Prezentare Windows 8 & 8.1: Ce sunt Charm-urile/Butoanele Speciale?

Una dintre cele mai importante caracteristici ale Windows 8 şi Windows 8.1 sunt noile Charm-uri sau Butoane speciale. "Charms" (farmece - tradus mot a mot)... în Windows? Sună ciudat, nu-i aşa? De fapt, ele nu sunt foarte greu de înţeles. În acest articol vom vedea cum le accesăm, ce fac ele şi cum le folosim.

Cum accesaţi Butoanele speciale

Pe întelesul tuturor, Butoanele speciale sunt un set de comenzi rapide pentru sarcini uzuale, disponibile oriunde în sistem. Există multe modalități de a accesa butoanele speciale în Windows 8 şi Windows 8.1. Puteți folosi tastatura, mausul sau atingerea:

  • Tastatură: apăsați tastele Window + C.
  • Maus: mergeţi în colțurile de jos sau de sus din dreapta ecranului şi apoi mişcaţi cursorul în sus sau în jos.
  • Atingere: "trageţi" marginea din dreapta a ecranului către centru.

Butoanele speciale sunt disponibile de oriunde, indiferent dacă vă aflați pe ecranul Start sau pe Desktop. Singurul scenariu în care nu le puteţi accesa este atunci când rulaţi o aplicaţie desktop pe tot ecranul, cum ar fi jocurile.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Există cinci butoane speciale: Căutare, Partajare, Start, Dispozitive și Setări. Atunci când le accesați, un panou de notificare va apărea în partea din stânga jos a ecranului.

Acesta afișează ora, ziua, data, starea conexiunii la Internet și bateria, atunci când utilizaţi un laptop sau o tabletă. E posibil să credeţi că puteţi da clic pe panoul de informare. Ei bine, nu... panoul de informare nu poate fi atins :).

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Prima lucru pe care trebuie să îl reţinem despre Butoanele speciale este că ele sunt contextuale. Puteți face diferite lucruri cu ele, în funcție de aplicațiile pe care le utilizați și de "locul" în care vă aflați în Windows 8 şi Windows 8.1. Haideţi să luăm fiecare buton special unul câte unul și să vedem modul în care acestea pot fi utilizate.

Cum Folosim Butonul Special Căutare

Acest buton special face exact ceea ce ar fi de așteptat: caută lucruri. Atunci când este utilizat direct de pe ecranul Start, aveți posibilitatea să căutați aplicaţii instalate, setări și fișiere. În Windows 8.1 îl puteţi, de asemenea, folosi pentru a căuta conţinut pe web, prin serviciile Bing.

Dacă l-ați accesat dintr-o aplicație Windows 8, acesta va returna rezultate contextuale, relevante acelei aplicaţii.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

De exemplu, dacă îl utilizați în aplicația Muzică, rezultatele pe care le veţi obține sunt melodii, albume sau artiști.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Utilizarea butonului special de căutare în Internet Explorer va porni o căutare pe Internet folosind motorul de căutare prestabilit - Bing.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

În Windows 8.1, căutarea nu mai este contextuală. Nu contează dacă porneşti o căutare dintr-o aplicaţie din Magazinul Windows sau realizezi o căutare din ecranul Start. Ea va returna întotdeauna aceleaşi rezultate. Totuşi, nu mai este necesar să filtrezi rezultatele, ca în Windows 8. Toate rezultatele sunt afişate automat.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Dacă filtrarea rezultatelor este ceva util în cazul tău, există unele filtre pe care le poţi folosi. Totuşi, ele sunt diferite faţă de cele din Windows 8.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Pentru a afla mai multe despre cum funcţionează căutarea în Windows 8.1, vă recomandăm să citiţi acest articol: Prezentare Windows 8.1: Cum Funcţionează Căutarea & Cum o Folosim?.

Pentru a căuta ceva în timp ce vă aflaţi pe ecranul Start (atât în Windows 8 cât şi în Windows 8.1), tastați pur și simplu termenul dorit în caseta de căutare. În mod implicit, butonul special de căutare va căuta şi va afişa rezultatele. Puteți apoi să filtraţi rezultatele făcând clic sau apăsând pe filtrele afişate de Windows.

Comenzi rapide pentru tastatură: Windows + Q, atunci când doriți să căutați aplicații în Windows 8, sau orice în Windows 8.1, Windows + W pentru a căuta setări și Windows + F pentru a căuta fișiere.

Cum Folosim Butonul Special Partajare

Acest buton special funcționează doar când este utilizat în aplicaţii din Magazinul Windows și este folosit pentru a partaja elemente cu alte aplicaţii. Aceste elemente pot fi situri web, fișiere multimedia (foto, video, muzică, etc.), fişiere din SkyDrive, etc. Elementele pot fi partajate prin e-mail sau cu persoanele din aplicația Persoane. În Windows 8.1 puteţi de asemenea folosi acest buton pentru a realiza capturi de ecran şi apoi pentru a le partaja folosind o aplicaţie Windows.
În Windows 8, încercarea de a folosi butonul Partajare pe Desktop sau în aplicații de Desktop nu va aduce nici un rezultat: vă va spune doar că "Nimic nu poate fi partajat din desktop".

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

În Windows 8.1 puteţi folosi butonul special Partajare pe Desktop, dar numai pentru a realiza capturi de ecran şi a le partaja apoi folosind aplicaţii Windows moderne.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Acest buton este util mai ales atunci când navigaţi pe Internet, sau când utilizați aplicația SkyDrive. De exemplu, aveți posibilitatea să-l utilizați pentru a partaja rapid link-uri: ați găsit un articol care vă place pe 7 Tutoriale și doriți să-l împărtășiţi cu prietenii. Activaţi butonul Partajare și alegeți modul în care doriți să-l împărtăşiţi: prin e-mail sau prin aplicația Persoane, în rețelele sociale la care sunteți conectat (Facebook, Twitter, etc.).

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

În Windows 8.1, butonul special Partajare funcţionează la fel, dar oferă o opţiune adiţională: dacă dai clic sau apeşi pe săgeata afişată lângă elementul pe care vrei să îl partajezi, vei accesa un meniu ce include şi opţiunea de a face o captură de ecran cu ceea ce vrei să partajezi.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Comandă rapidă pentru tastatură: Windows + H.

Cum Folosim Butonul Special Start

Acest buton special deschide ecranul Start sau, dacă sunteți deja pe ecranul Start, se va deschide ultima aplicație accesată de dvs. (funcționează numai cu aplicaţiile din Magazinul Windows, nu şi cu aplicaţiile Desktop).

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Comandă rapidă pentru tastatură: tasta Windows.

Cum Folosim Butonul Special Dispozitive

Acest buton special vă permite să utilizați dispozitivele atașate la calculator pentru a trimite date din aplicația pe care o utilizați. Ca și în cazul altor butoane speciale, Dispozitive este util mai ales atunci când este folosit cu aplicaţiile din Magazinul Windows.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Pentru a vedea cum funcţionează, să exemplificăm: folosiţi Windows 8 şi doriți să tipăriţi un articol găsit pe situl nostru. Utilizați butonul special Dispozitive pentru a vedea ce dispozitive sunt disponibile pentru interacțiune, inclusiv imprimanta dvs.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Daţi clic sau apăsați pe imprimantă, setați modul în care doriți ca elementul să se tipărească și daţi clic sau apăsați Imprimare.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

În Windows 8.1, butonul Dispozitive a fost îmbunătăţit şi oferă mai multe moduri de interacţiune cu dispozitivele dvs.:

  • Puteţi rula elementul pe care l-aţi selectat (de ex. Un fişier mp3 sau un clip video) pe un dispozitiv media ce este conectat la reţea sau la dispozitivul dvs. Windows 8.1.
  • Puteţi printa conţinut pe oricare din imprimantele instalate.
  • Puteţi proiecta conţinutul afişat în aplicaţia dvs. Pe un ecran secundar sau un proiector.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Comandă rapidă pentru tastatură: Windows + K.

Cum Folosim Butonul Special Setări

Acest buton special afișează scurtături contextuale către setările disponibile pentru aplicațiile pe care le utilizați și unele setări generale, disponibile la nivel de sistem, cum ar fi: rețea, sunet, luminozitatea ecranului, notificări, baterie și limbă, plus o legătură către Setări PC. Setările contextuale vor apărea în partea de sus a ecranului, iar setările generale în partea de jos a acestuia.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Când rulaţi aplicații pentru Desktop, veți obține același set de setări pentru fiecare, dar dacă accesaţi acest buton special în aplicaţiile din interfaţa modernă, aceste setări se vor modifica în funcţie de fiecare aplicație.
Acest buton special este singura modalitate de a accesa toate setările disponibile pentru aplicațiile din Magazinul Windows. Prin acest buton special veți găsi legăturile necesare pentru a pentru a accesa secţiunile de Ajutor și Despre, pentru a seta Permisiunile și configura diferiţii parametri disponibili pentru o aplicație.

charm, butoane speciale, windows 8, windows 8.1

Comandă rapidă pentru tastatură: Windows + I.

Concluzie

Butoanele speciale din Windows 8 şi Windows 8.1 se dovedesc foarte utile atunci când lucraţi cu aplicaţiile şi, în general, cu sistemul de operare. Nu ezitaţi să urmaţi exemplele noastre și să faceţi experimente proprii, pentru a vă familiariza cu butoanele speciale.

Despre autor: Crina Neagu
Crina este pasionată de tot ce înseamnă calculatoare încă din primul an de liceu. Datorită pasiunii pentru tehnologie şi datorită studiilor sale în domeniul psihologiei, iubeşte să ajute oamenii să se dezvolte. Este fluentă în tot ce înseamnă Windows, şi îi place să se joace şi cu tot felul de gadgeturi.