Securitate pentru toți – Recenzie ZoneAlarm Internet Security 2015

Rating:
4 out of 5 stars

ZoneAlarm este o companie cunoscută mai ales pentru aplicația lor de firewall gratuită. Totuși, ei vând și produse de securitate comerciale, ce includ atât protecție antivirus cât și protecție firewall, cum ar fi ZoneAlarm Internet Security 2015. Ultima dată când ne-am uitat la ce are de oferit această suită, în 2012, ea nu a reușit să ne convingă. Dar a trecut mult timp de atunci și ne-am gândit să îi oferim o nouă șansă. După teste amănunțite, suntem pregătiți să vă spunem cât de eficientă este suita ZoneAlarm Internet Security Suite 2015 la protejarea calculatoarelor și dispozitivelor voastre cu Windows. Citiți acest review pentru detalii:

Primele impresii

Descărcarea și instalarea ZoneAlarm Internet Security Suite 2015 sunt simple și directe. Prima dată descarci un mic fișier executabil, de aproximativ 3 MO. Apoi, îl rulezi pentru a descărca suita. La acest pas, îți sunt oferite două opțiuni: ori alegi o instalare rapidă, ori una personalizată. Singura diferență este faptul că, dacă alegi Custom (Personalizat), poți seta ZoneAlarm Search (Căutare ZoneAlarm) ca pagină de pornire și motor de căutare implicit pentru browser-ul tău. Spre deosebire de alte produse, ZoneAlarm nu selectează automat aceste opțiuni posibil nedorite, așa că poți să alegi opțiunea de instalare rapidă fără să-ți faci griji.

În continuare, ZoneAlarm Internet Security Suite 2015 începe descărcarea fișierelor și apoi se instalează. În total, descarci aproximativ 291 MO de date. Suita este destul de mare așa că, în funcție de viteza conexiunii la Internet, acest pas poate dura destul de mult.

Când a terminat, ZoneAlarm Internet Security 2015 va face o scanare rapidă a sistemului. Apoi, dacă totul a fost OK, te informează că suita a fost instalată. De asemenea, ai opțiunea să înregistrezi produsul și să fii informat prin email despre viitoarele actualizări și știri de securitate. Reține că ZoneAlarm nu selectează automat aceste opțiuni și nu te forțează să te înregistrezi. Poți apăsa butonul Finish (Terminare) pentru a începe să folosești produsul lor, fără a te înregistra la nimic.

Acum că totul s-a încheiat, suita începe automat să îți protejeze sistemul. De asemenea, nu este nevoie să repornești calculatorul pentru ca ZoneAlarm Internet Security 2015 să funcționeze corect. Un aspect plăcut la ZoneAlarm Internet Security 2015 este modul în care funcționează actualizările automate. Prima actualizare este realizată la 5 minute după instalarea suitei. Apoi, sunt programate actualizări automate la fiecare oră. Credem că acest comportament este bun pentru utilizatori, deoarece el duce la un nivel ridicat de protecție, suita fiind actualizată aproape în "timp real".

Primele noastre impresii despre ZoneAlarm Internet Security 2015 au fost pozitive. Procesul de descărcare și instalare este ușor și direct, suita se actualizează la scurt timp după instalare și nu e necesară repornirea calculatorului pentru a fi protejat. De asemenea, nu este obligatoriu să îți oferi informații personale către ZoneAlarm. Per total, a fost un început bun.

Integrarea cu Windows 8.1 & Aplicațiile moderne

Când vine vorba de Windows 8.1, aplicațiile sale moderne și caracteristicile sale de rețea, ZoneAlarm Internet Security 2015 funcționează foarte bine. Pentru a elimina posibilele conflicte și probleme de performanță, suita dezactivează atât Paravanul de protecție Windows cât și Windows Defender. ZoneAlarm Internet Security 2015 nu are probleme cu niciuna dintre caracteristicile de reța disponibile în Windows 8.1. Nu am avut niciun fel de probleme în a vedea rețeaua locală sau atunci când ne-am conectat la Grupul de domiciliu. Putem spune același lucru și despre redarea de fișiere media prin rețea sau despre jocurile online. Aplicațiile moderne au funcționat bine și instalarea sau actualizarea lor au funcționat fără probleme, fără a fi nevoie de configurări speciale din partea noastră. Suita nu include niciun fel de extensii de browser pentru a-și proteja utilizatorii atunci când navighează pe Internet. ZoneAlarm a optat pentru scanarea întregului trafic HTTP. Este o abordare bună, deoarece nu contează ce browser preferi să folosești – ești protejat oricum.

ZoneAlarm Internet Security 2015 are nevoie de aproximativ 215 MO de RAM pentru a rula în condiții normale, dar această valoare poate crește până la 300 de MO atunci când face scanări sau dezinfectează fișiere.

ZoneAlarm Internet Security 2015 își protejează eficient serviciile de la terminare. Nu am reușit să oprim niciunul dintre ele, chiar dacă am încercat în mai multe moduri. Impactul suitei asupra timpilor de pornire este destul de mare: pe calculatorul nostru de teste, ea a adăugat mai mult de 9 secunde la pornirea sistemului. Amprenta pe care o lasă asupra performanței generale a sistemului este, de asemenea, destul semnificativă. Nu am vrut să ne bazăm numai pe experiența noastră subiectivă, așa că am încercat să rulăm câteva teste cu cunoscuta aplicație de benchmark PCMark 8. Performanța medie înainte de instalarea suitei a fost evaluată cu un scor de 2047. După instalarea ZoneAlarm Internet Security Suite 2015, am avut probleme cu rularea benchmark-ului. Din șase încercări, numai una a avut succes, adică testele au reușit să se termine o singură dată cu succes. În rest, aplicația de benchmark s-a blocat în diverse stadii. Chiar dacă am încercat configurații diferite pentru suita de securitate, această problemă nu a dispărut. Totuși, când benchmark-ul a funcționat, am obținut scorul 1823, ceea ce înseamnă că sistemul a fost cu 11% mai lent decât înainte de a instala suita.

ZoneAlarm Internet Security 2015 funcționează bine cu Windows 8.1, caracteristicile sale de rețea și aplicațiile moderne. De asemenea, pentru că scanează traficul HTTP, ești protejat în orice browser atunci când navighezi pe Internet. Singurele aspecte negative pe care le-am identificat sunt impactul mare asupra timpilor de pornire a sistemului și o scădere a performanței generale a sistemului după instalarea suitei.

Ușurința în utilizare și configurare

Deși nu oferă cea mai modernă interfață pentru utilizator, ZoneAlarm Internet Security 2015 este ușor de înțeles și folosit, chiar și pentru începători.

Toate modulele sale de protecție sunt accesibile de pe ecranul de pornire. O apăsare pe un modul îi va deschide pagina dedicată, unde poți accesa un set de bază de opțiuni de configurare și setări. Majoritatea opțiunilor includ un comutator pe care îl poți folosi pentru a le activa sau dezactiva. De asemenea, multe setări comune pot fi accesate rapid din legăturile oferite pe pagina principală a fiecărui modul. Suita folosește un limbaj accesibil majorității utilizatorilor și include, de asemenea, butoane pentru accesarea Advanced Settings (Setărilor Avansate) ale fiecărui modul. Această abordare este bună atât pentru utilizatorii începători cât și pentru cei avansați.

ZoneAlarm Internet Security 2015 nu oferă scanări personalizate dar te lasă să configurezi ce este inclus în scanările implicite Quick Scan (Scanare rapidă) și Full Scan (Scanare completă).

O scanare rapidă este programată să fie rulată în fiecare săptămână, și o scanare completă la fiecare trei luni. Dacă nu îți plac zilele și orele la care este configurată suita să ruleze aceste scanări, poți schimba cu ușurință frecvența și programul lor.

O problemă importantă pe care am găsit-o, este faptul că nu există opțiuni pentru a seta modulul antivirus să scaneze automat o unitate de memorie amovibilă, la conectarea sa pe calculator. Suita nu declanșează automat acest tip de scanare și nici nu te întreabă dacă vrei să scanezi astfel de unități. Ele sunt scanate numai la accesul fișierelor (atunci când deschizi, copiezi, salvezi sau ștergi un fișier).

Ajutorul și documentația sunt diponibile direct din interfața principală. Ai acces atât la fișiere de ajutor online cât și offline, un set de întrebări frecvente, forum online și un serviciu de suport tehnic prin mesagerie instantanee. Legătura pentru acest serviciu, din interfața principală a suitei, nu funcționează corect. Te redirecționează întotdeauna către saitul principal ZoneAlarm. Totuși, poți accesa acest serviciu din pagina lor de Suport, aici: ZoneAlarm Support.

ZoneAlarm Internet Security 2015 nu oferă niciun fel de jurnale vizuale care să fie ușor înțelese de utilizatorii începători. Dacă ești un utilizator experimentat, atunci vei fi mai mult decât mulțumit de nivelul de informații incluse în jurnalele sale foarte detaliate.

Numărul de alerte afișate de suită este mic și ZoneAlarm permite configurarea comportamentului său în cazul alertelor. Dacă vrei să fii notificat de absolut tot ce se întâmplă pe calculator, poți face asta. Altfel, poți să alegi și să nu vezi niciun fel de alertă, cu excepția câtorva alerte legate de modul în care suita va lucra cu unele programe instalate pe calculatorul tău.

Per total, ZoneAlarm Internet Security 2015 oferă o interfață bună, ce oferă acces ușor atât la setările comune cât și la opțiunile mai complexe. Documentația de ajutor este bună, singura excepție fiind legătura pentru suportul tehnic, care nu pare să funcționeze. Jurnalele detaliate și faptul că poți configura câte alerte sunt afișate atunci când folosești această suită, sunt aspecte ce vor fi pe placul utilizatorilor experimentați. Totuși, lipsa rapoartelor vizuale este un aspect negativ din perspectiva unui începător. De asemenea, o scăpare majoră din partea suitei de securitate este faptul că nu am putut să găsim o setare a modului de antivirus pentru scanarea automată a unităților de memorie amovibile.

Firewall

Primul lucru pe care l-am observat la firewall-ul ZoneAlarm este faptul că monitorizează profilul de rețea setat în Windows și se auto-configurează corespunzător. Dacă îți setezi rețeaua ca fiind privată în Windows 8.1, firewall-ul ZoneAlarm își setează firewall-ul la nivelul de protecție Trusted (Încredere). Setarea publică pentru locația rețelei va mări securitatea oferită de firewall-ul ZoneAlarm.

Pentru a testa calitatea firewall-ului, i-am testat reacția împotriva mai multor atacuri prin rețea pe care le-am realizat cu instrumente precum Nessus și Nmap. Când am folosit o rețea privată, Nessus a găsit 5 porturi deschise, a identificat corect sistemul de operare și adresa MAC a calculatorului de teste. De asemenea, a arătat că el este vulnerabil la atacuri de tip "man-in-the-middle" (om în mijloc). Nmap a reușit să găsească 14 porturi deschise și a identificat corect adresa MAC. Când rețeaua a fost setată ca fiind publică, nici Nessus și nici Nmap nu au reușit să găsească porturi deschise. Singurul lucru pe care l-au descoperit a fost adresa MAC, iar această informație nu prezintă riscuri de securitate. Protecția firewall oferită de ZoneAlarm Internet Security 2015 este bună atunci când folosești un profil public pentru rețea. Totuși, nu putem spune același lucru despre faptul că ești expus la atacuri de tip "man-in-the-middle" atunci când folosești un profil de rețea privat. În final, ne declarăm moderat mulțumiți de protecția firewall oferită de această suită de securitate.

Antivirus & Antispyware

Unul dintre cele mai importante lucruri la o suită de securitate este cât de bună este protecția anti-malware. Primul lucru pe care l-am testat a fost comportamentul suitei atunci când navigăm pe saituri malițioase. Am vizitat aceleași saituri infectate, în toate browser-ele importante: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera. De câte ori am încercat să le vizităm, am fost mulțumiți de faptul că mereu am fost blocați de mesajul: "Access Denied […] To protect you, this page or object has been blocked" ("Acces Blocat […] Pentru a vă proteja, această pagină sau obiect a fost blocat)".

Mai devreme în această recenzie, am menționat că ZoneAlarm Internet Security 2015 scanează tot traficul HTTP pentru a-ți proteja calculatorul. Din această cauză, suita nu include extensii de browser, acesta fiind un lucru bun. Ești protejat chiar dacă folosești un browser oarecare pentru navigarea pe Internet. În continuare, am vrut să vedem ce face ZoneAlarm Internet Security Suite 2015 atunci când conectăm o unitate de memorie amovibilă, plină cu fișiere malițioase. Am luat un stick de memorie USB și l-am conectat. Suita nu a pornit o scanare automată, și nici nu ne-a întrebat dacă vrem să scanăm această memorie. În opinia noastră, oricare dintre aceste acțiuni ar fi reprezentat o abordare bună. În loc de asta, ZoneAlarm scanează aceste fișiere numai atunci când le accesezi. Într-unul din cazuri, suita a cerut repornirea sistemului pentru ca un virus să fie eliminat. Când a terminat, rezultatele au fost satisfăcătoare, adică suita a reușit să elimine tot malware-ul găsit, iar sistemul a fost securizat.

Următorul test pe care l-am făcut a fost să instalăm ZoneAlarm Internet Security 2015 pe un calculator care a fost infectat anterior cu mai mult de 20 de viruși. Procesul a funcționat foarte bine și suita a putut să se instaleze și apoi să își pornească serviciile de antivirus și firewall. Când a terminat, suita a început imediat să detecteze și să dezinfecteze malware-ul. L-am lăsat să își termine treaba și apoi am pornit o scanare completă de sistem. La final, sistemul de operare funcționa de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Este un rezultat foarte bun!

Acum a venit timpul să măsurăm viteza de scanare a motorului antivirus, așa că am rulat câteva scanări pe partiția Windows a calculatorului nostru de test. Această partiție are o dimensiune de 38 GO și aproximativ 32 GO de fișiere. Prima scanare a fost și cea mai lentă: a durat aproape 50 de minute pentru ca ea să ia sfârșit. Cea de-a doua și cea de-a treia scanare au durat aproape 2 minute. Sunt rezultate foarte bune! Am fost curioși de ce ZoneAlarm se comportă similar cu Kaspersky atunci când vine vorba de viteza de scanare, așa că am căutat informații despre mototrul antivirus folosit de ei, pe Internet. Am aflat că ZoneAlarm folosește motorul anti-malware Kaspersky – unul dintre cele mai bune de pe piață.

În final, am vrut să vedem ce au de spus și alte organizații de securitate independente despre ZoneAlarm Internet Security 2015:

 • AV-Test a acordat suitei un scor de 5 puncte din 6 pentru protecție, 3,5 din 6 pentru performanță și 6 din 6 pentru utilizare. În general, tindem să fim de acord cu aceste calificative, deoarece ele sunt similare cu ceea ce am văzut și noi în testele noastre pentru ZoneAlarm Internet Security 2015.
 • AV-Comparatives nu a testat niciun produs de securitate ZoneAlarm. În general, acest lucru se întâmplă când un producător refuză să participe la testele de securitate.
 • Virus Bulletin a măsurat performanța ZoneAlarm și a obținut o rată de protecție reactivă de 87,18%.

ZoneAlarm Internet Security 2015 oferă un nivel bun de protecție împotriva amenințărilor malware. Se descurcă bine la detectarea și eliminarea fișierelor malițioase din sistem și la blocarea accesului pe pagini web infectate. Per total, modulul antivirus ZoneAlarm este eficient și stabil.

Alte Caracteristici

ZoneAlarm Internet Security 2015 include câteva caracteristici suplimentare:

 • Privacy Toolbar (Bară de unelte pentru confidențialitate) este o bară de unelte disponibilă numai pentru Mozilla Firefox și pentru versiunile vechi de Internet Explorer (până la versiunea 10) ce promite să îți apere confidențialitatea online și să dezactiveze urmărirea online. Nu vă recomandăm să folosiți această bară de unelte, deoarece unele dintre caracteristicile sale sunt deja oferite de navigatoarele web moderne (de ex. modul incognito) iar altele nu sunt utile (legăturile către Amazon, Ebay, Facebook sau Twitter) sau nu par să funcționeze (butonul Site Check / Verificare Site).

 • Anti-Keylogger este un instrument care blochează înregistrarea tastelor pe care le apeși pe tastatură. Poți activa această caracteristică din fila Web & Privacy (Web & Confidențialitate), din interfața principală a suitei.
 • Anti-Spam te ajută să blochezi mesajele spam atunci când folosești Microsoft Outlook sau Outlook Express.
 • Online Backup (Copie de rezervă online) oferă 5 GO spațiu de stocare în cloud. Trebuie să instalezi o aplicație separată și să înregistrezi un cont pentru a putea folosi acest serviciu. Din nefericire, aplicația este mai degrabă preistorică în modul în care arată și funcționează, iar spațiul gratuit oferit este mai mic decât ceea ce poți obține de la alte servicii de stocare în cloud precum OneDrive, Dropbox sau Google Drive. Singurul avantaj este că poți cripta fișierele pe care le salvezi online.
 • Identity Protection (Protecție Identitate) este un serviciu oferit de o terță parte ce ar trebui să îți protejeze identitatea online. Este oferit gratuit timp de un an, după care trebuie să plătești pentru el. Poți găsi mai multe informații aici.

Pe lângă caracteristicile menționate mai sus, vei găsi și legături pentru alte opțiuni ce nu funcționează în acest produs: Threat Emulation (Emulare Amenințări), Parental Controls (Control Parental), Find My Laptop (Găsește-mi Laptop-ul) și PC Tune-Up (Optimizare PC). Acestea sunt oferite numai pentru a te convinge să cumperi produsul mai scump ZoneAlarm Extreme Security Suite 2015, ce include și aceste unelte extra.

Caracteristicile suplimentare incluse de ZoneAlarm Internet Security 2015 nu sunt utile. Cu excepția instrumentului Anti-Keylogger, ele nu oferă valoarea adăugată utilizatorilor. Majoritatea acestor instrumente sunt fie vechi, fie oferite de companii terțe care, în cele din urmă, îți vor cere bani. Recomandarea noastră pentru ZoneAlarm este să elimine majoritatea acestor caracteristici deoarece ele nu adaugă valoare produsului lor sau să le actualizeze astfel încât să fie utile utilizatorilor. De asemenea, le recomandăm cititorilor noștri să încerce și soluția mai ieftină ZoneAlarm PRO Antivirus + Firewall 2015. Acest produs include toate modulele principale de securitate despre care am vorbit în acest articol, costă mai puțin cu 15 dolari și oferă protecția pe care o ai și din partea variantei Internet Security suite.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le îmbunătățești

Există câteva lucruri pe care ai putea să vrei să le ajustezi la configurația implicită a ZoneAlarm Internet Security Suite 2015:

 • Modificarea intervalului pentru Antivirus Full Scan (Scanare Antivirus Completă) de la trei luni la una. În opinia noastră, rularea unei scanări complete la un interval de trei luni înseamnă un timp prea mare pentru a-ți asigura un nivel de protecție anti-malware optim. Poți găsi aceste setări în interfața principală, folosind legăturaTools (Unelte) din colțul din dreapta sus al ferestrei ZoneAlarm.

 • Dacă sunt și alte calculatoare sau dispozitive conectate la rețeaua ta locală, este posibil să vrei să activezi opțiunea Network Files Scanning (Scanare Fișiere în Rețea). Când este activată această setare, suita monitorizează și scanează automat fișierele din unitățile de rețea. Această opțiune este disponibilă în fila Premium Protection (Protecții Premium) din lista de Advanced Settings (Setări Avansate) a modului antivirus.
 • În cazul în care folosești un program de email pe calculator, poate fi o idee bună să activezi Mailbox Files Scanning (Scanare Fișiere Email). Cu această opțiune activă, ori de câte ori vei realiza o scanare compeltă a sistemului, antivirusul va verifica și fișierele email (precum fișierele de tip.pst sau.ost din Outlook). Vei găsi această setare în fila Premium Protecțion (Protecții Premium) menționată anterior.

ZoneAlarm Internet Security 2015 permite utilizatorilor săi modificare tuturor setărilor avansate. Totuși, configurația sa implicită ni se pare bună și nu necesită multe ajustări din partea utilizatorilor.

Notă produs
4/5

Verdict

ZoneAlarm Internet security Suite 2015 a fost o surpriză în general pozitivă pentru noi. Modulul anti-malware este mult mai bun decât în versiunile anterioare, procesul de descărcare și instalare al suitei este foarte prietenos și, în general, protecția pe care o oferă este bună. De asemenea, interfața cu utilizatorul este în general intuitivă și ușor de folosit pentru toată lumea. Pentru ca lucrurile să fie complete, configurația implicită a acestei suite este bună și sunt puține setări pe care ai vrea să le modifici. Singurele aspecte negative pe care le-am putut vedea pe parcursul testelor noastre, sunt impactul asupra timpului de pornire al sistemului și asupra performanței generale, ele fiind mai mari decât cele ale altor suite. Per total, suntem mulțumiți de suita ZoneAlarm Internet Security Suite 2015 și o recomandăm tuturor cititorilor noștri.