instalează Windows 10 folosind o imagine ISO ori un disc retail

Windows 10 este cel mai nou sistem de operare al Microsoft și, ca urmare, mulți oameni vor să îl instaleze pe calculatoarele sau dispozitivele lor. O metodă este să faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1. O alta este să folosești un disc retail cu Windows 10 pe care l-ai cumpărat, sau o imagine ISO pe care ai descărcat-o de la Microsoft sau de altundeva de pe internet. În acest ghid îți vom arăta cum se face o instalare pe curat, pe calculatorul sau dispozitivul tău, cu ajutorul unui disc retail sau a unei imagini ISO cu Windows 10. Procesul este diferit față de instalarea Windows 7 sau Windows 8.1, deci îți recomandăm să urmărești cu atenție acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 Creators Update, ultima versiune de Windows 10, care a fost lansată în Aprilie 2017.

Ce trebuie să știi înainte de a instala Windows 10

Înainte de a te decide dacă să instalezi Windows 10, citește secțiunea de Specificații Windows 10 de pe saitul Microsoft și verifică-i cerințele de sistem. Windows 10 necesită următoarele:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică: placă cu suport Microsoft DirectX 9

Înainte de a porni instalarea, trebuie să ai o cheie de licență la dispoziție. Asigură-te că ai înainte de a continua acest ghid. De asemenea, este recomandat să ai o conexiune de internet și un cont Microsoft. Astfel, vei avea acces la mai multe caracteristici decât dacă folosești un cont local.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, aceasta poate fi descărcată de aici: Descarcă Windows 10. Citește acest ghid pentru a vedea cum se descarcă fișierul ISO: Cum descarci Windows 10 și îți creezi un stick USB sau un DVD de instalare.

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat și sunt capabile să ruleze Windows 10 sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro și VMware Workstation. VMware Player și VirtualBox sunt singurele produse gratuite din această listă.

Cum se instalează Windows 10

Instrumentul Media Creation Tool îți dă posibilitatea de a îți crea propriul stick de memorie USB cu Windows 10, sau de a descărca fișierul ISO pe PC-ul tău. Dacă alegi să creezi un stick de memorie USB cu Windows 10, vei putea să îl folosești pe orice calculator, chiar dacă nu are o unitate CD/DVD. De asemenea, este cea mai bună metodă dacă vrei ca instalarea să meargă mai repede. Dacă preferi să folosești un DVD, descarcă fișierul ISO și scrie-l pe un disc. La final, dacă te hotărăști să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, nu ai nevoie să scrii fișierul ISO sau să îl copiezi: montează-l pur și simplu în mașina virtuală.

Acum este timpul să îți pornești calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare sau stick-ul de memorie USB pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare Windows 10. După ce au fost copiate toate fișierele, pornește instalarea și te întreabă ce limbă, oră, valută și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea.

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți va cere apoi să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul).

Vor apărea termenii de licențiere. Apasă pe “I accept the license terms” (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Acum va trebui să specifici tipul instalării. Fiindcă instalați Windows 10 de la zero, apasă pe “Custom: Install Windows only (advanced)” (Instalare personalizată de Windows).

Acum ți se va cere să selectezi unde vrei să instalezi Windows. Alege partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul).

Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile aici pentru a crea sau formata partiții, înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Instalarea începe. Va dura câteva minute pentru a fi copiate toate fișierele necesare și pentru a instala sistemul de operare Windows 10.

După ce este gata instalarea, calculatorul va reporni cel puțin o dată, pentru a rula scripturile de configurare inițială. Trebuie să ai răbdare și să aștepți ca procesul să se finalizeze.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se personalizează instalarea ta de Windows 10.