Cum instalezi aplicații pe dispozitive cu Android, folosind fișiere APK

Într-unul dintre tutorialele noastre anterioare despre Android, v-am învățat cum să folosiți magazinul Google Play pentru a găsi și a instala aplicațiile dorite. Aceea este metoda principală și cea mai "la îndemână" pentru a instala aplicațiile pe un dispozitiv cu Android dar nu este singura metodă. Să presupunem că ești un programator pentru Android. Dezvolți aplicații pentru Android însă, înainte de a-ți publica aplicația în magazinul Google Play , va trebui să o testezi în timp ce este încă în stadiul de construcție. O altă situație posibilă este cazul în care ești angajat într-o companie care utilizează propriile aplicații Android dezvoltate de către programatorii săi, aplicații care nu necesită publicarea în magazinul Google Play , din moment ce nu sunt destinate utilizatorilor obișnuiți. Ce faci în aceste cazuri, cum instalezi aceste aplicații pe dispozitivul tău? Există metoda de instalare utilizând fișierul.apk al aplicației (denumită metoda "sideload"). Aceasta implică un fișier.apk (formatul de fișier pentru kitul de instalare al aplicațiilor Android), încărcarea acestuia în dispozitivul mobil și instalarea locală a aplicației, fără a trece prin magazinul Google Play. În acest tutorial, vă vom învăța cum să faceți acest lucru.

NOTĂ : Pentru acest tutorial am folosit un smartphone Google Nexus 5 pe care rulează Android 5.1.1 Lollipop. Procedura este similară în ceea ce privește toate dispozitivele cu Android, așa că n-ar trebui să ai probleme indiferent ce versiune de Android folosești.

Cum instalezi aplicații pe dispozitive cu Android, folosind fișiere APK

Sistemul de operare Android este protejat împotriva instalării aplicațiilor neautorizate prin metoda sideload folosind o opțiune care se află în panoul de Setări al dispozitivului. Primul lucru pe care îl vom face este să permitem instalarea aplicațiilor prin metoda sideload intrând în panoul de Setări al dispozitivului și setând această opțiune pe modul Pornit.

Din ecranul principal al dispozitivului, apasă pe iconița Aplicații din partea de jos pentru a deschide lista de aplicații instalate.

Derulează lista de aplicații până găsești aplicația Setări și apasă pe ea pentru a deschide opțiunile dispozitivului.

Odată ajuns în panoul de Setări , derulează lista de opțiuni până găsești categoria Securitate sub secțiunea Dispozitiv.

Printre diferitele opțiuni legate de securitate, opțiunea care permite sau restricționează instalarea aplicațiilor prin metoda sideload este cea care se numește Surse necunoscute.

Apasă pe ea pentru a o comuta pe modul Pornit.

Sistemul îți va cere o confirmare finală pentru a se asigura că aceasta este într-adevăr ceea ce dorești. Citește avertismentul și apasă pe OK pentru a continua.

Cu această opțiune setată pe modul Pornit , suntem pregătiți să instalăm aplicații prin metoda sideload. Pentru scopul acestui tutorial, vom presupune că sunteți deja în posesia fișierului.apk al instalației pe care doriți să o instalați (obținut prin descărcare din internet, prin compilarea de către voi a acestuia sau din orice altă sursă). Fișierul.apk trebuie să fie de asemenea încărcat în dispozitiv și vom presupune că și această cerință a fost îndeplinită în prealabil.

Poți încărca fișiere într-un dispozitiv Android printr-o serie de metode: conectând dispozitivul la computer și răsfoind sistemul de fișiere al acestuia, încărcând fișierele pe un card de memorie și apoi conectând acest card de memorie la dispozitiv folosind slotul de carduri de memorie al acestuia (dacă dispozitivul permite acest lucru) sau prin trimiterea fișierelor către dispozitiv folosind o conexiune de rețea wireless și o aplicație care oferă această facilitate. În acest sens, vă putem de asemenea recomanda serviciul gratuit www.apkinstall.com , pe care îl puți folosi navigând la adresa web a acestui serviciu, selectând fișierul.apk pe care doriți să-l încărcați și scanând codul QR oferit de acest serviciu cu propriul dispozitiv pentru a descărca fișierul.apk pe acesta. Alegerea este a voastră.