Cum să îți folosești smartphone-ul Android ca hotspot WiFi mobil

Tehnologia WiFi e atât de răspândită, încât e ușor să crezi că nu contează unde mergi, o să ai acces la un hotspot gratuit și, implicit, la Internet. Chiar dacă tehnologia este foarte populară, e departe de a fi accesibilă peste tot. Poți să ajungi în situații în care vei avea nevoie de acces la Internet, dar nu găsești nici o rețea WiFi în apropiere. Dacă întâmpini această problemă, poți să îți folosești smartphone-ul și conexiunea 3G/4G pentru a te conecta și oferi acces la Internet fără să ai măcar nevoie de vreun cablu. Acest tutorial descrie toți pașii necesari pentru a partaja conexiunea de Internet mobil de pe smartphone-ul tău Android cu alte dispozitive, prin crearea unei hotspot wireless.

De ce și când să folosești un hotspot mobil?

Numărul posibilităților este foarte mare, dar problema de bază este aceeași: ai nevoie de acces la Internet și nu ai acces la nici o rețea WiFi sau pe cablu. De obicei, toate rețelele de telefonie mobilă oferă serviciu de Internet mobil în aria lor de acoperire, deci poți să folosești conexiunea mobilă în loc de WiFi.

Crearea unei rețele mobile (sau hotspot mobil) îți permite să partajezi conexiunea de date de pe smartphone prin tehnologia WiFi, astfel încât alte dispozitive se pot conecta la Internet prin smartphone-ul tău.

Desigur, folosirea conexiunii de date de pe smartphone-ul tău poate să aibă niște costuri suplimentare. Asigură-te că ai destul trafic inclus în abonament sau pe cartela preplătită. Dacă folosești hotspotul des, ia în considerare și posibilitatea de a trece și la un abonament cu trafic de date nelimitat.

NOTĂ: Nu poți să te conectezi la rețele wireless cu smartphone-ul atâta timp cât hotspotul este activat pe smartphone, deoarece antena WiFi este folosită pentru a permite altor dispozitive să se conecteze la hotspot.

Cum se pornește și configurează un hotspot WiFi mobil pe Android

Datorită faptului că există de o mulțime de variante de Android, dar și pentru că majoritatea producătorilor aduc modificările proprii pentru smartphone-urile lor cu Android, e posibil ca unele setări să fie disponibile în alte locuri. Pentru exemplificare, am folosit un smartphone Oneplus One cu sistemul de operare Android 5.0 Lollipop, însă pentru că aceste setări sunt niște opțiuni de bază, e foarte probabil să le găsești în aceleași locuri (sau în locuri foarte similare) și pe smartphone-ul tău.

În primul rând, deschide Setările: pentru a accesa acest meniu, apasă pe iconița Toate aplicațiile de pe ecranul principal. Aceasta se află de obicei în partea de jos a ecranului și arată ca o grilă de puncte.

După ce s-a deschis lista de aplicații, caută iconița Setări: de obicei, ea arată ca o cheie sau ca o rotiță dințată.

În general, prima parte a ecranului de Setări din Android este secțiunea de Rețele wireless, și acesta este exact locul pe care îl căutăm: apasă pe Mai multe pentru a accesa setările wireless adiționale.

Aici, apasă pe Tethering și hotspot portabil pentru a începe configurarea hotspotului.

Înainte de a porni hotspotul, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apeși pe Configurați hotspotul Wi-Fi pentru a-i face setările.

Pe acest ecran poți să faci două lucruri: să dai un nume hotspotului (aceasta este rețeaua la care îți vei conecta celelalte dispozitive) și să introduci o parolă. În câmpul Numele rețelei, poți să dai orice nume vrei hotspotului, după care va fi necesar să alegi o metodă de securizare a rețelei, în meniul Securitate. Opțiunea Niciuna dezactivează securitatea, conexiunea la hotspot fiind posibilă fără a fi nevoie de o parolă (lucru pe care nu îl recomandăm). Este preferabil să alegi WPA2 PSK și să introduci o parolă de minim 8 caractere în câmpul Parolă. Dacă bifezi căsuța Afișați parola, parola va fi vizibilă, astel încât vei putea să verifici ce ai scris. După ce ai terminat de făcut toate aceste setări, apasă butonul Salvați pentru a le salva.

După ce ai terminat configurarea, poți să apeși pe Hotspot Wi-Fi portabil pentru a porni hotspotul. Va apărea mesajul Hotspot portabil x activ (unde x e numele hotspotului) pentru a indica faptul că hotspotul a fost pornit cu succes.

Acum poți să îți conectezi celelalte dispozitive la noul hotspot.

În funcție de versiunea de Android de pe smartphone-ul tău, s-ar putea să vezi o notificare cu numărul de dispozitive conectate la hotspot.

Cum se oprește un hotspot WiFi portabil pe Android

Oprirea hotspotului este o acțiune la fel de ușoară ca și activarea sa. De fapt, trebuie să urmezi aceiași pași ca și la pornire. Apasă pe iconița Toate aplicațiile de pe ecranul principal, și apoi pe Setări. Aici caută opțiunea Mai multe din secțiunea Rețele wireless și apasă pe ea.

Apoi, selectează Tethering și hotspot portabil, și, în final, apasă pe Hotspot Wi-Fi portabil pentru a opri hotspotul. Îți recomandăm să oprești hotspotul atunci când nu-l folosești, pentru a economisi energie și a reduce traficul de date.

Concluzie

Configurarea și folosirea unui hotspot mobil pe Android este foarte ușor de realizat și se poate dovedi a fi o opțiune foarte utilă: dacă routerul nu îți funționează corect, sau dacă ai rămas fără acces WiFi, hotspotul mobil îți permite să îți folosești traficul mobil de date pentru a accesa Internetul. Dacă ai întrebări legate de hotspoturi pe Android, lasă-ne un comentariu mai jos. Sau povestește-ne o amintire când un hotspot mobil te-a ajutat să scapi dintr-o situație neplăcută!