Întrebări simple: Ce sunt Windows Essentials și cum se instalează?

Windows Essentials este o suită de programe care a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. La început se numea Windows Live Essentials, însă noua versiune a suferit o modificare la nivel de nume, acum numindu-se simplu Windows Essentials. Numărul și programele care aparțin acestei suite s-au schimbat și ele cu trecerea vremii, de aceea, în acest articol vă vom explica ce este Windows Essentials de unde o descărcați și cum instalați aplicațiile pe care le include.

Ce este Windows Esentials?

Windows Essentials este o suită de aplicații ofertă de Microsoft utilizatorilor de Windows. Ultima versiune include următoarele programe: Microsoft OneDrive, Corespondență, Writer, Messenger, Galerie foto, Movie Maker și Outlook Connector Pack.

Messenger a fost retras de pe piață de către cei de la Microsoft și înlocuit cu Skype. Cel mai probabil Skype va fi și el inclusă într-o versiune viitoare, așa că mai bine nu instalați aplicația Messenger că oricum nu o veți putea folosi, aceasta obligându-vă apoi să instalați Skype.

Saitul nostru dispune de tutoriale despre câteva dintre uneltele incluse în Windows Essentials. Puteți să le accesați folosind câmpul de căutare din colț-ul din dreapta sus.

Cerințe de sistem

Înainte de toate, trebuie să vedeți dacă dispozitivul vostru îndeplinește cerințele de sistem necesare rulării respectivelor aplicații: sistem de operare Windows 7, Windows 8.1 sau Windows Server 2008, frecvența procesorului de minimum 1.6 GHz, 1GO de memorie RAM, o rezoluție minimă a monitorului de 1024x576 pixeli. Pentru a folosi Movie Maker trebuie să aveți o placă video ce suportă cel puțin DirectX 10 și Shader Model 2.

Dacă sistemul de operare Windows rulează bine cu toate efectele grafice activate, nu ar trebui să aveți probleme să rulați aplicațiile incluse în suita Windows Essentials.

Cum descărcăm & instalăm Windows Essentials

Pentru a descărca fișierul de instalare, accesați saitul Windows Essentials și apăsați pe butonul Descărcați acum.

Se va descărca un fișier wlsetup-web.exe. Acesta servește atât ca fișier de descărcare cât și ca fișier de instalare pentru suita Windows Essentials.

Lansați în execuție fișierul wlsetup-web.exe pentru a porni procesul de instalare. Puteți alege fie să intalați toate aplicațiile Windows Essentials, fie să le selectați spre instalare doar pe cele de care aveți nevoie. Luând în cosiderare faptul că suita Windows Essentials include un program scos din uz (Messenger), ar trebui să alegeți mereu a doua opțiune: "Instalez numai programele pe care le aleg".

Acum veți vedea lista completă cu programele disponibile. Dacă doriți să instalați o aplicație, bifați căsuța corespunzătoare acesteia. După cum puteți observa Galerie foto și Movie Maker nu pot fi intalate separat.

După ce ați selectat aplicațiile pe care doriți să le instalați, apăsați butonul Instalare.

Apoi, va apărea o fereastră de progres. Durata procesului de instalare variază în funcție de numărul programelor și de viteza conexiunii la internet.

Apăsați butonul Vizualizare detalii pentru a mai multe informații despre procesul de instalare. Aici veți vedea procentajul de completare și programul care se instalează.

După finalizarea instalării, apăsați pe Închidere. Spre deosebire de versiunile anterioare, nu mai este necesară o repornire a calculatorului.

Dacă ați ales să instalați Messenger chiar dacă acest program a fost scos din uz, vi se va cere să introduceți datele contului Microsoft pentru a vă putea autentifica.

Acum puteți să începeți să folosiți aplicațiile pe care le-ați instalat.

IMPORTANT: Această suită este disponibilă în aproape toate limbile pământului de la engleză, germană și franceză la chineză, așa că dacă doriți să instalați o versiune în altă limbă decât limba română, puteți să descărcați versiunea respectivă de aici: Windows Essentials: Descărcări internaționale. Procesul de instalare este același ca la versiunea în limba română.

Cum deschidem programele Windows Essentials

Scurtăturile programelor incluse în suita Windows Essentials sunt afișate direct în Meniul de Start al Windows 7 sau în vizualizarea aplicații din Windows 8.1. Nu se creează un dosar special pentru ele.

Să vedem cum se deschide un program din această suită, alegând ca exemplu Galeria foto. Cea mai rapidă modalitate de a deschide Galeria foto în Windows 7 este să scrieți cuvântul galerie în căsuța de căutare a Meniului de Start. Apoi, dați clic pe rezultatul de căutare Galerie foto.

În Windows 8.1, scrieți cuvântul galerie pe ecranul de Start iar rezultatul adecvat va fi afișat în lista de rezultate. Dați clic pe el.

Procedați în același mod cu fiecare aplicație din această suită. Desigur, dacă le folosiți frecvent este bine să le fixați pe bara de activități, în Meniul de Start al Windows 7 sau pe ecranul de Start al Windows 8.1.

Cum rezolvăm problemele de actualizare Windows Essentials

Dacă aveți instalată o versiune mai veche de Windows Essentials, este posibil ca sistemul de operare să vă sugereze să instalați cea mai nouă versiune printr-o actualizare Windows. Dacă, după ce ați actualizat aplicațiile acestea nu mai funcționează corect, este mai bine să dezinstalați toată suita de aplicații, să reporniți sistemul iar apoi, să instalați noua versiune folosind metoda descrisă mai sus.

O regulă nescrisă, spune că înainte de a instala o nouă versiune de Windows Essentials, este mai bine să o ștergeți mai întâi pe cea veche. Știm că asta sună aiurea, dar așa este și nu înțelegem de ce Microsoft nu îmbunătățește procesul de actualizare pentru acest produs gratuit.

Concluzie

Acum că aveți răspunsul la întrebările de baza despre suita Windows Essentials, este timpul să o folosiți. Dacă întâmpinați probleme pe parcursul utilizării acestor aplicații, nu ezitați să căutați pe saitul nostru articole și tutoriale care să vă ajute să ieșiți din impas. Dacă aveți alte întrebări sau probleme în legătură cu această suită, nu ezitați să folosiți formularul de comentarii de mai jos.