Securitate pentru Toți – Recenzie Secure.me pentru Facebook

Una din cele mai folosite aplicații de securitate pentru Facebook este secure.me. Această aplicație este dezvoltată de compania Avast!, companie faimoasă pentru produsele sale gratuite. Secure.me promite să protejeze atât contul vostru cât și pe cel al copilului vostru, dacă este cazul. Este secure.me o aplicație de securitate eficientă? Haideți să aflăm din această recenzie.

Cum se instalează & activează Secure.me

Procesul de instalare și activare este unul anevoios. În primul rând, mergeți la pagina aplicației și porniți instalarea ei: secure.me pentru Facebook.

Secure.me vă întreabă, în engleză, dacă doriți să protejați contul vostru de Facebook ori pe cel al copilului dvs. Alegeți opțiunea dorită. Dacă veți alege să protejați contul copilului dvs, îi veți trimite o invitație pe email. Dacă aceasta este acceptată, secure.me va fi instalată pe contul său de Facebook.

Apoi secure.me vă roagă să stabiliți conexiunea cu contul vostru de Facebook. Aici, puteți bifa dacă vreți ca aplicația să posteze pe peretele vostru de Facebook.

După ce apăsați Connect my profile, Facebook vă întreabă dacă îi dați permisiunea aplicației să acceseze TOATE detaliile contului de Facebook. Secure.me este singura aplicație care vrea absolut toate detaliile contului vostru de Facebook, fapt ce este destul de îngrijorător.

După aceea, Facebook vă întreabă dacă îi permiteți să posteze pe Facebook în numele vostru.

La final, încă o permisiune ciudată este cerută - aceea de a administra notificările contului de Facebook. O cerință care oferă incredibil de mult acces la datele contului utilizatorului.

La final, este afișat panoul de control al aplicației secure.me.

Panoul este gol și nu afișează niciun fel de date. Pentru a îl popula, trebuie să activați scanarea automată a contului dvs și să executați o primă scanare.

Ce face Secure.me?

Procesul de scanare al secure.me este foarte lent. Aplicația scanează absolut toată activitatea voastră cât și cea a prietenilor voștri. Dacă lista de prieteni este lungă, veți avea de așteptat foarte mult timp.

La finalul scanării rezultatele sunt organizate în mai multe rapoarte și categorii:

  • Summary (sumar) - oferă un raport vizual al activității pe Facebook și câteva note de evaluare a securității profilului vostru.
  • Photos (fotografii) - afișează toate pozele postate pe contul tău și pe conturile prietenilor tăi, unde tu ești menționat. Acest raport nu oferă nimic în plus față de ceea ce poate face Facebook la acest capitol. În plus, mi se pare îngrijorător faptul că această aplicație are acces la toate pozele tale.
  • Activities (activități) - afișează cele mai recente activități, comentarii, note ale prietenilor tăi. Din nou, această caracteristică există pe Facebook. Secure.me nu oferă nimic nou nici la acest capitol.
  • Privacy analysis (analiza confidențialității) - scanează toate informațiile personale publicate pe contul tău și afișează un raport cu ceea ce poate fi considerat ca fiind o problemă de securitate sau confidențialitate. Am constatat că acest raport include multe alarme false și încearcă să provoace teamă în mintea utilizatorului, într-un mod nefondat.
  • Profile analysis (analiza profilului) - scanează cele mai recente postări de pe contul tău și identifică postările suspecte. În cazul meu acest raport a inclus doar alarme false. De exemplu, a găsit ca fiind suspicios, faptul că am postat o legătură la acest clip muzical, găsit pe YouTube.
  • Network analysis (analiza rețelei de prieteni) - scanează postările prietenilor tăi din ultimele 7 zile și afișează postările suspecte. De asemenea, afișează și starea de spirit a prietenilor tăi. Ce legătură are asta cu securitatea? Iarăși o caracteristică stranie.

Am menționat mai devreme că analiza de confidențialitate realizată de această aplicație este mai degrabă paranoică, plină de alarme false. De exemplu, una din alertele afișate este aceea că orașul meu natal ar trebui să fie vizibil ca informație doar prietenilor mei de pe Facebook și că reprezintă o posibilă amenințare de securitate. Dar, această informație era deja configurată astfel încât să fie vizibilă doar prietenilor mei de pe Facebook. Drept urmare, avertizarea respectivă nu are sens.

Un alt exemplu - secure.me spune că menționarea membrilor familiei tale pe Facebook, trebuie partajată doar cu prietenii tăi apropiați sau, mai bine, astfel de informații nu trebuiesc publicate. Am găsit acest avertisment ca fiind paranoic, din moment ce acestă informație este publică doar pentru prietenii mei de pe Facebook, și nu informație publică.

Dacă folosiți această aplicație ceva vreme și doriți să o configurați în detaliu veți constata că are multe probleme, cât și caracteristici neterminate. Secure.me este un produs în stadiul beta deși această informație nu este facută publică.

De exemplu, scanările manuale pot fi executate doar o dată la 20 de minute. Astfel, dacă îți înbunătățești setările de securitate și confidențialitate, nu poți executa rapid încă o scanare, să vezi dacă secure.me îți dă o evaluarea mai bună. De asemenea, nu poți configura fiecare tip de notificare în mod individual, deși există comutatoare pentru fiecare. Acestea sunt dezactivate și nu pot fi folosite. Poți configura doar toate notificările, cu un singur comutator global.

Dar și aici sunt probleme. Acest comutator merge doar pe 2 poziții din cele 4 existente. Poți configura secure.me să te notifice o dată pe săptămână ori niciodată. Asta diminuează eficacitatea sa ca produs de securitate. Dacă o amenințare este detectată astăzi, vei fi notificat de ea abia la sfărșitul săptămânii, când este prea târziu.

Verdict - O aplicație de securitate neterminată

Am fost dezamăgit de experiența mea cu secure.me. Este un produs care accesează mult prea multe informații personale, fapt ce mă face să nu îl consider de încredere. În plus, nu oferă prea multă securitate din cauza bug-urilor și caracteristicilor neterminate. Consider că secure.me este doar un produs ce induce paranoia în rândul utilizatorilor săi și trebuie evitat. Există aplicații de securitate pentru Facebook mult mai bune.