Cum setezi Windows 10 să curețe automat spațiu pe PC-ul tău

În Windows 10 Creators Update, Microsoft a inclus un instrument mic și util destinat curățării spațiului de disc, de pe calculatoarele și dispozitivele noastre. Se numește Storage sense (Gestionare stocare) și rolul său este de a elimina fișierele de care nu ai nevoie, precum fișierele temporare și conținutul Recycle Bin (Coș de reciclare). Storage sense (Gestionare stocare) poate să fie executat automat de către Windows 10 lunar, dar poate să elibereze spațiu și manual, oricând vrei tu. În acest ghid, îți vom arăta cum să activezi sau să dezactivezi Storage sense, cum să configurezi acest instrument și cum să îl folosești. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid este creat pentru Windows 10 Creators Update, actualizare ce va fi disponibilă tuturor utilizatorilor de Windows 10 în mod gratuit, începând cu aprilie 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, lansate înainte de această dată, nu includ această caracteristică.

Cum activezi sau dezactivezi Storage sense (Gestionare stocare) în Windows 10

Storage sense (Gestionare stocare) este un instrument care se găsește în interiorul aplicației Settings (Setări) din Windows 10. Pentru început, va trebui să deschizi aplicația Settings (Setări). O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și să apeși pe iconița care arată ca o rotiță dințată, din partea stângă. Dacă ai o tastatură pe dispozitivul tău cu Windows 10, apasă pe tastele Windows + I simultan.

În aplicația Settings (Setări), apasă pentru a deschide categoria System (Sistem).

În partea stângă a ferestrei, selectează Storage (Stocare).

În partea dreaptă, derulează până când ajungi la secțiunea numită Storage sense (Gestionare stocare).

Windows 10 îți va explica ce poate să facă Storage sense (Gestionare stocare): “Windows poate să curețe automat spațiu prin eliminarea fișierelor de care nu ai nevoie, precum fișiere temporare și conținutul coșului de reciclare”. Apoi, ai la dispoziție un comutator care este folosit pentru a activa sau dezactiva acest instrument. În mod implicit, el ar trebui să fie dezactivat, așa că dacă vrei ca dispozitivul tău cu Windows 10 să curețe fișierele nenecesare în mod regulat, pentru a recupera spațiu, activează comutatorul.

După ce ai activat Storage sense (Gestionare stocare), hai să vedem ce setări poți să configurezi în ceea ce privește cum funcționează pe calculatorul tău cu Windows 10.

Cum configurezi modul în care funcționează Storage sense (Gestionare stocare) pe PC-ul tău cu Windows 10

Imediat sub comutatorul Storage sense (Gestionare stocare), vei găsi o legătură care spune “Change how we free up space” (“Schimbă modul în care eliberăm spațiu”). Apasă pe ea.

Se va deschide o listă de setări. Primul lucru pe care ți-l va spune Windows 10 este cât de mult spațiu a fost eliberat pe disc în ultima lună.

Apoi, poți alege dacă vrei ca Storage sense să “Delete temporary files that my apps aren’t using” (Șterge fișierele temporare pe care aplicațiile mele nu le folosesc) și “Delete files that have been in the recycle bin for over 30 days” (Șterge fișierele care au stat în coșul de reciclare mai mult de 30 de zile). Ambele setări au câte un comutator pe care îl poți activa sau dezactiva.

Cum eliberezi manual spațiu pe PC-ul tău cu Windows 10

Mai departe în secțiunea “Change how we free up space” (Schimbă modul în care eliberăm spațiu), vei găsi o altă opțiune numită “Free up space now” (Eliberează spațiu acum). Atunci când rămâi fără spațiu liber pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, curățarea manuală te poate ajuta puțin. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul Clean now (Curățare acum).

După ce s-a terminat curățarea, ți se va spune cât spațiu a fost eliberat pe disc.

Asta a fost tot! Ușor, nu?

Concluzie

Deși nu este o caracteristică majoră care va uimi utilizatorii, faptul că Windows 10 include acum o opțiune de a curăța discul și de a recupera spațiu de stocare în mod automat, este o îmbunătățire din punct de vedere al experienței de utilizare. Nouă ne place această nouă caracteristică și credem că se va dovedi utilă, mai ales acelor utilizatori care au un spațiu limitat pe dispozitive. Având în vedere creșterea prețurilor unităților SSD din acest an, această mică îmbunătățire este binevenită. Încearcă noul Storage sense (Gestionare stocare) și spune-ne ce crezi, în comentariile de mai jos.