Cum lucrăm cu Custom Views (Vizualizări personalizate) în Event Viewer

În primul tutorial despre Event Viewer am sărit peste câteva elemente, dar am promis să revenim. Acum, haideți să explorăm câteva dintre ele, pentru a vedea ce poate face Event Viewer, în afară de simpla vizualizare a evenimentelor. Cu siguranță mai sunt lucruri de aflat. În acest tutorial vom arăta cum să creăm și să salvăm vizualizări personalizate, astfel încât să putem urmări orice tip de informație ce ne interesează.

Să începem: Cum accesezi Custom Views (Vizualizări personalizate)

Porește Event Viewer tastând evenimente în caseta de căutare din meniul Start sau pe ecranul Start (dacă folosești Windows 8). E posibil să dureze puțin timp pentru ca fereastra să apară, necesar pentru încărcarea jurnalelor. Vei vedea că primul element al meniului din stânga este numit Custom Views. Dă clic pe el. Windows deja oferă o vizualizare personalizată: Administrative Events. Dă clic pe ea.

Din moment ce Administrative Events a fost creată pentru a îți oferi acces la toate evenimentele de tip Critical, Error și Warning din toate jurnalele Windows, vei vedea imediat o listă uriașă de evenimente. Mai jos, am micșorat fereastra ca să vezi cum va arăta.

Reține faptul că dacă sistemul tău nu s-a blocat și software-ul pe care îl folosești funcționează corect, aceste mesaje nu înseamnă neapărat că se întâmplă ceva rău. Ele sunt pur informative, și în cele mai multe cazuri Windows a rezolvat deja problemele, înainte ca tu să vezi mesajele.

Cum creezi o Vizualizare personalizată (Custom View) în Event Viewer

Ce este mai exact o Vizualizare personalizată (Custom View), și de ce merită să creezi una? Mai ții minte captura de ecran din articolul anterior unde arătam toate acele atenționări despre unitatea mea DVD-ROM? A durat atunci ceva timp ca să derulez prin tot jurnalul și să le găsesc. Dar dacă creez un Custom View care să afișeze doar atenționările din jurnalul Security? Haide să vedem cum putem face asta.

Dă clic pe Create Custom View din panoul din dreapta. Va fi deschisă o fereastră numită Create Custom View. Rămâi pe fila implicită – Filter (fila XML nu ne interesează încă, cel puțin în acest tutorial).

Păstrează selecția implicită pentru timp (Any Time), și selectează Warning mai jos. Apoi, din lista cascadă Event logs selectează Security.

Din moment ce vrem să găsim informații despre unitatea optică, selectează By Source, și apoi cdrom și CDROM, după care dă clic pe OK.

Următorul pas este să dăm un nume noului filtru creat. Tastează Atenționări DVD (sau cum vrei tu să se numească această vizualizare), adaugă o descriere dacă vrei (este opțională) și dă clic pe OK. Notează faptul că în mod implicit vizualizările personalizate sunt disponibile tuturor utilizatorilor. Dacă sunt persoane ce utilizează calculatorul tău și nu vrei ca ele să aibă acces la acest filtru, debifează caseta All Users din colțul dreapta jos.

După ce apeși OK, noul filtru personalizat va fi afișat în panoul din stânga. Dă clic pe el și vei vedea elementele selectate afișate în panoul central.

NOTĂ: Poți vedea evenimente filtrate folosind comanda Filter Current Log. Selectează jurnalul pe care vrei să îl vezi și dă clic pe meniul Acțiuni. Dacă dai clic apoi pe Filter Current Log, vei avea acces la aceeași fereastră afișată pentru Create Custom View. De asemenea, poți face și clic creapta și apoi selecta Filter Current Log.

Cum salvezi jurnale în Event viewer

Să presupunem că vrei urmărești anumite evenimente. Un motiv pentru care ai vrea să faci asta ar putea fi faptul că vrei să vezi dacă o anumită piesă hardware generează multe erori, ceea ce ar putea însemna că e posibil să trebuiască să o schimbi în curând. Din moment ce unitatea mea DVD-ROM pare să genereze destul de multe erori, hai să folosim acest exemplu pentru a crea un jurnal ce va fi salvat.

Dă clic pe vizualizarea personalizată creată de tine (în cazul meu Atenționări DVD), și apoi clic pe Reîmprospătare în panoul din dreapta, pentru a fi siguri că au fost încărcate ultimele informații disponibile. Dă clic dreapta pe Atenționări DVD și din meniu (sau din panoul din dreapta, care este de fapt un duplicat al meniului contextual) selectează "Save All Events in Custom View As". În noua fereastră afișată poți alege un nume pentru fișier și o locație unde să fie salvat acest jurnal. La fel ca pentru comanda "Save Selected Event" (despre care am vorbit în tutorialul precedent) jurnalul va fi salvat cu extensia ".evtx", iar dublul clic pe el îl va deschide în Event Viewer.

Totuși, chiar dacă ai salvat acest jurnal, nu va apărea nimic în meniul Saved Logs din panoul din stânga până când nu îl pui tu acolo. În panoul din dreapta, dă clic pe Open Saved Log (Deschide Jurnal Salvat). Această acțiune te va duce la biblioteca Documente, în mod implicit. Dacă nu ai salvat jurnalul acolo, navighează către folderul unde l-ai salvat, localizează fișierul ".evtx", și dă dublu clic pe el sau apasă pe Deschidere. Va trebui să alegi unde vrei să fie inclus jurnalul salvat, opțiunea implicită fiind Saved Logs (poți însă schimba cu un alt folder din Event Viewer dacă vrei). Dacă nu vrei ca alte persoane să aibă acces la aceste date, debifează All Users din colțul dreapta jos. Apoi dă clic pe OK. Noul tău jurnal salvat va apărea imediat sub Saved Logs, în panoul din stânga.

Există și o altă opțiune pentru jurnalele salvate, formatul XML. Dă clic pe meniul Acțiuni, și alege Export Custom View. Din nou îți va fi arătată biblioteca Documente, și tipul de fișiere XML va fi selectat. Scrie un nume (și o altă locație dacă vrei) și fișierul va fi creat în format XML.

Pentru a-l vedea, deschide folderul Documente sau locația unde ai salvat fișierul. Dublu clic-ul pe fișierul XML îl va deschide în Internet Explorer și vei putea vedea codul XML, dar nu datele stocate de fapt în jurnal.

Și mai e...

Celelalte opțiuni din Event Viewer, precum Attach a Task to This Log și personalizarea acțiunilor Windows în cazul unor anumite erori nu sunt ușor accesibile utilizatorului de zi cu zi. Ele sunt create pentru utilizatorii foarte avansați și profesioniștii IT, fiind foarte greu de înțeles de către noi, ceilalți.

Un instrument bun, indiferent de nivelul tău de experiență

Windows face ca multe lucruri să fie ușoare, și noi niciodată nu ne gândim la ce se întâmplă de fapt în spatele lor. Trecerea în revistă a jurnalelor cu Event Viewer îți poate da o idee despre ce se întâmplă în fundal, și te poate ajuta să apreciezi modul în care funcționează Windows. Merită să arunci o privire la ce poate face, chiar dacă nu faci mai mult cu această aplicație. Crezi că Event Viewer ar putea să îți fie un instrument util? Lasă-ne un comentariu și spune-ne părerea ta.