Întrebări simple: Ce înseamnă Firmware?

Firmware… probabil ai auzit acest termen la un moment dat. Sună ca un nume german ciudat, nu-i așa? Ce este firmware-ul? Ce face? Cu siguranță, scopul lui nu este să creeze confuzie. Ei bine, nu acesta este scopul lui și firmware-ul este foarte important în ceea ce privește dispozitivele hardware. Pentru a clarifica lucrurile și pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce ce înseamnă, în acest articol îți vom explica toate detaliile importante despre firmware și rolul său în lumea tehnologiei.

Ce înseamnă firmware?

Pe scurt, firmware-ul este un software care face hardware-ul să funcționeze. Firmware-ul înseamnă o serie de programe scrise de producători cu scopul ca dispozitivele lor hardware să poată funcționa. Fără firmware, majoritatea dispozitivelor electronice pe care le folosim zilnic nu ar putea funcționa. Firmware-ul este software-ul care permite comunicarea dintre dispozitivele noastre hardware și este responsabil pentru faptul că ele fac ceea ce trebuie să facă.

De exemplu, știai că un simplu semafor are nevoie de firmware pentru a funcționa? Ei bine, da, iar firmware-ul este cel care îi spune să își schimbe luminile la intervale regulate. Fără firmware, semaforul ar fi doar un stâlp pe marginea străzii, fără alt scop decât cel de a arăta frumos.

Pentru a face lucrurile și mai clare, iată un alt exemplu: o placă de bază de calculator fără firmware nu ar ști cum să detecteze hard-disk-urile sau unitatea Blu-Ray din calculator. Dacă hard-disk-urile nu ar avea firmware scris în ele, ele nu ar ști cât de repede să se rotească sau când să se oprească. O placă de rețea wireless nu ar ști cum să folosească o anumită frecvență radio, iar un smartphone nu ar ști cum să pornească. Și așa mai departe.

Sursa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HP-HP9000-380-Firmware.jpg

De multe ori tindem să credem că un dispozitiv hardware este pur și simplu un dispozitiv hardware. Și presupunem că el funcționează pur și simplu. Totuși, niciun dispozitiv hardware modern nu ar funcționa fără acest software special scris în el.

Repetă după noi: Firmware! Nu-i așa că acum sună magic?

Unde este stocat firmware-ul?

Acum știm că firmware-ul este un software scris direct în dispozitivele noastre hardware. Dar cum anume este el stocat într-un dispozitiv? Firmware-ul este de obicei stocat pe tipuri speciale de memorie, numite flash ROM. ROM este acronimul de la Read Only Memory (Memorie Nonvolatilă), iar acest tip de memorie ar trebui să poată fi scrisă o singură dată, în mod normal, de către producătorul dispozitivului hardware. O memorie ROM este necesară pentru orice fel de dispozitiv electronic, deoarece trebuie să poată să rețină informația permanent, chiar dacă dispozitivul este oprit. Nu poți să produci un dispozitiv hardware care își uită firmware-ul, deoarece ar înceta să funcționeze atunci când l-ai scos din priză.

Și totuși, memoria flash ROM este o memorie ROM specială deoarece, deși inițial este scrisă de producătorul hardware, ea poate fi rescrisă. Poți să scrii firmware nou pe un dispozitiv hardware. Totuși, o poți face doar cu un instrument de actualizare firmware, creat special pentru dispozitivul tău hardware.

Ce tipuri de firmware există?

Există la fel de multe variante de firmware pe cât există dispozitive hardware. Există firmware pentru plăcile de bază din calculatoare (este numit BIOS sau UEFI), există firmware în hard-disk-uri, în SSD-uri, unități CD/DVD/Blu-Ray, există firmware în plăcile de rețea, în routere, există firmware chiar și în mouse-ul și în tastatura ta de gaming. Aceste sunt doar câteva exemple din lumea IT.

Firmware-ul există în majoritatea dispozitivelor care ne sunt utile, precum televizorul, mașina de spălat și chiar și în automobilul pe care îl conduci. Alege tu dispozitivul, probabil că nu ar funcționa fără firmware-ul său.

Firmware-ul poate fi actualizat?

Majoritatea producătorilor oferă periodic actualizări de firmware pentru dispozitivele lor hardware. De asemenea, ei oferă și instrumentele software necesare pentru scrierea noului firmware pe dispozitive. Totuși, fiecare producător poate alege dacă oferă o nouă versiune de firmware pentru un anumit dispozitiv sau nu. De exemplu, majoritatea producătorilor de componente pentru calculatoare dezvoltă și le oferă clienților lor, actualizări de firmware, cel puțin în primii câțiva ani după ce au lansat respectivele componente.

Pentru a-ți da un exemplu, producătorul plăcii tale de bază poate să ofere actualizări de firmware ori de câte ori vrea să includă noi caracteristici, să suporte noi modele de procesoare sau memorii RAM, sau atunci când vrea să rezolve anumite probleme ale plăcii de bază.

Orice producător poate oferi versiuni noi de firmware pentru dispozitivele sale: un router poate fi actualizat astfel încât să fie mai stabil, o unitate DVD poate învăța să scrie noi tipuri de discuri ș.a.m.d.

În ceea ce privește locul de unde poți să iei versiuni noi de firmware, asta depinde de producătorul dispozitivului. De obicei, poți să găsești firmware-ul (dacă este disponibil) pe saitul de suport al acelui dispozitiv. Uită-te după pagina de descărcare, descarcă noul firmware și ai grijă să urmezi cu cea mai mare atenție documentația oferită de producător pentru procesul de actualizare.

Procesul de scriere a firmware-ului nou pe dispozitivul tău este un lucru destul de periculos și, dacă nu este realizat corect, îți poate distruge dispozitivul. De tot! De aceea unii oameni îți vor spune că ți-ai "bricuit" dispozitivul. Acest "bricuit" se referă la termenul "brick" din limba engleză, și înseamnă cărămidă. Adică exact ce va deveni un dispozitiv hardware pe care nu a fost scris corect firmware-ul: o cărămidă, de obicei una foarte scumpă!

Concluzie

Acum știm ce înseamnă firmware-ul, ce face și unde se găsește. Ți s-a părut bună explicația noastră? Înțelegi acum conceptul? Ai întrebări sau vrei pur și simplu să ne urezi de bine? Nu ezita să folosești comentariile de mai jos pentru a ne spune.