Cum personalizezi ecranul de blocare în Windows

Primul lucru pe care îl vezi atunci când folosești un dispozitiv cu Windows 8.1 sau Windows 10, este Ecranul de blocare. Atunci când sistemul de operare pornește pentru prima dată, mai întâi apare Ecranul de blocare ; când îl pui pe repaus, la repornire apare Ecranul de blocare ; nu folosești pentru un timp dispozitivul, iar atunci când te întorci vei vedea tot Ecranul de blocare. Dacă tot te întâlnești cu acest ecran foarte des, în acest articol îți vom arăta cum poți schimba imaginea de fundal a Ecranului de blocare și cum alegi ce aplicații să afișeze actualizări pe acesta.

NOTĂ: Dacă folosești Windows 10, mergi la pagina a doua a acestui articol. Prima pagină este destinată utilizatorilor de Windows 8.1.

Cum schimbi imaginea de fundal a ecranului de blocare în Windows 8.1

Înainte de a începe personalizarea propriu-zisă trebuie să deschizi Setări PC. Acest articol îți va spune cum să faci asta: Prezentare Windows 8 & Windows 8.1: Șase Moduri de a Accesa Setări PC.

În fereastra Setări PC , selectează PC și dispozitive.

Acum ești în fereastra de personalizare a Ecranului de blocare.

Imaginea de fundal actuală a Ecranului de blocare va fi afișată în partea de sus a a ecranului, în timp ce mai jos vei vedea cele mai recente imagini folosite și câteva imagini stoc. Selectează una din aceste imagini sau apasă butonul Răsfoire pentru a alege o fotografie din colecția proprie.

Acum deschide dosarul unde se află imaginea, selecteaz-o și apasă butonul Alegeți o imagine.

În secțiunea Previzualizați ecranul de blocare vei vedea imaginea pe care tocmai ai selectat-o.

Dacă ești atent, vei vedea că Windows 8.1 are opțiunea de a reda o expunere de diapozitive (slideshow) pe Ecranul de blocare. Sub butonul Răsfoire , vei vedea un comutator care activează această opțiune. Dacă vrei ca Ecranul de blocare să redea o expunere de diapozitive, pune-l pe Activat.

Această acțiune afișează un meniul prin care poți să îți personalizezi expunerea de diapozitive. Aici poți selecta dosarele ce conțin imaginile pe care vrei să le afișezi, poți selecta ca ecranul să se închidă după o perioadă și, de asemenea, poți folosi imagini de pe OneDrive. Setează fiecare opțiune în modul dorit și vezi ce ai obținut.

Cum selectezi ce aplicații să afișeze actualizări pe ecranul de blocare în Windows 8.1

Acum că Ecranul de blocare arată mai bine datorită noii imagini de fundal, acesta ar fi mult mai folositor dacă vei adăuga câteva aplicații de notificare pe el. Prin adăugarea acestora pe Ecranul de blocare vei avea acces rapid la informații, fără a mai debloca dispozitivul. De exemplu, aplicația Mail îți va spune dacă ai e-mail-uri noi, iar cea de Calendar îți va spune ce evenimente sunt programate în agenda ta, în viitor.

Pentru a selecta aplicații, urmează pașii descriși mai sus, doar că în fereastra Ecran de blocare , derulează în jos până vei vedea o secțiune numită Aplicații pe ecranul de blocare.

Apasă pe unul dintre pătratele de pe prima linie pentru a deschide lista de aplicații ce sunt capabile să lase notificări pe Ecranul de blocare. Dacă nu ai descărcat aplicații din Magazinul Windows , vei vedea doar aceste patru aplicații implicite: Calendar , Mail , Alarme și Meteo. Apasă pe o aplicație pentru a o selecta și a o adăuga pe Ecranul de blocare.

Dacă aplicațiile pe care le-ai selectat anterior afișează doar informații rapide, mai jos poți selecta o aplicație să afișeze informații detaliate. Apasă pe pătratul din secțiunea Alegeți o aplicație care să afișeze starea detaliată.

Acum că ai selectat ce aplicații dorești să vezi pe Ecranul de blocare , va trebui să verifici setările de Notificări pentru a te asigura că totul funcționează cum trebuie.

În fereastra Setări PC , alege Căutare și aplicații.

Apoi, în meniul din stânga selectează Notificări.

În panoul din partea dreaptă vei vedea un comutator numit “ Notificările de la aplicații se afișează pe ecranul de blocare”. Asigură-te că acest comutator este în modul Activat.

Acum blochează dispozitivul pentru a vedea noul Ecran de blocare Windows 8.1.

În pagina următoare a acestui articol vei învăța cum se personalizează Ecranul de blocare din Windows 10.