Monitorizează resursele de sistem din Windows, cu ajutorul Managerului de activități

Managerul de activități sau Task Manager a fost întotdeauna o unealtă la îndemână pentru tehnicieni, atunci când aceștia încearcă să diagnosticheze problemele de performanță de pe calculatoarele cu Windows. În Windows 10 și în Windows 8.1, Managerul de activități include grafice și tabele pe care le poți folosi pentru a vedea exact ce resurse de sistem sunt consumate și care sunt aplicațiile care îți încetinesc sistemul. Aceste detalii te ajută să faci o diagnoză a problemelor mult mai rapid și mai ușor, după cum vei vedea în acest ghid:

NOTĂ: Managerul de activități funcționează la fel în Windows 10 și în Windows 8.1. Pentru simplitate, capturile de ecran pe care le vom folosi în acest ghid sunt realizate doar în Windows 10.

Cum accesezi fila Performanță din Managerul de activități

Pentru a vedea graficele de performanță, va trebui să deschizi Managerul de activități. Sunt multe metode, toate detaliate aici: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1. Deși decizia pentru cea mai bună metodă îți aparține, pentru viteză noi îți recomandăm să folosești combinația de taste “Ctrl + Shift + Esc”.

După ce Managerul de activități este deschis, selectează fila Performanță. Dacă nu o vezi, nu te îngrijora, Managerul de activități nu are probleme. Cel mai probabil te afli în modul compact. Apasă butonul "Mai multe detalii" pentru a trece în modul de vizualizare complet al acestui instrument.

Apoi, apasă pe fila Performanță pentru a o deschide.

Cum monitorizezi resursele în Managerul de activități

Vei observa că fila Performanță îți oferă posibilitatea de a monitoriza patru resurse importante: CPU (Procesor), Memorie, Disc și Ethernet (Rețea). Începe cu procesorul, dar poți comuta la oricare dintre celelalte opțiuni prin selectarea resursei respective din listă.

De asemenea, poți trece de la o resursă la alta printr-un clic dreapta sau o apăsare lungă pe fundalul filei Performanță. Alege Vizualizare și apoi resursa pe care vrei să o urmărești.

Cum vizualizezi rezumatul consumului de resurse

Dacă ai prefera să vezi un rezumat al resurselor consumate de sistemul tău, poți da clic sau să apeși lung pe lista de resurse și apoi să apeși pe "Vizualizare rezumat".

Fereastra Managerului de activități se va micșora și va afișa pentru fiecare resursă numai procentul total de consum, fâcând astfel mai ușoară monitorizarea, fără a ocupa prea mult spațiu pe ecran.

Dă un clic dreapta sau apasă lung pe listă, din nou, și selectează "Afișare grafice" pentru a include și graficele pentru fiecare resursă din listă.

Astfel, vei obține o reprezentare vizuală a consumului de resurse, cu ajutorul căreia poți monitoriza creșterile bruște ce ți-ar putea scăpa dacă folosești doar procentajele.

Cum monitorizezi consumul de procesor în fila Performanță a Managerului de activități

Selectarea CPU în fila Performanță îți va oferi informații detaliate despre utilizarea procesorului. Graficul afișează procentul de utilizare pe o perioadă de 60 de secunde.

În colțul din dreapta sus al vizualizării resursei vei vedea modelul exact al resursei hardware. Acest lucru este valabil pentru fiecare resursă în parte.

Sub grafic vei vedea un tabel ce include informații detaliate precum nivelul de utilizare curent și viteza dar și informații despre procesor precum valorile cache-ului (memoria tampon), nuclee și viteză maximă.

Cum monitorizezi toate procesoarele logice în mod separat

În mod implicit, vei vedea doar un grafic pentru procesorul fizic din sistemul tău. Deși are sens, acest lucru se poate dovedi insuficient pentru un utilizator avansat. Pentru o imagine și mai bună a consumului procesorului, poți diviza graficul în procesoare logice, în funcție de numărul de nuclee al procesorului tău. Dă clic dreapta sau apasă lung pe graficul CPU, selectează "Schimbare grafic în" și apoi "Procesoare logice".

Acum vei vedea câte un grafic pentru fiecare dintre procesoarele logice. De exemplu, pentru procesorul meu cu opt nuclee, văd opt grafice.

Este posibil să vezi mai multe sau mai puține nuclee, în funcție de procesorul din sistemul tău.

Citește pagina următoare a acestui ghid pentru a afla cum monitorizezi alte lucruri, cum ar fi discul și utilizarea rețelei.