Ce sunt vizualizările din Windows Explorer/File Explorer și cum lucrăm cu ele

Unul dintre punctele forte ale Windows Explorer/File Explorer este numărul de moduri diferite în care putem vizualiza conținutul unui disc. Fie că este o listare simplă a numelor fișierelor sau o vizualizare ce afișează miniaturi grafice de dimensiuni mari, acest program face ca oricui să îi fie simplu să vizualizeze datele în forma cea mai bună pentru conținutul vizualizat. Atât Windows Explorer cât și File Explorer vor încerca să ajusteze automat vizualizarea utilizată, în funcție de tipul de fișiere predominant într-un folder. În acest articol vom arăta cum puteți naviga în Windows Explorer/File Explorer folosind toate vizualizările disponibile și vom explica diferențele dintre ele.

NOTĂ: Windows Explorer, managerul de fișiere, a făcut parte din Windows pentru mult timp. În Windows 8, numele său a fost schimbat în File Explorer, dar chiar dacă veți observa imediat mai multe opțiuni în meniul panglică, când vine vorba de Vizualizări, funcționează la fel ca în versiunea din Windows 7, numită Windows Explorer.

Cum accesăm Vizualizările în Windows Explorer din Windows 7

Cea mai rapidă metodă de a deschide Windows Explorer este să dați un clic pe pictograma ce reprezintă un mic folder de pe bara de activități. Această scurtătură este implicit așezată aici.

Dacă, din vreun motiv, nu puteți să vedeți această scurtătură în bara de activități, citiți acest tutorial: Cum particularizăm bara de activități în Windows 7 și în Windows 8.1.

Există trei metode de a vedea vizualizările disponibile, iar cea implicită este Pictograme medii:

  1. Odată ce Windows Explorer este deschis, priviți în colțul din dreapta sus al ferestrei. Veți vedea un mic meniu cu o iconiță lângă el, ce arată diferit în funcție de vizualizarea activă. Dați clic pe săgeata îndreptată în jos și veți vedea o listă de opțiuni: Pictograme (foarte mari, mari, medii, mici), listă, detalii, cadre și cuprins.

  2. Dați un clic dreapta într-un spațiu liber din partea dreaptă a ferestrei Windows Explorer. În meniul afișat, dați clic pe Vizualizare. Veți vedea afișate aceleași opțiuni ca mai sus. Meniul tău poate arăta puțin diferit, în funcție de ce ai instalat pe calculator.

  3. Deschideți Windows Explorer și apăsați tasta Alt pe tastatură. Această acțiune va deschide o bară de unelte în partea superioară a ecranului. Alegeți meniul Vizualizare și veți vedea aceeași listă de opțiuni.

Cum accesăm Vizualizările în File Explorer din Windows 8.1

Puteți găsi File Explorer pe ecranul Start sau căutând file explorer.

Pe Desktop, dați clic pe scurtătura sa de pe bara de activități. Aceasta arată la fel ca în Windows 7.

Când se deschide File Explorer, veți vedea că el oferă un meniu panglică cu mult mai multe opțiuni decât erau disponibile în Windows Explorer. Totuși, în acest tutorial, nu ne interesează decât meniul Vizualizare.

Dați clic pe fila Vizualizare, în partea superioară a ferestrei, și apoi priviți secțiunea Aspect. Aici veți vedea că opțiunile de Vizualizare sunt aceleași ca în Windows 7: pictograme (foarte mari, mari, medii, mici), listă, detalii, cadre și cuprins.

Vizualizarea Cuprins

NOTĂ: Următoarele explicații se aplică atât pentru Windows 7 cât și pentru Windows 8.1. Imaginile de mai jos sunt realizate în Windows 8.1.

În vizualizarea Cuprins, fiecare fișier și folder este afișat pe o linie separată, pe care veți vedea informații detaliate despre fiecare fișier și folder: data când a fost modificat ultima dată, dimensiunea, autorul fișierului, lungimea sa (în cazul fișierelor audio și video) etc.

Pentru imagini și clipuri video veți vedea o previzualizare a conținutului în loc de pictograma fișierului.

Această vizualizare este utilă atunci când aveți nevoie să răsfoiți printre documente și trebuie să găsiți rapid informații despre autorul sau conținutul fiecărui element.

Vizualizarea Dale

Vizualizarea Dale afișează pictograme medii reprezentând fiecare fișier și folder, împreună cu informații despre tipul și dimensiunea lor. Această vizualizare combină informațiile pe care le găsim în vizualizările Pictograme și Listă, astfel încât să obținem mai mult decât dacă am folosi oricare din cele două vizualizări individual. Totuși, nu este atât de detaliată în informații precum vizualizările Cuprins sau Detalii.

Vizualizarea Detalii

În vizualizarea Detalii, fereastra Windows Explorer sau File Explorer va afișa coloane cu informații: Nume, Data modificării, Tip și Dimensiune. Fiecare fișier va avea propria sa pictogramă reprezentând tipul de fișier. După cum puteți vedea în captura de ecran de mai jos, aceste pictograme sunt standard și nu oferă o previzualizare a conținutului efectiv.

Fiecare coloană poate fi sortată printr-un clic pe titlul ei, pentru a aranja fiecare listă în ordine crescătoare sau descrescătoare. Acest lucru este foarte util la vizualizarea multor fișiere în același timp, deoarece ele pot fi sortate după nume, dată, tip de fișier sau dimensiune.

Vizualizarea Listă

Vizualizarea Listă este cea mai puțin detaliată vizualizare. După cum indică numele, tot ce veți vedea este o listă cu foldere și fișiere, fiecare identificat printr-o pictogramă. Această vizualizare este utilă când deschideți un folder cu numai câteva fișiere sau sub-foldere.

Vizualizările Pictograme mici, medii, mari și foarte mari

După cum v-ați dat seama, vizualizările Pictograme diferă numai prin dimensiunea pictogramelor afișate pentru fiecare fișier.

Vizualizarea Pictograme mici afișează pictograme ce sunt reprezentative doar din punct de vedere al conținutului (document Word, PDF, executabil, imagine, etc.). Nu afișează o previzualizare sau o miniatură a conținutului fișierului. Această vizualizare este utilă dacă vreți numai să răsfoiți printr-o listă a conținutului unui folder (similar cu vizualizarea Listă). În exemplul de mai jos, fișierele sunt toate fotografii, dar ele păstrează denumirile generate de camera foto, iar vizualizarea pictograme mici nu este prea utilă.

Vizualizarea Pictograme medii ne oferă o idee mai bună asupra conținutului dișierelor, dar s-ar putea ca miniaturile să fie prea mici pentru a face diferența între mai multe fișiere grafice similare. Funcționează bine însă pentru folderele ce conțin în principal alte tipuri de fișiere decât fișiere grafice.

Vizualizările Pictograme mari și foarte mari afișează pictograme mult mai mari, ce oferă o imagine mai bună asupra fișierelor video și a imaginilor. Mărirea pictogramelor generice pentru executabile, spre exemplu, nu ne va spune mai mult decât ne-ar spune pictogramele mici.

Concluzie

După cum puteți vedea, atât Windows Explorer cât și File Explorer oferă o mulțime de opțiuni pentru răsfoirea și identificarea ușoară a fișierelor și folderelor. Pentru fiecare folder, programul Windows/File Explorer va încerca să seteze cea mai utilă vizualizare, dar o puteți alege pe cea pe care o preferați la un moment dat.