Cum se instalează Windows 10 folosind o imagine ISO ori un disc retail

Windows 10 a fost lansat și, începând de astăzi, oricine îl poate instala pe calculatorul său. O metodă pentru instalarea Windows 10 este folosind Windows Update și făcând upgrade de la o versiune precedentă, cu o licență validă. O altă metodă este să folosești o imagine ISO cu kit-ul de instalare Windows 10 ori un disc retail cumpărat din magazine. În acest ghid vă vom arăta cum instalați Windows 10 folosind un disc retail sau o imagine ISO. Procesul este diferit de instalarea Windows 7 și Windows 8, așa că fiți atenți la pașii explicați în acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe versiunea finală Windows 10 RTM.

Ce trebuie să știți înainte de a instala Windows 10

Înainte să decideți dacă să instalați Windows 10 sau nu, citiți secțiunea de Specificații Windows 10 de pe saitul Microsoft și revizuiți cerințele de sistem. Windows 10 necesită următoarele:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică:Placă cu suport Microsoft DirectX 9 și driver WDDM
  • Un cont Microsoft și acces la Internet

În principiu, dacă PC-ul pe care-l aveți poate rula Windows 8.1, puteți rula și Windows 10 cel puțin la fel de bine. Înainte de a porni instalarea, asigurați-vă că aveți o cheie de produs la dispoziție. Ea vă va fi cerută pe parcursul procesului de instalare. De asemenea, este bine să aveți o conexiune la internet activă pentru ca Windows 10 să poată să descarce ultimele actualizări disponibile. De asemenea, un cont Microsoft este cerut de Windows 10. Dacă aveți nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, aceasta poate fi descărcată de aici: Descarcă Windows 10. Pentru a învăța cum vă creați propriul fișier ISO ori un stick de memorie USB cu instalarea Windows 10, citiți acest ghid: Cum descarci Windows 10 și îți creezi un stick USB sau un DVD de instalare. Dacă doriți să rulați Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, care sunt capabile să ruleze Windows 10 sunt VMware Player, VMware Player Pro și VMware Workstation. VMware Player este singurul produs gratuit din această listă.

Cum se instalează Windows 10 RTM

După ce ați descărcat fișierul ISO, ar trebui să îl scrieți pe un DVD sau să folosiți utilitarul Windows USB/DVD Download Tool pentru a-l copia pe un stick de memorie USB. Veți vrea să folosiți această metodă dacă PC-ul vostru nu are o unitate optică sau pur și simplu vreți ca instalarea să aibă loc mai rapid. Dacă instalați Windows 10 într-o mașină virtuală, nu trebuie să ardeți sau să copiați ISO-ul, îl puteți monta înainte de pornirea mașinii virtuale. Acum este timpul să porniți mașina virtuală sau calculatorul folosind DVD-ul sau stick-ul USB creat, cu fișierele de instalare de la Windows 10. Odată ce fișierele necesare sunt copiate, Windows vă va întreba ce limbă, oră, monedă și setări de tastatură vreți să utilizați. Faceți selecțiile dorite și apăsați Next (Următorul).

Apăsați Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea.

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și vă cere să introduceți cheia de produs pentru Windows 10. Introduceți-o și apăsați pe Next (Următorul).

Vor apărea termenii de licențiere. Apăsați pe "I accept the license terms" (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Acum va trebui să specificați tipul instalării. Fiindcă instalați Windows 10 de la zero, apăsați pe "Custom: Install Windows only (advanced) (Instalare personalizată de Windows)".

Vi se cere să selectați unde instalați Windows. Selectați partiția pe care vreți să o folosiți pentru Windows 10 și apăsați Next (Următorul). Dacă aveți nevoie să configurați partițiile de pe calculator într-un mod anume, folosiți uneltele disponibile pentru a formata partiții sau crea partiții noi, înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Instalarea începe. Vor dura câteva minute pentru a fi copiate fișierele necesare instalării sistemului de operare Windows 10.

Odată ce instalarea este gata, calculatorul va reporni de minim două ori pentru a rula scripturile pentru configurarea inițială. Trebuie să așteptați ca procesul să se finalizeze.