Securitate pentru toți - Recenzie Heimdal Pro

Rating:
4 out of 5 stars

Piața de securitate este plină de produse care au ca scop să te protejeze de tot felul de amenințări cibernetice. Există o mulțime de produse care îți oferă o bună protecție antivirus sau un firewall de nădejde. Însă nu există prea multe produse de securitate create pentru monitorizarea vulnerabilităților prezente în software-ul adițional pe care l-ai instalat pe calculatorul tău Windows. Există chiar și mai puține produse dezvoltate pentru a monitoriza și bloca atacurile de tip ”zero hour" (ora zero) și de a împiedica furtul de date financiare și bancare. Heimdal este una dintre puținele companii care îți oferă astfel de protecție și astea sunt lucrurile pe care le face Heimdal Pro pentru a te proteja. Pentru că am văzut că a apărut o nouă versiune a acestei aplicații de securitate, am instalat-o și am făcut câteva teste. Citește acest review și vei afla care este opinia noastră despre acest produs de nișă:

Ce este Heimdal?

Heimdal este o aplicație de securitate creată pentru a te proteja atunci când ești online. Nu este un software destinat să îți înlocuiască antivirusul sau firewall-ul, ci mai degrabă să completeze aceste produse de securitate. Heimdal este disponibil în trei versiuni diferite :

Magazine

 1. Heimdal Free : este versiunea gratuită a Heimdal. Îți scanează calculatorul cu Windows pentru aplicații provenite din terțe părți care sunt cunoscute pentru vulnerabilitățile lor de securitate. Dacă sunt identificate actualizări noi, Heimdal actualizează aceste programe în mod automat.
 2. Heimdal Pro : este versiunea comercială pentru utilizatorii obișnuiți și pentru companiile mici. Pe lângă actualizarea automată a aplicațiilor vulnerabile, ea mai oferă și analizarea comportamentului software-ului instalat pe calculator, pentru a detecta orice tip de malware care încearcă să fure date și informații financiare. Dacă astfel de programe sunt detectate, Heimdal Pro blochează comunicarea dintre calculatorul tău și serverele controlate de hackeri. De asemenea, se face și scanarea traficului HTTP, cu scopul de a te proteja de atacurile "zero hour" și de saiturile malițioase.
 3. Heimdal Corp : este versiunea destinată corporațiilor și oferă posibilitatea de a administra și a obține statistici în mod centralizat, pentru toate calculatoarele care rulează Heimdal.

Primele impresii

Pentru a instala Heimdal pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să îl descarci de pe saitul oficial. Fișierul pe care îl descarci este un executabil mic numit HeimdalSetupLauncher.exe , cu o dimensiune de doar 1,41 MO.

Executabilul va descărca fișierele necesare pentru instalare. Din câte am văzut, vei descărca în jur de 25 de MO de fișiere de pe serverele Heimdal.

Apoi, Heimdal îți va oferi posibilitatea de a alege locația de instalare și te va întreba dacă ești de acord cu termenii săi de utilizare.

Apoi, va trebui să îți activezi produsul. Dacă ai achiziționat o licență Pro sau una Corp , scrie cheia de produs. Dacă vrei să folosești versiunea Free (Gratuită) , va fi necesar să îți oferi adresa de e-mail.

După ce s-a realizat activarea, expertul de instalare te va informa că poți să continui instalarea software-ului.

Procesul de instalare durează câteva secunde pentru a fi finalizat. După ce s-a terminat instalarea, Heimdal își încarcă interfața de utilizare și își lansează procesele de protecție. Nu este necesar să îți repornești calculatorul.

Procesele de descărcare și instalare pentru Heimdall sunt rapide și ușor de realizat. Dacă instalezi versiunea gratuită, singura informație personală pe care trebuie să o oferi este adresa ta de e-mail.

Ușurința în utilizare și configurare

Versiunea Heimdal 2015 pentru care am scris o recenzie în trecut avea o interfață de utilizare simplă și ușor de folosit, însă era destul de spartană și nu arăta deloc precum un software modern. Lucrurile s-au schimbat în bine, noul Heimdal arătând mult mai ”la zi” acum. De asemenea, el urmează trendul design-ului plat pe care îl vedem pretutindeni, de la Windows 10 la Android.

Interfața de utilizare a Heimdal este împărțită în patru secțiuni principale: Overview (Privire de ansamblu), Traffic scanning (Scanare trafic), Malware engine (Motor antimalware) și Patching system (Sistem de actualizare automată).

Punctul de pornire este secțiunea Overview (Privire de ansamblu) , care îți arată informații sumare despre starea calculatorului tău cu Windows. Poți vedea dacă este într-o stare bună sau nu, poți vedea câte aplicații provenite din terțe părți au fost actualizate automat, numărul de fișiere malware curățate de către Heimdal și numărul de saituri malițioase blocate. De asemenea, poți vedea când a fost realizată ultima scanare și când au fost instalate ultimele actualizări. Dacă vrei să pornești o scanare manuală, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul (mare) de scanare.

Ca să îți fie și mai ușor să vezi ce acțiuni trebuie realizate, consola principală Overview își schimbă și culoarea în funcție de situație. De exemplu, dacă Heimdal a găsit aplicații din terțe părți care trebuie actualizate, Overview se va schimba din verde în galben, ca în imaginea de mai jos.

Cea de-a doua secțiune din interfața de utilizare a Heimdal se numește Traffic scanning și îți dă posibilitatea de a activa sau dezactiva opțiunile de Traffic scanning (Scanare trafic) și Traffic filtering (Filtrare trafic) , precum și de a îți configura proxy-ul, în cazul în care folosești unul.

Credem că este necesar să îți explicăm câte lucruri despre aceste opțiuni:

 • Trafffic scanning (Scanare trafic) scanează traficul de internet de pe calculatorul tău pentru a detecta și bloca saiturile web malițioase sau conținutul care ar putea să reprezinte un risc pentru atacurile de tip ”zero hour”.
 • Traffic filtering (Filtrare trafic) îi permite lui Heimdal să verifice dacă saiturile web pe care le vizitezi se găsesc în lista de saituri malițioase stocate în baza de date Heimdal Secure DNS. Această caracteristică este cea care te protejează în fața atacurilor de tip ransomware sau împotriva scurgerilor de informații.
 • Automatically disable trafic filtering (Dezactivare automată a filtrării traficului) este o opțiune care, atunci când este activă, poate să dezactiveze caracteristica Traffic filtering (Filtrare trafic) în cazul în care Heimdal nu se poate conecta la servele cloud menținute de companie în regiunea ta. În astfel de situații, PC-ul tău ar putea să nu mai aibă acces la internet, așa că este o idee bună să lași acest comutator pe poziția On (Activat).

Secțiunea Malware engine (Motor antimalware) include un singur comutator pe care îl poți folosi pentru a activa sau dezactiva acest modul. Cu ajutorul lui, Heimdal detectează și blochează malware-ul care ar putea fi prezent pe calculatorul tău. Este gândit să reacționeze în special împotriva troienilor, scripturilor malițioase și programelor de tip spyware.

Ultimul modul din cadrul Heimdal se numește Patching system (Sistem de actualizare automată). Acesta este modulul responsabil pentru menținerea la zi a aplicațiilor provenite din terțe părți. El afișează toate aplicațiile de acest gen care sunt suportate și monitorizate de către Heimdal. Pentru fiecare dintre ele, poți să vezi ultima versiune disponibilă, Status-ul ei și o bifă pentru activarea sau dezactivare opțiunii de Autoupdate (Actualizare automată).

Dacă una dintre aplicațiile din terțe părți din lista Heimdal nu este instalată pe calculatorul tău, poți să o instalezi direct din fila de Recommended software (Software recomandat). Ne place acest mic detaliu, deoarece cu ajutorul acestei opțiuni poți să instalezi rapid oricare dintre aplicațiile suportate, cu un singur clic. Nu mai este nevoie să te duci pe un anumit sait pentru a găsi, descărca și instala aplicația respectivă. Dacă Heimdal o cunoaște, ți-o oferă.

Există totuși un lucru care ne-ar face plăcere dacă l-am vedea la Heimdal: lista de aplicații provenite din terțe părți suportate a crescut în număr, dar este totuși încă scurtă și nu include unele aplicații folosite în mod obișnuit de către utilizatori. Aplicații precum iTunes, Opera, Paint.NET, Trillian, uTorrent, qBittorrent, Dropbox și așa mai departe. Am întrebat echipa Heimdal dacă intenționează să extindă această listă, iar răspunsul lor a fost unul pozitiv așa că aceasta este o veste bună.

Pentru moment, Heimdal monitorizează 37 de aplicații, deși numărul lor este puțin suprestimat deoarece unele dintre ele sunt de fapt versiuni diferite ale aceluiași software: 7-zip x64, 7-zip x86, Adobe Acrobat Reader DC, Adobe AIR, Adobe Flash Player NPAPI, Adobe Flash Player PPAPI, Adobe Reader, Adobe Shockwave, CCleaner x64, CCleaner x86, Classic Shell x32, Classic Shell x64, FileZilla, Firefox, Firefox x64, Foxit Reader, Gimp x64, Gimp x86, Google Chrome, Google Drive, Java 7 x64, Java 7 x86, Java 8 x64, Java 8 x86, Jitsi x64, Jitsi x86, Libre Office, Microsoft Silverlight, Notepad++, Pidgin, Skype, Teamviewer 11, Thunderbird, VLC x86, VLC x64, WinRar x64 și WinRar x86.

Interfața de utilizare a Heimdal îți oferă și o serie de jurnale care detaliază acțiunile pe care le-a luat. Dacă vrei să le vezi, apasă pe butonul Activity reports (Rapoarte de activitate) din colțul dreapta sus al interfeței de utilizare. Apoi, vei putea vedea statistici generale sau îi vei putea cere Heimdal să îți afișeze alertele de știri de securitate sau jurnalele pe care le-a înregistrat pentru actualizările de software, infecțiile detectate sau saiturile web blocate.

Pe lângă opțiunile disponibile în fiecare dintre modulele de protecție din Heimdal, acest produs de securitate mai include și câteva setări avansate. Le poți accesa apăsând pe iconița în formă de rotiță dințată din colțul dreapta sus al interfeței de utilizare. Aici, poți să activezi sau să dezactivezi modulele principale și poți să setezi frecvența cu care Heimdal face scanări pentru malware sau aplicații neactualizate. În mod implicit, Heimdal face o scanare malware la fiecare 60 de minute și scanează aplicațiile din terțe părți la fiecare 120 de minute. Nouă ni se par în regulă aceste valori și nu credem că ar trebui să le schimbi.

Am apreciat faptul că Heimdal include o serie de setări pe care le poți folosi pentru a ajusta numărul și tipul de notificări pe care le vei primi. În secțiunea Notification center (Centru de notificări) poți să activezi sau să dezactivezi complet notificările, dar poți și să intri în detalii și să alegi dacă vrei să vezi notificări despre traficul malițios care a fost blocat, despre actualizările software, rapoarte săptămânale sau știri despre alerte de securitate.

Heimdal include și câteva opțiuni de suport: poți să accesezi întrebările frecvente, poți să citești ghidul de utilizare sau, dacă ai nevoie de și mai mult ajutor, îi poți contacta trimițându-le un email.

Heimdal ne oferă o interfață de utilizare cu un design plat modern, care se conformează tendințelor moderne. Ne-a plăcut cât de ușor este să înțelegi ce face fiecare modul și suntem siguri că fiecare utilizator va fi mulțumit. Față de trecut, Heimdal a primit îmbunătățiri și din punct de vedere al numărului de aplicații provenite din terțe părți pe care le monitorizează.

Cât de bine te protejează Heimdal?

Așa cum am menționat mai devreme, Heimdal este un produs de securitate care adaugă o serie de elemente de securitate suplimentare față de soluția ta antivirus, cu scopul de a te proteja mai bine de amenințările cibernetice. Nu este un produs de securitate care să fie folosit singur: Heimdal trebuie să funcționeze în paralel cu o suită de securitate tradițională care să îți ofere un antivirus și un firewall. Peste acestea, Heimdal mai adaugă încă trei straturi de protecție care ar trebui să îți crească și mai mult nivelul de securitate:

 • Heimdal îți repară vulnerabilitățile prin actualizarea automată a aplicațiilor țintite de către software-ul malițios sau de către hackerii care vor să le folosească pentru a îți controla calculatorul.
 • Heimdal îți scanează și îți filtrează traficul de internet pentru a bloca saiturile web periculoase, conținutul malițios, atacurile de tip ransomware și scurgerile de informații.
 • Heimdal include un motor antimalware care este creat pentru a te proteja împotriva malware-ului pe care antivirușii tradiționali nu îi blochează eficient.

Hai să începem cu primul nivel de protecție: la momentul scrierii acestui review, Heimdal era capabil să actualizeze automat 37 de aplicații diferite (pe care le-am menționat deja în secțiunea anterioară a acestui review). Această listă include multe dintre programele folosite în mod comun de majoritatea utilizatorilor, aplicații cunoscute ca fiind vulnerabile și ca urmare țintite în mod obișnuit de către malware și hackeri care încearcă să îți preia controlul calculatorului.

Am vrut să vedem dacă Heimdal actualizează cu adevărat programele aflate în lista sa de aplicații critice. Ne-am folosit calculatorul de test cu Windows 10 și am instalat pe el versiuni mai vechi pentru câteva programe din lista folosită de Heimdal. Apoi, am urmărit să vedem ce face Heimdal. A detectat imediat aplicațiile vechi și le-a actualizat fără probleme. În doar câteva momente totul era la zi.

Cel de-al doilea modul de protecție oferit de Heimdal este cel de Traffic scanning (Scanare trafic). Heimdal analizează tot traficul de pe calculator și verifică dacă saiturile web pe care încerci să le încarci sunt cunoscute pentru conținut malițios. Acest tip de protecție este inclus în multe suite de securitate tradiționale, dar putem să îți spunem din propria experiență că sunt puține care funcționează așa cum ar trebui și te și protejează eficient. De aceea considerăm că această caracteristică de protecție de la Heimdal este binevenită. Pentru a o testa, pe calculatorul de teste, am luat toate navigatoarele web populare ( Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera ) și am încercat să vizităm o serie de saituri malițioase. Trebuie să menționăm că am folosit un Windows 10 și navigatoare web curate, fără niciun antivirus și niciun fel de extensii pentru browser. De asemenea, am dezactivat toate modulele de protecție antimalware din navigatoarele web. Am făcut aceste lucruri pentru a verifica cum se comportă Heimdal atunci când trebuie să blocheze saiturile malițioase de unul singur. Aceasta este o situație extremă, având în vedere că ar trebui să folosești Heimdal împreună cu toate celelalte module de securitate pe care noi le-am dezactivat. :)

Am aflat lucruri bune și putem confirma că Heimdal a reușit să blocheze toate saiturile malițioase pe care am încercat să le accesăm. Totul a funcționat așa cum trebuie în toate browser-ele pe care le-am testat, așa cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Nu în ultimul rând, Heimdal include și un Malware engine (Motor antimalware) care este creat să te protejeze prin detectarea și blocarea comunicațiilor dintre calculatorul tău infectat și hackerii sau serverele care încearcă să îți compromită informațiile. După cum am menționat mai devreme, acest modul de protecție este disponibil doar în Heimdal Pro și Heimdal Corp, nu și în Heimdal Free. Pentru a îi testa eficiența, am folosit două variante de ransomware - Cryptowall și Cryptolocker - pentru ne infecta sistemul Windows de test cu ele. Spre deosebire de soluțiile de securitate tradiționale, adică antivirușii, Heimdal nu a afișat nicio notificare ”sperietoare” de genul ”sfârșitul e aproape”. În loc de asta, am observat că a monitorizat și a blocat silențios toate încercările pe care ransomware-ul le făcea pentru a se conecta la servere malițioase de la distanță. Lista de încercări blocate a continuat să crească, dar niciun fel de date nu puteau fi preluate de pe PC.

Dacă te vei întâlni cu o astfel de situație, vei fi bucuros să știi că datele tale financiare și bancare nu pot fi furate. Dacă nici soluția ta antivirus, nici măsurile proactive luate de Heimdal nu te-au scăpat de la o infecție cu malware, cel puțin modulul de protecție reactivă - Malware engine (Motor antimalware) - va putea să oprească pierderile de informații, prin analizarea traficului de pe PC.

Heimdal Pro se ține de cuvânt și oferă ceea ce ne promite: aplicațiile vechi provenite din terțe părți pe care le ai instalate sunt actualizate automat la ultimele lor versiuni, saiturile web pe care le vizitezi sunt verificate permanent și dacă ele conțin malware, accesul tău este blocat, iar traficul de internet de pe PC-ul tău este constant monitorizat după încercări de furt de informații. Totul funcționează așa cum ni se spune, lucru care nouă nu poate decât să ne placă.

Aspecte pro și contra

După ce am folosit Heimdal pentru destul de mult timp, putem spune că apreciem următoarele aspecte la el:

Magazine

 • Atât Heimdal Free cât și Heimdal Pro îți cresc nivelul de securitate prin actualizarea automată a multor aplicații provenite din terțe părți, cunoscute ca fiind vulnerabile și folosite în mod obișnuit de către noi utilizatorii.
 • Heimdal Pro are un motor de scanare web care te protejează de saiturile web malițioase înainte ca tu să ajungi efectiv la ele.
 • Dacă PC-ul tău este infectat, Heimdal Pro poate să blocheze traficul de internet și poate opri astfel hackerii de la a îți fura informațiile. Acest lucru este extrem de important dacă iei în considerare cât de vitale sunt datele tale bancare și financiare.
 • Interfața de utilizare arată bine și este ușor de folosit.

Există și câteva elemente mai puțin pozitive pe care am vrea să le menționăm:

 • 34 de Euro este un preț puțin cam mare pentru o licență de Heimdal Pro dacă iei în considerare faptul că acest cost se adaugă la cel al antivirusului tău.
 • Lista de aplicații provenite din terțe părți pe care Heimdal le poate actualiza automat ar putea să mai crească și să includă și alte programe pe care utilizatorii de Windows le folosesc în mod obișnuit.
Notă produs
4/5

Verdict

Heimdal Pro nu este un produs de securitate creat pentru a îți înlocui antivirusul sau firewall-ul tradițional. Este un program și un serviciu dezvoltat și menținut de o echipă de experți în securitate, creat pentru a completa produsele de securitate clasice. Heimdal acoperă o lacună de securitate lăsată deschisă de antiviruși, firewall-uri și alte produse anti-malware, având grijă de actualizarea aplicațiilor vechi, care altfel ar putea fi vulnerabile, blocând accesul tău la saiturile web malițioase și tăind comunicațiile dintre malware-ul financiar și bancar și serverele controlate de hackeri. Toate acestea sunt aspecte importante din punct de vedere al securității online, iar Heimdal se descurcă foarte bine în a oferi ceea ce promite, așa că verdictul nostru nu poate să fie decât unul pozitiv. Îți recomandăm să încerci Heimdal și să vezi dacă îți place.