Securitate pentru toți - Recenzie Avira Internet Security 2016

Rating:
3 out of 5 stars

Avira este o companie de securitate IT germană, foarte cunoscută pentru antivirusul lor gratuit. De fapt, Avira este o companie atât de populară încât, în 2012 aveau peste 100 de milioane de clienți și erau clasificați ca fiind cel de-al șaselea mare dezvoltator de software antivirus din lume. Acest lucru a reprezentat o importantă realizare, iar compania a continuat să își păstreze popularitatea și în anii următori. Antivirusul gratuit nu este singurul lor produs, ei oferind și soluții de securitate comerciale, care includ toate instrumentele de care ai nevoie pentru a îți proteja eficient calculatorul personal. Cea mai recentă soluție completă de securitate, pentru utilizatorii casnici, se numește Avira Internet Security Suite 2016. Citește acest review pentru a afla mai multe despre eficacitatea acestui produs:

Primele impresii

Pentru a folosi Avira Internet Security Suite pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să o descarci. Vei primi un mic fișier executabil de 4,42 MO, numit avira_en_issudl_xxxx__ws.exe. Un lucru care ne-a plăcut atunci când am descărcat acest fișier este că nu ni s-a solicitat niciun fel de informație personală, chiar dacă am ales să descărcăm doar o versiune de evaluare pentru Avira Internet Security Suite 2016.

Procesul de instalare a fost simplu și ușor de parcurs. Se pare că Avira a ales să urmeze abordarea “instalare cu un singur clic”, la fel ca mulți alți dezvoltatori de antiviruși. În timp ce suita de securitate se instala, am considerat că ar fi o idee bună să monitorizăm câte date descarcă de pe serverele Avira. Am măsurat aproximativ 260 MO, o valoare puțin mai mare decât am văzut la alte produse de securitate pentru care am scris recenzii.

Pe timpul instalării, vei vedea că Avira încearcă să te convingă să instalezi un instrument gratuit numit Avira SafeSearch Plus care, așa cum vei vedea mai târziu în acest review, poartă și numele de Avira Browser Safety. Din păcate, faptul că poartă două nume nu este singurul lucru ciudat la această extensie de browser. Deși acest instrument promite să îți securizeze căutările web, nu ți recomandăm să îl instalezi. Adevărul este că Avira SafeSearch Plus este o extensie de browser care adaugă bloatware la browserul tău web. Pentru că eram curioși să vedem exact ce se întâmplă atunci când instalezi Avira SafeSearch Plus am cercetat și am aflat că pentru a îți oferi protecție în căutările online, Avira s-a asociat cu Ask.com, un serviciu cu o reputație proastă. Dacă ești curios să vezi ce are de spus Avira despre această asociere, citește Politica lor de confidențialitate. În ea, scrie negru pe alb că “The search functions Avira provides are provided by APN, LLC (Ask.com). [...] Ask.com determines your IP address, the source of your search, your browser and platform type and your language settings.” (“Funcțiile de căutare oferite de Avira sunt oferite de APN, LLC (Ask.com). [...] Ask.com îți identifică adresa IP, sursa căutării, browserul tău web și tipul platformei și setările de limbă”) și “Ask.com can forward this information to third-party content providers and sponsored links.” (“Ask.com poate să transmită aceste informații către terțe companii și linkuri sponsorizate”). Așa că… da, chiar nu ne place să vedem așa ceva instalat de un produs de securitate și îți recomandăm să nu instalezi Avira SafeSearch Plus.

Când instalarea este finalizată, Avira Internet Security Suite 2016 te va anunța și poți să continui prin a deschide suita.

Interfața de utilizare oferită de Avira Internet Security Suite 2016 este un clasică. Partea bună este că ea pare să îți ofere destul de multe detalii din prima clipă, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.

Am vrea să menționăm că nu este nevoie să îți repornești calculatorul, deoarece Avira Internet Security 2016 începe să te protejeze imediat. După ce am văzut acest lucru, am vrut să verificăm și dacă această suită de securitate își actualizează automat definițiile de viruși. Am fost mulțumiți să aflăm că ele erau deja la zi și nu a mai fost nevoie de alte descărcări. Acest lucru înseamnă că vei primi cea mai bună protecție antivirus pe care Avira ți-o poate oferi, încă de la început.

Descărcarea și instalarea Avira Internet Security Suite 2016 sunt procese ușoare și directe. Tot ce trebuie să faci este să dai câteva clicuri și suita de securitate este deja instalată pe calculatorul tău. Ne-a plăcut acest lucru, precum și faptul că Avira nu ne-a cerut niciun fel de informație personală pentru a putea instala produsul lor. Am apreciat și faptul că suita de securitate se instalează direct cu ultimele definiții de viruși și nu este nevoie de alte descărcări. Totuși, nu ne place să vedem că un produs de securitate încearcă să ne convingă să instalăm instrumente suplimentare care nu au prea multe în comun cu securitatea. Mai ales când ni se recomandă să instalăm extensii de browser de la un serviciu cu o reputație așa de proastă precum Ask.com.

Integrarea cu Windows 8.1 și aplicațiile moderne

Avira Internet Security Suite 2016 dezactivează Windows Defender pe timpul instalării sale. Este un lucru bun deoarece a avea două aplicații antivirus care rulează simultan pe calculatorul tău poate să ducă la conflicte neașteptate și probleme de performanță. Totuși, nu am văzut ca Avira să dezactiveze și Windows Firewall. La început, ne-am îngrijorat puțin. Mai multe soluții firewall rulând simultan nu este ceva bun pentru calculator. Când ne-am uitat mai atent, am aflat că Avira Internet Security Suite 2016 nu include un firewall propriu și se folosește de Windows Firewall.

Apoi am verificat dacă Avira Internet Security Suite este bine integrată cu Windows 8.1 în termeni de opțiuni de rețelistică. Deoarece acest produs de securitate se bazează pe Windows Firewall , este evident că el funcționează bine împreună cu Windows 8.1. Totul merge bine: am putut să creăm și să ne asociem la Grupuri de domiciliu , am putut să accesăm partajările din rețea și am putut să redăm fișiere media în stream prin rețeaua locală și nu am avut probleme nici la descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicațiilor moderne din Magazinul Windows. O altă consecință directă a faptului că Avira Internet Security Suite 2016 folosește Windows Firewall este că vei avea întotdeauna setările corecte pentru firewall atât când te conectezi la rețele Publice , cât și Private.

Am verificat și cum te protejează Avira Internet Security Suite atunci când navighezi pe saituri web. Vestea bună este că acest produs de securitate scanează tot traficul HTTP de pe calculator și acest lucru înseamnă că vei fi protejat împotriva amenințărilor online precum paginile web care distribuie malware sau împotriva saiturilor de phishing, indiferent ce browser web folosești.

Avira Internet Security Suite 2016 oferă și o extensie de browser numită Browser Safety , dezvoltată cu scopul de a te proteja atunci când ești online. Această extensie este disponibilă pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer. Nu îți recomandăm să folosești această extensie, deoarece nu ai nevoie de ea. Deja ai modulul Web Protection de la Avira care îți scanează traficul HTTP automat. În afară de faptul că ar fi oarecum redundantă, extensia Browser Safety adaugă și o opțiune numită Avira Price Comparison care nu este altceva decât un instrument de publicitate prin care Avira îți recomandă diverse oferte pentru produsele pe care le cauți online. Cel mai probabil, ei primesc un comision pentru fiecare produs pe care îl cumperi.

Am folosit Task Manager pentru a monitoriza câtă memorie RAM este necesară proceselor Avira Internet Security Suite 2016. Atunci când nu se întâmplă nimic special pe calculatorul tău, această suită de securitate are nevoie de aproximativ 86 MO de memorie. Totuși, când rulezi o scanare antivirus sau când este detectat malware, cantitatea de memorie RAM cerută de Avira crește până la 290 MO. Este destul de mult dar nu ar trebui să fie o problemă pentru orice calculator din zilele noastre.

Apoi, am verificat cât de mult afectează Avira Internet Security Suite 2016 timpii de pornire ai calculatorului nostru de teste. Pentru a face acest lucru, am folosit BootRacer și am aflat că această suită de secuirtate a adăugat 2 secunde timpului de pornire a calculatorului nostru. Înseamnă 5% mai mult timp decât timpul de pornire original. Evident, nu este mult.

În continuare, am apelat la PCMark 8 pentru a măsura impactul Avira asupra performanței generale a calculatorului. Am folosit testele Home conventional și am văzut o scădere a performanței de 9,8%, aceasta fiind o scădere semnificativă.

Avira Internet Security Suite 2016 nu include un firewall propriu. În schimb, folosește Windows Firewall. Din această cauză, suita este bine integrată cu Windows 8.1 și aplicațiile sale moderne. Pe partea negativă, Avira încearcă să își monetizeze clienții care au plătit deja pentru produs,, folosind instrumente de marketing precum Avira Safety Browser, instrument care are puțin de oferit din punct de vedere al securității online. În termeni de performanță generală a calculatorului, am aflat că Avira Internet Security Suite 2016 consumă ceva mai multe resurse decât alte produse de securitate despre care am scris recenzii.

Ușurința în utilizare și configurare

Avira Internet Security Suite 2016 este un produs destul de ciudat din punct de vedere al interfeței cu utilizatorul. De fapt, putem să spunem că acest produs de securitate include două interfețe de utilizare. Pe de o parte ai Avira Launcher - o interfață minimalistă pe care o găsești în zona de notificări a barei de activități de pe Desktop. Această parte a interfeței de utilizare îți spune imediat dacă ești protejat, îți oferă o imagine rapidă a stării fiecărui modul de protecție și îți oferă și posibilitatea de a instala alte module de protecție.

Atunci când instalezi Avira Internet Security Suite 2016 , instalezi de fapt doar două module: Antivirus Pro și System Speedup. De asemenea, poți să adaugi Browser Safety, Anti-Theft și Identity Safeguard. Despre Browser Safety am vorbit deja și ți-am spus că nu îți recomandăm să îl instalezi. Anti-Theft și Identity Safeguard sunt două instrumente opționale pe care le vom analiza în secțiunea Caracteristici suplimentare a acestui review.

Partea interesantă este că modulul Antivirus Pro este, de fapt, toată suita de securitate. Antivirus Pro este acel modul pe care trebuie să îl deschizi pentru a avea acces nu doar la acțiunile și setările antivirusului, ci și pentru a accesa lucruri precum firewall-ul, protecția web sau rapoartele. Avira Internet Security Suite 2016 nu este organizată intuitiv și, la prima vedere, chiar și utilizatorii profesioniști vor întâmpina câteva momente de confuzie.

Această interfață de utilizare a modului Avira Antivirus Pro arată destul de “antic”. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, consola principală este de fapt o fereastră clasică, împărțită în două. În stânga ai un meniu cu principalele module și caracteristici oferite de această suită de securitate, în timp ce în dreapta ai acces la detaliile, opțiunile și setările modulului selectat.

Principalele module din meniul din stânga sunt organizate în categorii care includ Status (îți oferă informații rapide despre starea suitei de securitate și îți spune dacă ești protejat sau nu), PC Protection (aici ai acces la scanerul antivirus și la protecția în timp real), Internet Protection (îți oferă acces la firewall, la protecția web și la protecția email), Mobile Protection (include Android Security ) și Administration (îți dă acces la carantină, programare sarcini, rapoarte și evenimente).

Așa cum am menționat, panoul din dreapta ferestrei îți arată diverse acțiuni, caracteristici și opțiuni, în funcție de ce modul ai selectat în meniul din stânga. Cu o singură excepție - secțiunea Status - care include câteva comutatoare pentru activarea sau dezactivarea modulelor principale, toate celelalte caracteristici și opțiuni nu sunt ușor accesibile de pe un dispozitiv tactil și sunt afișate cu un font mic care este destul de dificil de citit. Părerea noastră este că Avira ar trebui să investească în a moderniza această interfață de utilizare.

Un aspect pozitiv al interfeței de utilizare Avira este faptul că ea îți oferă un buton de Configuration (Configurare) ușor de identificat în fiecare modul care, la rândul său, îți oferă acces facil la setările avansate. Deși nu este un produs ușor de folosit pe un dispozitiv tactil, Avira Internet Security Suite 2016 îți oferă tot ce te aștepți să primești de la un produs de securitate complet. Poți să personalizezi scanările antivirus, poți să creezi profile de scanare personalizate, poți să vezi fișierele aflate în carantină, poți să programezi activități, ș.a.m.d.

Ne-a plăcut și faptul că este destul să ții cursorul deasupra setărilor avansate pentru a vedea informații explicative despre ce fac ele. Acest lucru te ajută să înțelegi ce fac acele setări, fără a fi nevoie să deschizi fișierele de ajutor și documentație.

Vorbind despre ajutor și documentație, Avira include fișiere de ajutor locale, acest lucru fiind unul bun. Nu este necesar să ai acces la internet pentru a citi documentația Avira. Avira Internet Security Suite 2016 oferă acces facil și la documentația online și la suportul prin email sau prin telefon, pentru clienții care au achiziționat produsul lor.

În ceea ce privește rapoartele, Avira Internet Security Suite 2016 oferă doar jurnale text și niciun fel de statistici vizuale. Jurnalele text sunt detaliate și poți să obții multe informații utile din ele, dar nu sunt exact ceea ce și-ar dori să vadă un începător.

Din punctul de vedere al interacțiunii cu utilizatorul, trebuie să menționăm că, exceptând alertele afișate atunci când este detectat malware, Avira Internet Security Suite 2016 a fost o suită foarte silențioasă cât timp am folosit-o. Nu am văzut niciun fel de notificări, ceea ce este bine.

Avira Internet Security Suite 2016 nu este ceea ce ai numi un produs de securitate prietenos cu utilizatorul. Ni s-a părut interesant că Avira a încercat să împartă oarecum interfața de utilizare și să adopte un design modular, oferindu-ne un lansator separat și o fereastră distinctă pentru administrarea modulelor de securitate incluse de suită. Această abordare nu este neapărat bună deoarece,, dacă vrei să configurezi în detaliu modul în care funcționează suita, tot trebuie să te lupți cu partea neprietenoasă a interfeței de utilizare. De ce nu au terminat de modernizat toată interfața?