Recenzie ASUS RT-AC68U - Poate cel mai rapid ruter pe care îl veţi folosi

ASUS RT-AC68U
Verdict
Rating:

În cazul în care căutaţi pe net informaţii despre ruterul ASUS RT-AC68U Dual-Band Wireless-AC1900, veţi găsi afirmaţii precum "Cel mai rapid ruter din lume" sau "Un ruter Wi-Fi revoluţionar...". Cuvinte atât de mari duc la aşteptări la fel de mari. Am avut ocazia să folosesc acest ruter pentru câteva săptămâni şi, după ce l-am utilizat zi de zi pentru reţeaua mea de acasă, sunt gata să vă spun concluziile mele. Este el cel mai rapid ruter din lume? Haideţi să vedem:

 

Despachetarea ASUS RT-AC68U

Ambalajul ASUS RT-AC68U arată bine, aşa cum e de aşteptat de la un dispozitiv premium. În pachet veţi găsi ruterul, adaptorul pentru reţeaua electrică, un cablu de reţea, un ghid de pornire rapid şi un disc de support cu manualul oferit în mai multe limbi.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

Ruterul este mai mare decât alte dispositive similare, iar cele trei antene externe sunt destul de impresionante. Calitatea construcţiei şi design-ul sunt foarte bune. Nu pare deloc fragil, precum alte rutere şi nu foloseşte plastic ieftin.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

La fel ca la toate ruterele ASUS, veţi găsi mai multe LED-uri în partea sa frontală. Ele spun dacă acesta este pornit, dacă reţeaua fără fir şi conexiunea la Internet funcţionează şi câte dispozitive sunt conectate prin cablurile Ethernet. În spatele lui veţi găsi un buton pentru oprirea lor, în cazul în care nu doriţi să vedeţi atâtea lumini aprinse pe el.

Opțiuni de cumpărare

Hardware şi Specificaţii

ASUS RT-AC68U are un procesor cu două nuclee (din păcate frecvenţa şi modelul nu sunt specificate de ASUS), trei antene externe, cinci porturi de reţea Gigabit şi suport pentru cel mai recent standard wireless 802.1ac. Promite viteze maxime de transfer de până la 600Mbps pentru reţelele pe 2.4GHz şi de până la 1300Mbps pentru reţelele wireless pe 5GHz. Acest ruter are şi două porturi USB: unul USB 3.0 şi altul USB 2.0. Luând în considerare faptul că totul este premium la acest dispozitiv, mă aşteptam să aibă două porturi USB 3.0. Cred că nu au oferit două astfel de porturi deoarece ar fi fost nevoie de şi mai multă putere de procesare şi poate chiar de un procesor cu patru nuclee.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

Cum era de aşteptat de la un dispozitiv atât de scump, el funcţionează cu orice tip de conexiune Internet și oferă suport pentru conexiuni VPN. La ce nu v-aţi aştepta este faptul că oferă suport dual WAN (aţi auzit bine!): puteţi avea două conexiuni de Internet de la doi furnizori şi puteţi seta modul de siguranţă să folosească WAN-ul secundar pentru acces de rezervă la Internet. De asemenea oferă echilibrarea încărcării pentru optimizarea lăţimii de bandă, maximizarea vitezelor de transfer, minimizarea timpilor de răspuns şi prevenirea supraîncărcării cu date pentru ambele conexiuni WAN. Ca să ne exprimăm mai simplu, ASUS RT-AC68U poate schimba automat conexiunea de Internet când cea principală pică ori poate folosi simultan ambele conexiuni la Internet astfel încât totul să meargă cât mai rapid. Pe deasupra, software-ul de administrare al acestui ruter este foarte configurabil şi permite setarea fiecărui parametru la care v-aţi putea gândi.

Dacă doriţi o prezentare completă a tot ce are de oferit în termeni de specificaţii hardware, nu ezitaţi să îi citiţi lista detaliată de specificaţii.

Configurarea router-ului ASUS RT-AC68U

Când configuraţi acest ruter pentru prima dată, este preferabil să îl conectaţi la calculator folosind cablul de reţea din pachet. Conectaţi adaptorul de alimentare, apoi cablul pentru conexiunea de Internet de la furnizorul dvs., conectaţi-l la calculator şi porniţi un navigator web. Deschideţi pagina 192.168.1.1 sau http://router.asus.com şi urmaţi expertul de configurare. ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

După ce parcurgeţi configurarea iniţială şi conexiunea la Internet este funcţională, nu ezitaţi să verificaţi fiecare secţiune din software-ul acestui ruter. Veţi găsi o mulţime de lucruri de configurat, de la modul în care funcţionează reţelele wireless, la firewall, accesul VPN, controlul parental, redirecţionarea porturilor şi multe altele.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

După ce am văzut toate opţiunile de configurare disponibile, am rămas uimit de cât control oferă acest ruter. Utilizatorii experimentaţi dar şi profesioniştii IT vor aprecia acest lucru şi cu siguranţă vor începe imediat să configureze totul. Mulţi utilizatori vor aprecia şi suportul excelent pentru mai multe limbi. Nu sunt mulţi producători care oferă suport pentru limba română și alte limbi mai puțin populare, dar ASUS o face. În captura de ecran de mai jos, puteţi vedea toate limbile suportate de ruterul ASUS RT-AC68U.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

Când aţi terminat configurările, nu uitaţi să actualizaţi firmware-ul ruterului. ASUS oferă actualizări de firmware la fiecare una sau două luni, ele corectând diverse probleme şi îmbunătăţind performanţa dispozitivului. În săptămânile în care l-am testat, am folosit două versiuni de firmware: 3.0.0.4.374.5047 şi apoi 3.0.0.4.374_5656. Mi s-a părut ciudat că unele actualizări necesită repornirea manuală a ruterului.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

După ce funcţionează totul normal, nu ezitaţi să aruncaţi o ultimă privire la toate caracteristicile active ale acestui ruter. După cum am spus mai devreme, el oferă multe caracteristici şi cu siguranţă unele dintre nu le veţi folosi niciodată. Pentru a îmbunătăţi performanţa şi mai mult, pentru obține un consum mai mic de energie dar și un plus de securitate, mi s-a părut util să dezactivez lucrurile de care nu am avut nevoie, precum partajarea în reţea sau Server-ul Media DLNA. Dacă aveţi un Xbox acasă, vă va face plăcere să aflaţi că ASUS permite optimizarea setărilor wireless astfel încât să ofere viteză şi stabilitate atunci când vă jucaţi pe Xbox.

ASUS RT-AC68U, dual-band, wireless, router, ac1900, review, recenzie, performanta, benchmark

După câteva ore în care am setat totul aşa cum am vrut, utilizarea ASUS RT-AC68U a fost o plăcere. Semnalul radio, stabilitatea şi viteza oferite de acest ruter au fost excelente. Nu a fost necesar să repornesc ruterul la fiecare câteva zile, iar reţeaua wireless nu s-a oprit niciodată din motive ciudate, cum este cazul cu alte rutere. Niciun dispozitiv din reţeaua mea de acasă nu a funcţionat până acum cu o reţea atât de stabilă şi de rapidă.

Pages

Descoperă articole:
Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.