Securitate pentru toți - Recenzie G DATA Total Security 2017

Rating:
3 out of 5 stars

G DATA este o companie germană specializată în dezvoltarea de produse software de securitate. Compania a fost fondată în 1985 și este cunoscută pentru faptul că a creat primul software antivirus din lume. Astăzi, cea mai completă soluție de securitate a lor - G DATA Total Security 2017 - oferă un modul antivirus, un modul firewall, precum și o serie de alte instrumente de securitate. Am vrut să vedem dacă acest produs antivirus te poate proteja de malware-ul modern și de amenințările online, așa că, timp de o săptămână, l-am folosit și testat. Citește acest review pentru a vedea ce am aflat despre el și ce părere ne-a lăsat:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține G DATA Total Security 2017 pe calculatorul tău cu Windows, trebuie mai întâi să îi descarci fișierul de instalare de pe saitul web G DATA. Vei primi un fișier executabil mic, numit GDATA_TOTALSECURITY_WEB_WEU_25.3.0.1.exe, cu o dimensiune de doar 13,7 MO.

Expertul de instalare te va întreba apoi ce limbă vrei să folosească și ce module de securitate vrei să fie instalate. Desigur, poți alege o instalare standard, în care toate modulele și instrumentele disponibile vor fi instalate. G DATA te va întreba și dacă vrei să participi la Malware Information Initiative, lucru pe care noi îți recomandăm să îl faci. Această opțiune va ajuta inginerii companiei să reacționeze mai rapid la amenințările noi, prin colectarea de informații anonime de pe calculatorul tău, atunci când este depistat malware.

Instalarea își va urma cursul și vor fi descărcate peste 300 MO de date, în cazul în care alegi să faci instalarea completă, cu toate componentele incluse. Merită menționat și faptul că descărcarea va include și ultimele definiții de viruși disponibile. În funcție de calculatorul tău și de viteza conexiunii tale la internet, acest pas poate să dureze câteva minute.

Când instalarea va fi gata, G DATA Total Security 2017 îți va cere să îți activezi produsul. Dacă vrei să folosești versiunea de evaluare, compania îți va solicita să le oferi un nume și o adresă de email.

După aceea, instalarea este gata și mai rămâne de făcut un singur lucru: să îți repornești calculatorul. Asta este ceva ciudat în zilele noastre, deoarece majoritatea produselor antivirus încep să te protejeze imediat ce le-ai instalat, nefiind nevoie de repornirea calculatorului.

Descărcarea și instalarea G DATA Total Security 2017 sunt procese relativ ușoare. Există două lucruri pe care noi le-am apreciat la acest proces: îți dă opțiunea de a îți personaliza instalarea și singurele informații personale pe care ți le cere sunt numele și adresa ta de email.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

G DATA Total Security 2017 este un produs de securitate bine integrat cu Windows și caracteristicile sale. Dezactivează automat Windows Firewall și Windows Defender în timpul instalării sale, iar asta este bine deoarece elimină posibilele conflicte și probleme de performanță. G DATA lucrează foarte bine și cu opțiunile de rețelistică oferite de Windows. Noi am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu fără niciun fel de probleme, am putut să partajăm fișiere și foldere în rețeaua locală și am putut să descărcăm, să instalăm și să actualizăm aplicații Windows universale fără probleme.

Din păcate, G DATA Total Security 2017 nu își ajustează nivelul de protecție al firewall-ului său în funcție de profilul de rețea pe care îl configurezi în Windows. Pe calculatorul nostru de test, ne spunea întotdeauna că rețelele la care ne-am conectat erau de încredere. Șingura întrebare pe care ne-a pus-o suita de securitate a fost dacă vrem sau nu ca actualizările să fie “încărcate via rețeaua ...”. Nu ne putem da seama ce a vrut suita de securitate să ne spună prin acest mesaj. Nu este evident că vrem să folosim singura noastră conexiune de internet pentru a actualiza antivirusul?

Pentru a te proteja atunci când navighezi pe internet în browser-ul tău favorit, G DATA Total Security 2017 scanează și filtrează tot traficul HTTP de pe calculatorul tău, evitând să instaleze orice fel de extensii. Aceasta este o abordare bună deoarece înseamnă că vei fi protejat indiferent de browser-ul sau aplicația pe care o folosești pentru a naviga pe internet.

De asemenea, ne-am uitat și la câtă memorie este necesară pentru ca G DATA Total Security 2017 să își poată rula toate procesele. În condiții normale, cantitatea de RAM consumată a fost de aproximativ 60 de MO, iar când rulam scanări antivirus, a consumat puțin peste 150 de MO de RAM. Aceste cifre nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru niciun calculator modern cu Windows.

De asemenea, am aruncat o privire și la cât de mult a crescut timpul de pornire al calculatorului după ce am instalat acest antivirus, dar se pare că acesta a rămas la fel, confirmând astfel faptul că G DATA Total Security 2017 nu are un efect negativ asupra performanței calculatorului tău.

Ca să ne facem o idee și mai clară, am rulat câteva teste cu PCMark 8. Testele Home accelerated pe care le-am rulat s-au terminat toate cu același scor și înainte și după ce am instalat G DATA Total Security 2017.

G DATA oferă un produs de securitate bine integrat cu Windows și cu caracteristicile sale de rețelistică, având în același timp și foarte puține cerințe de sistem. Ne place faptul că scanează tot traficul HTTP care are loc pe calculatorul tău, dar nu ne place că nu își ajustează automat protecția firewall în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare pe care ți-o pune la dispoziție G DATA Total Security 2017 este foarte bine structurată și organizată, la fel ca multe alte produse nemțești. Este ușor de înțeles, ușor de navigat dintr-un loc în altul și este ușor de personalizat. Însă, este o interfață de utilizare care pare învechită. Are un design foarte conservator care nu se potrivește deloc cu modul în care arată alte produse de securitate moderne. Multe dintre link-uri și butoane sunt afișate cu fonturi mici. Ne-am fi dorit ca interfața să fi avut butoane mai mari, dale, comutatoare sau opțiuni cu bife. Interfața de utilizare existentă a fost gândită să funcționeze perfect pe un calculator cu un mouse și o tastatură. Însă va fi greu de folosit pe un dispozitiv cu un ecran tactil iar multe dispozitive moderne cu Windows folosesc ecrane tactile.

Totuși, lucrurile stau ceva mai bine dacă intri în setări, multe dintre ele fiind controlate de către bife și de către liste derulante care sunt ușor de folosit.

Din punct de vedere al opțiunilor de ajutor și suport, G DATA Total Security 2017 îți oferă documentație online, acces la o pagină de întrebări frecvente și o opțiune de contact prin email sau prin telefon. Din păcate, nu am reușit să găsim fișiere de ajutor offline, nu am găsit forumuri de suport și nu există un serviciu de chat disponibil.

Un lucru pe care utilizatorii sigur îl vor aprecia la G DATA Total Security 2017 este cantitatea de detalii pe care le vor găsi în jurnale. Toate modulele de securitate sunt acoperite și fiecare acțiune luată de către G DATA este înregistrată în aceste jurnale. Dar, nu am putut să găsim niciun fel de statistici vizuale.

G DATA Total Security 2017 nu este un program excesiv de ”vorbăreț”. Deși este destul de silențios atunci când nu se întâmplă nimic deosebit pe calculatorul tău, el te va anunța dacă se întâmplă ceva relevant din punct de vedere al securități, cum ar fi o detecție de malware.

G DATA ne oferă o interfață de utilizare bună, foarte bine organizată, ușor de înțeles și ușor de folosit. Din păcate, aceasta arată învechit, ca și cum ar fi fost creată cu câțiva ani în urmă. O altă problemă este faptul că nu funcționează bine pe dispozitivele cu ecrane tactile. Fonturile mici, butoane și link-urile sunt greu de apăsat și, în general, să lucrezi cu interfața pe un ecran tactil va fi o sarcină dificilă.

Mergi la pagina următoare a acestui review și vei vedea cât de eficient este G DATA Total Security 2017 în a îți proteja calculatorul de atacurile de rețea și de malware. De asemenea, vei vedea verdictul nostru final pentru acest produs antivirus.