Recenzie ASUS Strix Pro - O pereche de căști de gaming echilibrate

După ce am testat mouse-ul Strix Claw și tastatura Strix Tactic pro, a venit timpul să ne jucăm puțin și cu headset-ul de gaming ASUS Strix Pro. Este cu siguranță o pereche de căști care iese imediat în evidență, în primul rând prin aspectul unic dar și prin câteva surprize pe care le vom analiza în cadrul acestui review. Haideți să vedem cum se descurcă:

Puteți găsi ASUS Strix Pro la eMAG și LikeIT. Le eMAG le găsiți aici: Casti cu microfon Asus Strix Pro. La magazinul Likeit, le găsiți aici: Căști Asus STRIX-PRO.

Despachetarea ASUS Strix Pro

Headset-ul vine împachetat într-o cutie transparentă din plastic acoperită pe jumătate de o altă cutie, pe care regăsim elementele vizuale caracteristice mărcii Strix.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

Pe spatele pachetului găsim destul de multe informații referitoare la specificațiile tehnice ale acestui headset cât și detalii despre compatibilitatea sa cu diferite dispozitive și platforme.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

Odată ce deschideți cutia, veți găsi căștile, un microfon unidirecțional detașabil, un adaptor audio pentru telefoane inteligente și console dar și unul pentru telefoane mai vechi de la Nokia, Sony Ericsson sau Samsung.

În pachet mai există un cablu de alimentare prin USB și o pereche de conectori audio de 3.5mm pentru căști și microfon, toate trei cablurile fiind legate de un potențiometru de volum de dimensiuni generoase, dotat cu o bază aderentă pentru așezarea pe birou.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

Potențiometrul are o textură lucioasă și cutiuța în care este fixat are și un buton pentru pornirea și oprirea microfonului. Pe partea inferioară găsim un buton pentru diminuarea zgomotului de fond.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

În afară de asta, în cutie mai găsim un ghid de utilizare și certificatul de garanție.

Specificații hardware

Căștile folosesc magneți din neodim de 60mm care asigură un nivel de atenuare a zgomotelor ambientale de 90%. Conform ASUS, printre dispozitivele compatibile se numără calculatoarele, telefoanele inteligente, tabletele și consolele PS4. Acest set nu merge cu Xbox One deoarece această consolă nu folosește un conector audio de 3.5mm.

Conectarea la sursa de semnal audio se face printr-un conector de 3.5mm pe care-l puteți conecta ori direct la telefonul inteligent sau tabletă, ori la modulul de control, pentru utilizarea la calculator.

Cablul căștilor are 1.2 metri lungime iar cablul modulului de control are 1.5 metri lungime. În total, 2.7 metri de cablu împletit care ar trebui să fie de ajuns pentru conectarea la calculator sau consolă. Difuzoarele au o impedanță de 32 Ohmi și un spectru de frecvențe între 20Hz și 20KHz.

Vorbim aici de o pereche de căști destul de voluminoasă (112 x 226 x 224 mm) cu o greutate de 320 de grame fără cabluri. Microfonul este detașabil și are un spectru de frecvențe cuprins între 50Hz și 16KHz.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

Modulul de control este alimentat prin USB și asigură un nivel de atenuare a zgomotelor ambientale de 90%

Puteți găsi specificațiile complete ale headset-ului aici: Strix Pro - Specificații.

Experiența de utilizare

Primul lucru care atrage atenția atunci când utilizaţi acest headset este design-ul de tip ochi de bufniță de pe fiecare dintre cupe. Căștile sunt vopsite în negru negru mat şi are câteva accente portocalii.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

ASUS a proiectat acest produs pentru gameri şi ar trebui să vă aşteptaţi la un design mai neobişnuit. Acest lucru vine cu un preţ totuși. Headset-ul se simte foarte mare şi destul de masiv atunci când îl purtați. Cupele acoperă în întregime urechile şi izolează zgomotul de fond destul de bine.

ASUS, Strix, Pro, headset, casti, recenzie, gaming, jocuri

De asemenea, puteţi înclina cupele înapoi dând căştilor un efect foarte interesant, ochii de bufniţă "uitându-se în față" dacă țineți căștile în jurul gâtului, într-o pauză, de exemplu.

Cupele au o căptușeală din piele în jurul lor şi un material de protecţie portocaliu peste difuzoare. O căptușeală moale este, de asemenea, prezentă pe banda de susţinere, ceea ce face ca purtarea headset-ului să nu cauzeze neplăceri sau să vă incomodeze.

Analizând calitatea sunetului, Strix Pro nu iese în evidență ca un accesoriu pentru audiofili, ci mai degrabă ca un headset pentru o gamă largă de activități. Le-am folosit atunci când am jucat jocuri, am vizionat filme si am ascultat muzică atât pe calculator cât și pe telefoane inteligente. Sunetul a fost clar şi tare în toate situaţiile şi, cel mai important, a fost bine echilibrat. Nu vă așteptați la niveluri extreme de bas și nici la vreo distorsionare a frecvenţelor înalte.

În jocuri, sunetul a fost clar şi unele efecte de spațialitate au fost foarte bune, deci nu veţi avea probleme în a estima poziția inamicului după zgomotul pașilor făcuți de acesta. În absența unui sistem surround, efectele de sunet 3D sunt destul de bine realizate.

Cât timp am testat headset-ul conectat la calculator, a fost legat la o placă de sunet ASUS Xonar DG și am avut destul de multe opțiuni audio și setări disponibile din care să alegem, mulțumită software-ului Xonar. Sperăm că se subînțelege faptul că utilizarea unei plăci de sunet dedicate va face o diferență foarte mare în utilizarea acestui headset. Nu vă recomandăm să-l utilizați cu o placă de sunet integrată, pentru că-i veți limita mult calitatea sunetului.

Microfonul este de bună calitate, apelurile Skype fiind tari și clare. Modulul de atenuare a zgomotului de fond funcționează și el, dar face și vocea mai greu de auzit. Aceasta a fost principala problemă pe care am întâlnit-o la acest headset. Imediat ce am activat modulul, persoana cu care vorbeam ne-a auzit mult mai încet.

Per ansamblu, ASUS Strix Pro este un headset echilibrat, comfortabil și care oferă o bună calitate a sunetului. Are, totuși, un aspect gândit mai degrabă pentru o audiență formată majoritar din tineri și gameri, deci dacă sunteți în căutarea unor căști ideale pentru muzică, vă sfătuim să luați în considerare modele dedicate audiofililor.

Verdict - Potrivit pentru pasionații de jocuri

ASUS Strix Pro este un produs care se potrivește foarte bine familiei Strix și care oferă o calitate bună a sunetului. Dacă sunteți gameri și aveți nevoie de un headset potrivit pentru meciurile online cu prietenii, acest model poate fi un candidat foarte bun și merită luat în seamă. Sunetul este clar, efectul de spațialitate este destul de bine emulat și purtarea căștilor este comfortabilă, fără să cauzeze discomfort pe perioade mai lungi de utilizare. Cea mai bună calitate a sunetului am întâlnit-o în jocuri. Am testat căștile și în timp ce am ascultat muzică și ne-am uitat la filme, dar în aceste cazuri calitatea sunetului nu a fost ceva demn de remarcat. Sunetul a fost clar, dar nu impresionant.

Dacă știți că veți petrece mult timp în sesiuni de jocuri online împreună cu prietenii, atunci Strix Pro este un model pe care vă sfătuim să-l luați în considerare la următoarea achiziție.

Opțiuni de achiziție

Puteți găsi ASUS Strix Pro la eMAG și LikeIT. Le eMAG le găsiți aici: Casti cu microfon Asus Strix Pro. La magazinul Likeit, le găsiți aici: Căști Asus STRIX-PRO.

Descoperă articole:
Despre autor: Vlad Falon
Înconjurat în permanență de tehnologie, scriu despre ea de trei ani de zile și ciulesc urechile la orice device care-mi poate face viața mai ușoară și mai distractivă. În cadrul echipei Digital Citizen mă ocup de tutoriale de Windows 8.1, Windows 10 și de recenzii pentru echipamente hardware destinate atât utilizatorilor de rând cât și gamerilor.