Recenzie Nokia Lumia 930 - Noul smartphone de top cu Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 930
Verdict
Rating:

Nokia Lumia 930 este un dispozitiv aşteptat de mult timp de către fanii Windows Phone. În termeni de specificaţii hardware şi software, este un smartphone impresionant și am fost foarte curioşi să vedem cât de bine merge. L-am testat pentru o săptămână şi acum suntem pregătiţi să vă spunem concluziile noastre. Este acest dispozitiv cu Windows Phone unul cu adevărat de top? Aflaţi răspunsul din această recenzie detaliată.

Specificaţii hardware şi ambalaj

Nokia Lumia 930 este primul smartphone premium cu Windows Phone 8.1 și are cel mai bun hardware care poate fi găsit în prezent pe dispozitivele Windows Phone: are un procesor cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 800 la 2.2 GHz, 2 GO memorie RAM și 32 GO memorie internă. Ecranul este un AMOLED 1080p de 5 inci cu Gorilla Glass 3, cu control automat de luminozitate, un senzor de orientare și îmbunătățiri legate de citirea în lumina soarelui.

Din nefericire nu are un slot pentru carduri microSD, așa că spațiul de stocare nu poate fi extins.

În ceea ce privește mărimea, acest smartphone este mai mare decât alte smartphone-uri de ultimă generație: are 137 mm înălțime, 71 mm lungime, 9.8mm grosime şi o greutate de 167 de grame.

Camera dorsală este una de top, cel puțin din prisma specificațiilor: are 20 de megapixeli și este capabilă să facă fotografii la o rezoluție de 4992 x 3744 pixeli. Are lentile Carl Zeiss, stabilizator optic de imagine, autofocus și bliț dual-LED. Înregistrează clipuri video la 1080p și 30 de cadre pe secundă. De asemenea, Lumia 930 include patru microfoane direcționale cu Surround-Sound care, în teorie, oferă un sunet de calitate pentru înregistrările video şi audio. Camera frontală este o cameră standard de 1,2 megapixeli care poate face poze și înregistrări video la 720p.

Bateria de pe Lumia 930 este una Li-Ion de 2420 mAh, iar telefonul suportă și încărcare wireless Qi.

Lumia 930, împreună cu Lumia 1520, sunt primele două dispozitive Windows Phone ce au nevoie de nano-SIM.

Pentru mai multe detalii, puteți citi setul complet de specificații aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 930.

Cutia în care vine Lumia 930 este similară celei de la Lumia 630. După cum vedeți din poza de mai jos, aceasta este mai mică și mult mai colorată decât cea folosită pentru smartphone-urile Lumia anterioare.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

În interiorul cutiei veți găsi smartphone-ul, cablul USB, încărcătorul, garanția și manualul de utilizare. Din nefericire, pachetul standard nu include căști și va trebui să le cumpărați separat.

Pentru mai multe detalii despre experienţa de despachetare, nu ezitaţi să urmăriţi clipul video de mai jos.

Construcţie şi design

Lumia 930 este disponibil în patru culori: negru, alb, verde și portocaliu. Noi am testat versiunea neagră a acestui dispozitiv. Am observat că în unele ţări, inclusiv în România, este mai dificil să găseşti versiunile pe verde şi portocaliu, distribuitorii locali oferind mai mult cele pe negru și alb.

Lumia 930 are un design monobloc, ceea ce înseamnă că nu există carcase detașabile şi nu se poate schimba bateria. Acest dispozitiv are o margine metalică şi un spate din policarbonat ce dau impresia că este un telefon cu o construcție solidă. Greutatea, deşi este una peste media smartphone-urilor din 2014, este distribuită uniform şi telefonul nu dă impresia că ar fi foarte greu.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Toate butoanele se găsesc pe partea dreaptă a dispozitivului. Sunt ușor de apăsat, iar sistemul de operare răspunde rapid la apăsări. Poziționarea lor este perfectă și acest fapt facilitează utilizarea telefonului cu o singură mână. Am fost plăcut impresionați de păstrarea butonului de cameră. Cu el, puteți deschide aplicația Cameră foarte rapid.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Butoanele capacitive au fost de asemenea păstrate în partea de jos a ecranului. Ele facilitează navigarea în sistemul de operare față de butoanele software prezente pe Lumia 630.

Ecranul de pe Lumia 930 este de o foarte bună calitate. Nokia a menționat faptul că acest telefon include anumite îmbunătățiri pentru citirea în lumina soarelui. Putem confirma că din toate Windows Phone-urile pe care le-am testat până acum, acesta oferă vizibilitatea cea mai bună atunci când folosiți afară, inclusiv în zilele cu lumină solară puternică.

Nivelurile de alb și negru sunt excelente, contrastul este ridicat iar culorile sunt în general foarte bune. Per total, ecranul de pe Lumia 930 este foarte plăcut la utilizare. Pe parcursul testelor, ne-am bucurat de cea mai bună experiență de citit pe care am văzut-o până acum la un dispozitiv Windows Phone.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Unghiurile de vizualizare sunt de asemenea bune, acest dispozitiv fiind confortabil de utilizat atunci când vă uitaţi la el cu prietenii, la jocuri sau la vizionarea de fotografii și video.

Cu toate acestea, există şi un dezavantaj în legătură cu ecranul - nu este calibrat corect la nivel de software și va trebui să îl calibrați manual. Mai mulţi utilizatori și situri de specialitate au observat că ecranul are o nuanță de mov și putem confirma că majoritatea dispozitivelor sunt afectate. Acesta este rezultatul unei calibrări proaste la nivel de software şi nu este o problemă de hardware. Imediat ce vă cumpărați un Lumia 930 și îl configurați, trebuie să calibrați ecranul pentru a vă bucura de calitatea acestuia și a avea o experiență bună pentru citit.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Experienţa de utilizare a telefonului Nokia Lumia 930

Calitatea conversațiilor telefonice este bună pe Lumia 930. Microfoanele suplimentare şi opţiunile de eliminare a zgomotului de pe acest dispozitiv ajută cu siguranţă. Nu veți întâmpina probleme deosebite în ceea ce privește calitatea semnalului, iar smartphone-ul este capabil să utilizeze rețele 4G LTE.

Am fost mulțumiți de calitatea audio oferită de Lumia 930 în timp ce am ascultat muzică sau am urmărit clipuri video. Există câteva îmbunătățiri audio care fac treabă bună. De exemplu, setarea Dolby dialog enhancer (Program de îmbunătățire a dialogului) este foarte bună pentru îmbunătățirea clarității dialogurilor în filme.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

De asemenea, este disponibil un egalizator cu foarte multe presetări ce vă vor ajuta să obțineți sunetul dorit.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Calitatea imaginilor și a înregistrărilor video este în general bună, chiar și cu totul setat pe Auto. Cu toate acestea, pentru rezultate mai bune, ar trebui să încercați să vă jucați cu setările manuale disponibile. Un lucru pe care îl veți aprecia la acest telefon este faptul că experiența de fotografiere este foarte rapidă datorită hardware-ului puternic. Aplicația Nokia Camera pornește instantaneu, face poze și le procesează foarte rapid. În comparaţie, chiar dacă are o cameră mai bună, hardware-ul mai puţin puternic de pe Lumia 1020 îl face mai lent atunci când se fac fotografii..


Aplicaţia Nokia Camera are mai multe moduri de captură și stochează copii ale pozelor atât la rezoluție mare cât și la rezoluție mică. Ambele versiuni pot fi folosite pentru editarea pe smartphone, după ce a fost făcută poza. Singurul inconvenient în a avea două versiuni ale aceleiași poze este acela că trebuie să fiți atenți să importați doar versiunile de înaltă calitate pe calculatorul vostru, altfel veţi avea în final multe fotografii duplicat.

Încă o facilitate interesantă este Living Images (Fotografiile Active), care vă permite să vedeți cum pozele prind viață în timp ce umblați prin albumul camerei. Este o scurtă filmare despre ce s-a întâmplat atunci când aţi făcut o fotografie, şi se termină întotdeauna cu fotografia făcută de voi. Pentru a înţelege mai bine, imaginaţi-vă că faceţi o fotografie cu prietenii şi le cereţi să zâmbească. Veţi vedea un scurt video ce arată cum s-au mişcat pentru a se aşeza şi au început să zâmbească, iar ultima imagine a clipului video este chiar fotografia pe care aţi făcut-o. Această opţiune creează mereu o reacție "Wow!" din partea persoanelor cărora le arătaţi fotografiile voastre.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

În timp ce înregistrați clipuri video, puteți activa filtrul audio pentru bas, ce filtrează distorsiunile create de basul puternic atunci când sunteți la un concert sau zgomotele motoarelor de la mașini, în orașe aglomerate. Din nefericire, nu am avut ocazia să testăm această funcționalitate în foarte mult detaliu.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Mai jos puteți vedea o galerie cu câteva poze pe care le-am făcut cu Lumia 930, folosind setările Auto. Ele nu au fost procesate în niciun fel și sunt rezultatul unei sesiuni foto rapide făcute într-o zi cu soare puternic.

Am creat câteva scurte clipuri video înregistrate cu Nokia Lumia 930, folosind setările Auto. Ele nu au fost editate sau procesate în nici un fel. Totuşi, YouTube face puţină procesare astfel că rezultatul final nu este 100% identic cu sursa.

Prima înregistrare a fost făcută într-un parc din Bucureşti, într-o zi caldă şi însorită.

Cea de-a doua înregistrare a fost făcută în acelaşi loc dar cu un subiect diferit.

Cel de-al treilea clip este o înregistrare mai dinamică, în care se poate vedea cum reuşeşte Lumia 930 să focalizeze pe un obiect în mişcare.

În ceea ce privește durata de viaţă a bateriei, performanţa oferită este una medie. În condiţii normale de utilizare, ce includ apeluri telefonice, puţină navigare GPS, ceva navigare pe Internet, Facebook şi poate o perioadă scurtă de joacă, Nokia Lumia 930 nu va rezista mai mult de o zi. În cele mai multe scenarii bateria va rezista în jur de 16-18 ore de utilizare. Doar în scenarii de utilizare minimă este capabilă să reziste o zi şi jumătate, dar ar însemna ca telefonul să fie folosit pentru puține apeluri telefonice şi verificarea e-mail-ului o dată sau de două ori pe zi. Credem că hardware-ul puternic al acestui telefon ar fi meritat o baterie mai generoasă.

Unii utilizatori de Nokia Lumia 930 au raportat că smartphone-urile lor se încălzesc destul de tare şi uşor. Puteţi afla mai multe despre aceste probleme aici. Din păcate, pagina web este disponibilă doar în limba engleză. Din nefericire această problemă a afectat şi dispozitivul pe care l-am testat noi. Se încinge relativ repede, chiar şi atunci când doar navighezi pe Internet. Întotdeauna se încălzeşte la încărcare, iar căldura este în general disipată prin zona din dreapta jos al telefonului. Unii utilizatori au spus că o revenire la setările din fabrică rezolvă această problemă, iar alţii au raportat că o actualizare de la Nokia, ce rezolvă problema, este pe cale să apară. Totuşi, până acum nu există o soluţie garantată să funcţioneze pentru dispozitivele care au această problemă.

Windows Phone 8.1 și aplicaţiile Nokia

Lumia 930 vine cu actualizarea Lumia Cyan. Această actualizare aduce caracteristici unice pentru gama Lumia, cum ar fi camera Pureview, caracteristica de Living Images (Fotografii active) şi aplicaţia de editare Creative Studio, optimizări ale bateriei și performanţei, suport pentru Bluetooth 4.0 LE, o aplicaţie Cameră revizuită şi funcții generale de telefonie îmbunătățite.

Actualizarea include și suport SensorCore pentru pedometru și alți senzori utili pentru exerciții fizice.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

În afară de aceste caracteristici, nu sunt aplicaţii noi incluse. Dar, colecţia de aplicaţii exclusive Nokia rămâne la fel de solidă și generoasă ca întotdeauna.

Windows Phone 8.1 este foarte rapid pe Lumia 930. Nu există absolut nicio întârziere şi totul, de la aplicaţiile de zi cu zi până la jocurile pretenţioase, rulează foarte fluent pe acest smartphone. Acesta este - la propriu - cel mai rapid dispozitiv Windows Phone de pe piaţă.

Performanţe în teste sintetice

Deşi este clar că Lumia 930 este liderul în termeni de performanţă, singura cale prin care putem afla cât de mult îşi depăşeşte competitorii este să folosim câteva programe de testare..

Am început prin a rula aplicația MultiBench 2. Testul de procesor a subliniat poziţia de lider al Lumia 930. În ceea ce priveşte performanţele grafice, Lumia 930 a fost depăşit doar de Lumia 1520.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

În cea ce privește testele pentru memorie şi transfer de date, Lumia 930 a fost din nou lider. A depăşit dispozitive precum Nokia Lumia 920, HTC 8X sau Samsung Ativ S cu aproximativ 158% în testul pentru memorie şi cu 81% în testul pentru transferuri de date.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Apoi, am folosit aplicațial WP Bench pentru a obţine şi o a doua opinie.

În testul de procesor, Lumia 930 a fost din nou cel mai rapid Windows Phone. Singurul smartphone cu rezultate similare a fost Lumia 1520.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Aceeaşi tendinţă a fost dezvăluită şi de testele pentru grafică, stocare şi memorie. În testele pentru stocare, Lumia 930 a fost de două ori mai rapid decât generaţia anterioară de smartphone-uri cu Windows Phone, precum Lumia 920, Samsung Ativ S sau HTC 8X.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Apoi, am folosit testul Sunspider pentru a evalua cât de rapidă este navigarea web pe acest smartphone. Lumia 930 şi Lumia 1520 au condus din nou. Lumia 930 a fost cu aproximativ 81% mai rapid decât "vechiul" Lumia 1020.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

De asemenea, am măsurat cât de rapid porneşte acest smartphone. Considerăm că un timp mai mic de pornire înseamnă şi o experienţă mai bună pentru utilizator. Lumia 930 porneşte, în medie, în 32 de secunde, un rezultat bun. Singurul Windows Phone mai rapid la pornire este Lumia 1520.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

De asemenea am folosit testul de baterie din WP Bench, ce stresează smartphone-ul la maximum pentru a-i consuma rapid bateria. Lumia 930 a rezistat 2 ore şi 52 de minute, fiind un rezultat mediu ce nu se compară cu cele 4 ore obţinute de Lumia 1520 şi 1320.

Lumia 930, Windows Phone 8.1, recenzie, review, test, benchmark, performanta, comparatie

Concluzia testelor noastre este că Lumia 930 este dispozitivul Windows Phone cu cele mai bune performanțe la ora actuală. Totuşi, performanţele sale sunt "frânate" de bateria mediocră. Lumia 930 ar fi trebuit să beneficieze de o baterie mai generoasă.

Verdict

NOTĂ PRODUS
4/5

Verdict

Opțiuni de cumpărare

Lumia 930 este un smartphone foarte bun şi este primul dispozitiv premium cu Windows Phone 8.1 şi actualizarea Lumia Cyan preinstalate. Beneficiază de specificaţii hardware foarte bune, precum şi de cele mai bune caracteristici pe care le puteţi găsi pe un Windows Phone. Performanţa oferită este excelentă şi nu există nimic care să poată încetini acest smartphone. Folosirea aplicaţiei Nokia Camera este o experienţă foarte bună atât atunci faceţi fotografii cât şi atunci când înregistraţi video. Deşi veţi găsi şi alte smartphone-uri premium cu o calitate similară a fotografiilor, foarte puţine smartphone-uri se pot compara din punct de vedere al calităţii audio a înregistrărilor video luate cu acest smartphone. Există și câteva bug-uri și mici neajunsuri iar autonomia oferită de baterie nu este cea mai grozavă. Deși Lumia 930 nu este smartphone-ul perfect, el reușește să ofere cea mai bună experiență posibilă pe un dispozitiv cu Windows Phone.

Nokia Lumia 930
4 stars - "Recenzie Nokia Lumia 930 - Noul smartphone de top cu Windows Phone 8.1" July 24, 2014

Nokia Lumia 930 este un dispozitiv aşteptat de mult timp de către fanii Windows Phone. În termeni de specificaţii hardware şi software, este un smartphone impresionant și am fost foarte curioşi să vedem cât de bine merge. L-am testat pent...

Descoperă articole:
Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.