Cum să faci cumpărături de Black Friday 2016?

Black Friday generează și anul acesta așteptări mari din partea cumpărătorilor. O parte sunt exagerate însă există și suficiente motive să luăm evenimentul în serios. Se poate să beneficiem de Black Friday fără să fim copleșiți de avalanșa de reclame și postări pe Facebook? Vă oferim câteva idei care sperăm să vă ajute. Haideți să vedem cum ajungem să cumpărăm produsul dorit, cu o reducere zdravănă, de Black Friday 2016:

Black Friday: cât e tam-tam, cât e realitate?

Black Friday 2016 se apropie cu pași repezi. Anul acesta, în România, va fi pe 18 noiembrie și cumpărătorii avizi au început deja pregătirile. Evenimentul a debutat la noi în 2011 adus de eMAG , cel mai mare magazin de vânzări online de la noi. Asta a impus o experiență de Black Friday care se centrează pe internet, lucru diferit față de americani, pentru care Black Friday a însemnat mulți ani vizitarea magazinelor. Trebuie spus că online-ul devine și acolo mediul principal de vânzare.

Dat fiind succesul vânzărilor de Black Friday, s-a creat presiune pe vânzători și producători să vină cu reduceri spectaculoase. Ca să poată satisface cererea de prețuri mici, aceștia pun la vânzare deseori produse mai puțin performante ori nu foarte noi. Dacă o ofertă sună prea bine pentru a fi adevărată, se dovedește în majoritatea cazurilor că așa este.

Înainte de a apăsa butonul de Adaugă în coș , verifică detaliile produsului. Reclama poată să scrie despre mărimea ecranului la un televizor fără să adauge că modelul este de anul trecut. Uneori sunt vândute produse făcute special pentru ziua de reduceri, cu componente mai ieftine. Așadar verificați întotdeauna specificațiile produsului.

Alăturarea la pachet a mai multor produse, face dificilă evaluarea ofertei. Aveți răbdare și calculați reducerea reală de preț. Puteți să descoperiți că reducerea este de fapt mică și vă este mai bine să luați separat produsul care vă interesează, mai ales atunci când ce este pus în plus la pachet nu este ce vă trebuie.

Să știi ce vrei să cumperi este esențial pentru o sesiune de succes. Fă-ți o listă de cumpărături și caută să afli la ce preț se vând din timp. Ofertele bune se duc repede. Odată ce oferta e disponibilă, o să ai puțin timp la dispoziție ca să închei tranzacția.

Când începe Black Friday 2016 în România?

eMAG este liderul de vânzări și nu anunță ora exactă la care „dă drumul” ofertelor. În anii trecuți, a început la ora 7 dimineața. Motivul este protejarea capacității de a procesa tranzacții. Realitatea este că nici măcar eMAG nu are infrastructura necesară de a prelua în aceeași secundă toți cumpărătorii din România care vor să intre la ei pe sait de Black Friday.

Ora de deschidere diferă de la un magazin la altul. Unele au încercat să „fure” startul cu campanii de reduceri de preț cu 2 săptămâni înainte iar altele cu câteva zile. De exemplu, CEL își desfășoară deja campania de Black Friday iar pe 18 noiembrie vor adăuga produse în plus, în lista de promoții deja existente.

Ce să cumperi de Black Friday?

Datorită calității multor produse aflate la reduceri, acum este momentul să iei un produs mai puțin costisitor. Un televizor pentru camera copiilor sau o tabletă în plus pe care vrei doar să te uiți pe net, sunt produse pentru care este ușor de găsit o ofertă bună.

Jocurile de calculator sau de consolă sunt iarăși un produs bun de urmărit. Trebuie verificată versiunea jocului ca să fii sigur că o cumperi pe ultima. Odată ce ești sigur, calitatea jocului nu se modifică pentru Black Friday. Același lucru e valabil pentru ofertele de aplicații pentru calculator. O ofertă de programe de productivitate, securitate sau divertisment, este probabil una bună.

Aparatele mici de bucătărie și alte obiecte de gătit au de obicei reduceri mari. Aparatele mari necesită mai multă pregătire și cercetare. Riști să ai o aducere aminte permanentă, în bucătărie, a unei cumpărături neinspirate. Eu personal când mă uit la frigider, nu îmi pasă dacă l-am luat în 2012 sau 2013. De fapt nici nu îmi aduc aminte fără să caut documentele de garanție. Așa că modelul de anul trecut, cumpărat anul ăsta de Black Friday s-ar putea să fie o afacere bună.

Surpriza vânzărilor de Black Friday de la eMAG în 2013 au fost ofertele de mașini. Numărul de mașini oferite a fost limitat și a fost, în primul rând, o găselniță de publicitate. Vânzările de mașini pot să ia însă amploare. Până la urmă sunt exact în perioada anului când dealerii auto vor facă loc pentru modele de mașini pentru 2017. Dacă sunteți siguri de modelul de mașină dorit și mai ales de prețul care poate fi obținut, Black Friday poate să fie o opțiune bună. Nu uitați că la un dealer auto prețul este negociabil așa că prețul de listă nu este singura comparație.

Jucăriile pentru cadouri de Crăciun sunt o idee bună de cumpărături de Black Friday. După perioada de reduceri de Black Friday care se întinde și la lunea următoare, de Cyber Monday , prețurile jucăriilor vor începe să crească până la Crăciun.

Produsele electronice sunt de departe liderii de Black Friday. Ele sunt cele care apar în majoritatea reclamelor și o parte sunt adoptate cu vânzări în pierdere, care să aducă clienții pe sait. Aici sfatul nostru este să nu vă opriți la o singură marcă sau produs pentru lista de cumpărături. Din moment ce ofertele sunt ținute secret înainte de Black Friday, îți mărești șansele să nimerești o ofertă excelentă dacă poți să alegi între 3 sau 4 opțiuni.

Concluzie

Black Friday este o experiență bulversantă pentru mulți cumpărători. Avalanșa de oferte, reclame și postări pe Facebook depășește ușor limita de confort. Pe de altă parte nu degeaba se fac atât de multe vânzări. Sunt multe oferte bune care merită luate în considerare.

Magazinele vor miza pe cumpărăturile impulsive. Cheia succesului este stabilirea clară a nevoilor tale și cercetarea pieței în avans. Este foarte probabil ca de vineri până luni, când este Cyber Monday, lista pregătită cu grijă să dea roade cu niște cumpărături excelente.

Spuneți-ne folosind formularul de comentarii de mai jos, ce cumpărături bune ați făcut de Black Friday sau ce experiențe nefericite ați avut ca învățătură pentru ceilalți cititori ai Digital Citizen.