Cum îți configurezi touchpad-ul în Windows 10

Fie că folosești un laptop, un dispozitiv 2-în-1 sau orice alt calculator mobil, este foarte probabil că folosești și un touchpad. Și dacă ești pe drum, probabil că nu vrei să folosești tot timpul ecranul tactil sau poate că nu ai timp să îți conectezi un mouse ca să îți fie mai ușor să lucrezi cu dispozitivul tău. E posibil să preferi să folosești touchpad-ul, așa că e important să îl setezi să funcționeze așa cum vrei. Cu Windows 8.1 și Windows 10, Microsoft a adus noi opțiuni de configurare pentru touchpad-uri. Acum avem opțiuni pentru modificarea setărilor simple precum întârzierea clicurilor pe touchpad, dar și setări avansate pentru lucruri ca gesturile de pe touchpad ce declanșează diverse acțiuni. Evident, acestea depind de hardware-ul pe care îl ai și de driverele lui. Astăzi, vom vorbi despre cum poți să îți configurezi modul de funcționare al touchpad-ului în Windows 10. Hai să începem:

Tipuri de touchpad-uri

Microsoft diferențiază touchpad-urile disponibile pe piață în două categorii majore:

 • Touchpad-uri de precizie - sunt un tip nou de touchpad-uri, create pentru calculatoarele și dispozitivele mai noi, ce rulează pe Windows 8.1 sau Windows 10. Acest tip de touchpad-uri suportă o mulțime de gesturi tactile ce te pot ajuta să îți folosești calculatorul mai eficient. Ele oferă o experiență de utilizare foarte bună, dar partea negativă este că ele nu sunt disponibile pe orice calculator sau dispozitiv. Pentru a avea acces la toate gesturile, caracteristicile și opțiunile oferite un touchpad de precizie, Microsoft cere producătorilor de touchpad-uri să se alinieze unui set de cerințe hardware foarte exacte. Dacă vrei să vezi aceste cerințe, le poți găsi în limba engleză, aici: Windows Precision Touchpads - Device Integration.
 • Touchpad-uri normale - toate celelalte touchpad-uri care nu se încadrează în standardele Microsoft pentru touchpad-urile de precizie. În mod implicit, aceste touchpad-uri nu suportă gesturile din Windows și au mult mai puține caracteristici și opțiuni față de touchpad-urile de precizie. Totuși, în funcție de producătorul și modelul touchpad-ului, driverele sale pot include niște opțiuni similare cu cele de pe touchpad-urile de precizie.

Ca regulă generală, calculatoarele și dispozitivele Windows mai scumpe tind să ofere touchpad-uri de precizie, în timp ce cele mai ieftine au doar touchpad-uri normale.

Ce fel de touchpad ai?

Acum că știm că există două tipuri de touchpad-uri, cum afli ce fel de touchpad ai tu, pe dispozitivul tău Windows?

Pentru a afla, deschide aplicația Setări, mergi la Dispozitive apoi dă clic pe Mouse și suport tactil.

Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, caută secțiunea Suport tactil. Dacă dispozitivul sau calculatorul tău are un touchpad de precizie, Windows 10 va afișa clar că: "PC-ul dvs. are un suport tactil de precizie".

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău are un touchpad normal, clasic, în loc de unul de precizie, nu vei vedea afișată fraza de mai sus.

Cum configurezi un touchpad "normal" în Windows 10

Dacă dispozitivul tău nu are un touchpad de precizie, atunci Windows 10 te va lăsa să setezi doar întârzierea clicurilor de pe touchpad atunci când tastezi. Acest lucru este util atunci când începi să scrii pe laptopul tău și atingi din greșeală touchpad-ul cu mâinile. În astfel de situații se poate întâmpla ca indicatorul mouse-ului să se miște și tu să te trezești că scrii în alte locuri decât ar trebui. Se poate întâmpla oricăruia dintre noi. :)

Pentru a evita acest lucru, Windows 10 îți permite să setezi touchpad-ul să folosească o Întârziere scurtă, Întârziere medie sau o Întârziere lungă. Desigur, dacă nu vrei să folosești această opțiune, poți să o dezactivezi oricând, alegând Fără întârziere (întotdeauna activat).

Cum configurezi un touchpad de precizie în Windows 10

Dacă ai un calculator cu Windows 10 cu un touchpad de precizie, lucrurile se schimba major. Sunt mult mai multe lucruri pe care le poți configura. În captura de ecran de mai jos, poți să vezi toate setările ce pot fi modificate la un touchpad de precizie de pe un Microsoft Surface 3:

Hai să vedem ce înseamnă și ce face fiecare dintre aceste opțiuni:

 • Suport tactil - activează sau dezactivează touchpad-ul de pe calculatorul tău cu Windows 10.

 • Lăsați activat suportul tactil atunci când este conectat un mouse - îți lasă touchpad-ul activat sau îl dezactivează automat atunci când conectezi un mouse la calculatorul tău cu Windows 10.

 • Inveresează direcția de defilare - dacă preferi să schimbi direcția pentru defilare, activează această opțiune.

 • Pentru a preveni mișcarea accidentală a cursorului în timp ce tastați, dezactivați atingerile sau schimbați intervalul de întârziere dinaintea funcționării comenzilor tactile - această opțiune este prezentă și pe touchpad-urile normale și este utilă în acele cazuri când scrii la laptop și atingi din greșeală touchpad-ul cu mâna. În astfel de situații te poți trezi că ți s-a mișcat cursorul și scrii în locuri greșite. Pentru a evita acest lucru, Windows 10 îți permite să setezi touchpad-ul să folosească o Întârziere scurtă, Întârziere medie sau Întârziere lungă pentru clicuri. De asemenea, dacă nu vrei să folosești această opțiune, o poți dezactiva selectând Fără întârziere (întotdeauna activat).

 • Schimbați viteza cursorului - poți să te folosești de cursorul de mai jos pentru a seta viteza de mișcare a mouse-ului pe Desktop.

 • Permiteți atingerea pe suportul tactil - poți selecta elemente cu o atingere pe touchpad.

 • Permiteți acțiunile de clic dreapta pe suportul tactil - dacă atingi și ții apăsat pe un element, Windows 10 va deschide un meniu contextual cu mai multe opțiuni, similar cu un clic dreapta.

 • Permiteți atingerea dublă și glisarea - dacă atingi de două ori consecutiv și apoi tragi degetul pe touchpad, poți să tragi elemente pe Desktop sau să selectezi text.

 • Utilizați un gest de atingere cu două degete pentru clic dreapta - dacă atingi touchpad-ul cu două degete, sau dacă apeși în colțul din dreapta jos al touchpad-ului, Windows 10 va deschide meniuri contextuale, ca și cum ai da clic dreapta.

 • Utilizați o glisare cu două degete pentru a defila - dacă pui două degete pe touchpad și apoi le miști, poți să derulezi orizontal sau vertical.

 • Utilizați un gest de apropiere a două degete pentru zoom - dacă pui două degete pe touchpad și apoi le apropii sau le depărtezi, vei mări sau micșora conținutul de pe ecran.

 • Alegeți la ce să utilizați gestul de atingere cu trei degete - atunci când atingi touchpad-ul cu trei degete, poți să setezi Windows 10 să facă o căutare cu Cortana, să deschidă centrul de Acțiuni sau să nu facă Nimic.

 • Alegeți la ce să utilizați gesturile de glisare și alunecare cu trei degete - atunci când glisezi cu trei degete pe touchpad, Windows 10 poate fi setat să comute între aplicații. Desigur, poți să setezi și ca această acțiune să nu facă Nimic.

Ei bine… asta e ce primești dacă ai un touchpad de precizie pe calculatorul tău cu Windows 10. După cum vezi, este o schimbare majoră față de touchpad-urile mai vechi, clasice.

Concluzie

Microsoft a introdus noi caracteristici și setări pe care le poți configura la touchpad-ul tău. Totuși, setările disponibile depind foarte mult de tipul de hardware din calculatorul tău cu Windows 10. Dacă ai un touchpad de precizie, suntem gata să pariem că vei fi foarte mulțumit de ce primești. Aceste touchpad-uri noi oferă o experiență de utilizare mult mai bună decât cele clasice și fac o treabă excelentă în a te ajuta să îți folosești mai eficient calculatorul.