Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează în Windows 7?

Temele Windows 8 nu par a fi diferite faţă de cele pentru Windows 7, cel puţin nu la prima vedere. Procesul de creare şi personalizare a temelor este acelaşi în ambele sisteme de operare dar fişierele temelor rezultate din proces au o extensie diferită şi nu sunt compatibile unele cu altele. De ce se întâmplă asta? Am vrut neapărat să aflu răspunsul la această întrebare şi, ca urmare, am decis să fac un pic de cercetare pe marginea acestui subiect. În acest articol veți descoperi ce am aflat.

Ce este de fapt o temă de Windows? – Definiţie

Vreau să încep prin a explica ce înseamnă o temă de Windows, indiferent de versiunea folosită. Microsoft spune că "o temă este o combinaţie de tapete pentru fundal, culori pentru ferestre și sunete".

Este corect, dar această definiţie nu acoperă toate detaliile. Ca urmare, aş vrea să ofer o definiţie mai detaliată:

"O temă de Windows este o arhivă cu o extensie de fişier specifică (.themepack în Windows 7 şi .deskthemepack în Windows 8). Arhiva include tapetele utilizate pentru Desktop, precum şi setări ca: pictogramele implicite pentru Desktop (Computer, Reţea, Coş de reciclare, etc.), stilurile vizuale aplicate pentru Windows şi toate programele desktop, indicatorii folosiţi pentru maus, economizorul de ecran ce rulează atunci când calculatorul nu este utilizat şi schema de sunete aplicată sistemului de operare."

Atunci când extragi conţinutul unei teme de Windows, vei găsi o structură similară cu cea de mai jos: un folder numit DesktopBackground ce include toate tapetele folosite pentru Desktop şi un fişier cu extensia ".theme" similar cu fişierele de configurare ".ini" folosite de multe programe Windows.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Dacă editezi fişierul ".theme", vei observa că are o structură similară cu conţinutul imaginii de mai jos.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Ce e diferit la temele de Windows 8 în comparaţie cu temele de Windows 7?

De ce nu funcţionează temele Windows 8 şi în Windows 7, dacă o temă Windows respectă aceeaşi definiţie şi rol, indiferent de versiunea de Windows pe care o utilizezi?

Pentru a înţelege complet diferenţele tehnice, am folosit o temă creată de noi, ce foloseşte aceleaşi imagini pentru Desktop şi aproape aceleaşi setări, atât pentru Windows 7 cât şi pentru Windows 8. Este o temă foarte reuşită. Ar trebui să o încercaţi: Descoperă artişti prin teme de Windows - Tomasz Huczek.

După ce am creat manual tema, atât pentru Windows 8 cât şi pentru Windows 7, am extras fiecare fişier temă şi am început să analizez diferenţele ce ar putea să explice de ce temele Windows 8 nu sunt compatibile cu Windows 7.

Prima diferenţă, uşor de observat, este extensia fişierului. Temele Windows 8 folosesc extensia .deskthemepack, în timp ce temele Windows 7 extensia .themepack. De asemenea, tipul acestor fişiere poartă un nume diferit: o temă Windows 8 este numită Fişier pachet teme desktop Windows, în timp ce în Windows 7 este numită Fişier pachet teme Windows.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Dacă temele Windows au aceleaşi setări, ele ar trebui să aibă aceleaşi dimensiuni. După cum puteţi vedea în captura de ecran de mai sus, tema Windows 8 este cu numai 1 KO mai mică decât cea pentru Windows 7.

Când am extras conţinutul fiecărei teme, am văzut aceeaşi structură şi aceleaşi fişiere. Ca urmare, următorul pas a fost să deschid fişierul ".theme" inclus în fiecare temă şi să compar setările stocate în el. Abia acum am început să observ câteva diferenţe importante.

În primul rând, temele Windows 8 au un ThemeID – un identificator precum cele folosite în regiştrii de sistem. Temele Windows 7 nu folosesc astfel de identificatori (ID-uri).

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Apoi, temele Windows 7 au două setări ce par să fi dispărut în temele Windows 8: TileWallpaper şi WallpaperStyle – setări folosite pentru a descrie poziţia tapetului pentru Desktop pe ecran.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

În loc de acestea, temele Windows 8 introduc trei noi setări: MultimonBackgrounds - utilizată atunci când aveţi imagini de fundal compatibile cu afişarea pe monitoare multiple şi PicturePosition - care, cel mai probabil, înlocuieşte cele două setări pentru poziţie din Windows 7 menţionate mai devreme.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Cea de-a treia nouă setare este AutoColorization. Aceasta este o altă caracteristică nouă a temelor Windows 8 - posibilitatea de a modifica culorile aplicate tuturor ferestrelor de pe ecran în funcţie culoarea preponderentă a imaginii active pe fundal.

Ce este nou la Temele de Windows 8? De ce nu funcţionează ele şi în Windows 7?

Lista de diferenţe se opreşte aici, fiind mai scurtă decât mă aşteptam.

Concluzie

După cum aţi putut vedea din scurtul meu exerciţiu de cercetare, motivul pentru care temele de Windows 8 nu funcţionează şi în Windows 7 este faptul că Windows 8 introduce noi caracteristici pentru temele sale: suportul multi-monitor, culori generate automat (auto colorization) pentru toate ferestrele deschise, bazate pe imagiea de fundal activă şi un nou sistem de identificare a fiecărei teme.

Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.