Oferă acces unui utilizator la o singură aplicație, folosind accesul atribuit din Windows 10

Accesul atribuit din Windows 10 este o caracteristică care îți permite să restricționezi un cont local, astfel încât acesta să poată folosi doar o anumită aplicație din Windows Store (Magazinul Windows). Astfel, de fiecare dată când cineva se va autentifica cu acel cont de utilizator, el ori ea va putea folosi doar aplicația pe care administratorul a atribuit-o acelui cont. Utilizatorul nu va putea să schimbe sau să închidă aplicația - singurul lucru pe care poate să-l facă, pe lângă a utiliza aplicația respectivă, este să blocheze dispozitivul pe care îl folosește. În acest articol îți vom arăta cum se configurează accesul atribuit în Windows 10 și cum se dezactivează când nu mai ai nevoie de el.

IMPORTANT: Înainte de a merge mai departe, verifică dacă acel cont pe care vrei să-l restricționezi are instalată aplicația pe care dorești să i-o atribui. Apoi, va trebui să te autentifici folosind un cont de administrator.

Cum configurezi accesul atribuit în Windows 10

Pentru început, deschide aplicația Setări și apasă pe secțiunea Conturi.

Apoi, în meniul din partea stângă, alege Familie și alți utilizatori.

În următoarea fereastră, derulează în jos până când vei vedea o secțiune numită Alți utilizatori. Acolo, apasă pe legătura “Configurați accesul atribuit”.

În fereastra “Configurați accesul atribuit” , apasă pe “Alegeți un cont”.

Apoi, selectează contul local pe care dorești să-l restricționezi. În cazul de față am ales contul numit John Kennedy.

Acum apasă pe “Alegeți o aplicație” , pentru a selecta aplicația pe care vrei să i-o atribui contului de utilizator pe care l-ai selectat anterior.

Aici vei vedea o listă care conține aplicațiile instalate din Magazinul Windows. Pentru ilustrare, vom selecta aplicația OneNote.

Acum, fereastra “Configurați accesul atribuit” ar trebui să arate similar cu imaginea de mai jos.

Totul este configurat acum și tot ce trebuie să mai faci este să-ți repornești dispozitivul cu Windows 10 pentru a aplica modificările. Apoi, loghează-te folosind contul local selectat anterior. După autentificare, aplicația pe care ai atribuit-o acelui cont va porni imediat în modul ecran complet.

Cum te deconectezi dintr-un cont cu acces atribuit

Dacă vrei să te deconectezi dintr-un cont cu acces atribuit, trebuie să apeși combinația de taste Ctrl + Alt + Delete. În OneNote , poți de asemenea să apeși pe lacătul din colțul stânga sus.

Ține cont de faptul că această pictogramă în formă de lacăt ar putea să nu fie disponibilă în unele aplicații.

Cum dezactivezi accesul atribuit în Windows 10

Dacă vrei să dezactivezi accesul atribuit pentru un cont de utilizator, urmează aceiași pași pe care i-ai urmat pentru activare: deschide aplicația Setări , apasă pe secțiunea Conturi și alege “Familie și alți utilizatori”. Apoi, apasă pe legătura “Configurați accesul atribuit”. În fereastra “Configurați accesul atribuit” , selectează contul restricționat pentru care dorești să dezactivezi accesul atribuit.

Apoi, apasă pe “Nu utilizați acces atribuit”.

Acum, contul nu mai are nicio restricție și poți să-l folosești în mod normal.

Concluzie

La prima vedere ai putea crede că nu vei folosi niciodată accesul atribuit în Windows 10. Dar noi credem că vei găsi această caracteristică foarte folositoare când va trebui să dai dispozitivul unui copil, iar singurul lucru pe care acesta va dori să-l facă este să se joace Candy Crush. De asemenea, accesul atribuit poate fi foarte folositor în magazine, aeroporturi sau în oricare alt loc în care vrei să le oferi acces anumitor persoane doar la o anumită aplicație de pe dispozitivul tău. Spune-ne ce crezi despre această nouă caracteristică din Windows 10: Ai folosi-o? Și dacă da, la ce?