Top 16 cele mai utile comenzi & întrebări pentru Cortana

De curând, am promis că ne vom uita mai în detaliu la ce poate Cortana, asistentul tău personal din Windows 10, să facă pentru tine. E timpul să ne ținem de promisiune, așa că în acest articol îți vom arăta care sunt cele mai utile comenzi și întrebări pe care i le poți cere sau pune Cortanei. După cum vei vedea, ea nu este capabilă doar să înțeleagă ce îi ceri în scris, ci este și foarte talentată atunci când vine vorba de a-ți înțelege comenzile sau întrebările vorbite.

Lucruri importante pe care ar trebui să le știi despre Cortana

Înainte de a putea efectiv să îi dai comenzi sau să îi pui întrebări Cortanei, trebuie să știi câteva lucruri:

Ar trebui să reții și faptul că ea învață lucruri noi în fiecare zi, deci lista de comenzi pe care ți-o vom arăta în secțiunea următoare a acestui articol s-ar putea să nu acopere tot ce poate Cortana să facă. Totuși, vom încerca să actualizăm periodic acest articol, astfel încât să includem toate lucrurile noi utile pe care Cortana le va învăța în timp.

Mai avem de menționat un singur lucru, și apoi vom trece mai departe: din păcate, Cortana nu este disponibilă încă în limba română. Deci, va trebui să vorbești cu ea în una din limbile pe care ea le înțelege: engleza, franceza, italiana, spaniola, germana sau chineza.

Care sunt cele mai utile comenzi și întrebări pentru Cortana?

Așa cum vom vedea în curând, Cortana poate face foarte multe lucruri pentru tine. Iată câteva dintre cele mai utile comenzi și întrebări pentru Cortana, pe care i le poți pune sau întreba:

1. Cortana poate deschide aplicații. Vrei să deschizi o anumită aplicație? Simplu: spune-i Cortanei să o deschidă.

2. Cortana poate să caute fișiere. Spune-i Cortanei numele documentului pe care vrei ca ea să îl găsească și ea va începe imediat să îl caute, atât pe calculatorul cât și în spațiul tău de stocare din cloud - OneDrive. Dacă nu știi numele documentului, Cortana poate face și căutări contextuale, precum "documents from last month" ("documentele de luna trecută"). Când a terminat, ea îți va arăta o listă cu toate documentele care corespund termenilor de căutare.

3. Cortana poate să caute pe Internet. Dacă vrei să faci o căutare pe Internet, Cortana te poate ajuta. Tot ce trebuie să faci este să îi ceri. Chiar mai mult, în cazul în care Cortana nu poate să îți răspundă la o întrebare sau nu poate să facă un anumit lucru pe care i l-ai cerut, ea va face automat o căutare pe Bing și îți va arăta rezultatele.

4. Cortana poate modifică anumite setări din Windows 10. Fie că vrei să dezactivezi conexiunea WiFi sau vrei să activezi Modul avion, comandă-i aceste lucruri Cortanei și ea te va asculta. Poate ai remarcat că am spus "unele setări din Windows 10". Asta pentru că ea nu poate schimba chiar orice setare. De exemplu, am încercat să îi cerem să mărească volumul, dar nu a putut să o facă. Acest loc este unul în care sperăm ca Microsoft să investească mai mult efort în a o învăța pe Cortana noi comenzi.

5. Cortana îți poate spune cum e vremea. O poți întreba despre vreme și ea imediat îți va spune prognoza din locația ta. Poți chiar și să îi ceri să îți spună cum va fi vremea într-un anumit oraș sau într-o anumită zi.

6. Cortana îți poate spune care sunt ultimele știri. Îi poți cere Cortanei să îți arate care sunt ultimele știri, fie că sunt locale, naționale sau chiar internaționale.

7. Cortana îți poate monitoriza calendarul. Vrei să știi ce urmează în agenda ta? Cortana poate să verifice și să îți spună fiecare eveniment pe care ți l-ai programat.

8. Cortana poate să adauge evenimente în calendarul tău. Tot ce trebuie să faci este să îi spui Cortanei să programeze un eveniment și să ți-l adauge în calendar.

9. Cortana poate să adauge mementouri pentru tine. Cortana îți poate aduce aminte despre un anumit lucru. Pentru a face asta, spune-i despre ce vrei să îți aducă aminte și când vrei să facă acest lucru. Ea îți va aminti și îți va spune când va veni acel moment.

10. Cortana poate seta alarme. Ai o zi plină mâine? Cere-i Cortanei să îți seteze alarma la 5 dimineața.

11. Cortana poate să pună muzică. Ai chef să asculți muzică? Tot ce trebuie să faci este să ceri: spune-i Cortanei să pună muzică și ea va amesteca imediat melodiile din biblioteca ta audio, apoi le va încărca în aplicația Groove Music și va începe să le redea.

12. Cortana poate recunoaște muzică. Asculți o melodie la radio dar nu îți poți aminti cum se numește? Cere-i Cortanei să o identifice. După scurt timp, Cortana probabil că va ghici ce melodie este.

13. Cortana poate face calcule matematice. Ai o problemă simplă sau complexă de matematică? E ușor… întreab-o pe Cortana care este rezultatul.

14. Cortana poate să convertească unități. Fie că vrei să știi câți metri are o milă sau câți lei vei primi dacă schimbi 50 de Euro, întreab-o pe Cortana și ea îți va spune imediat răspunsul.

15. Cortana îți poate da indicații rutiere. Fie că vrei doar să afli unde ești sau vrei indicații pentru a ajunge într-un anumit loc, îi poți cere ajutorul Cortanei.

16. Cortana poate să îți dea definiții pentru cuvinte. Dacă nu știi ce înseamnă un anumit cuvânt, cere-i Cortanei să ți-l explice. Va face tot posibilul să te ajute.

Concluzie

Așa cum vezi, Cortana este un asistent personal destul de inteligent. Poate să facă o mulțime de lucruri și poate să îți dea răspunsuri la destul de multe întrebări. Sperăm că îți va plăcea să lucrezi cu Cortana la fel de mult cum ne place nouă, și sperăm și că îți vor fi utile comenzile și întrebările pe care ți le-am arătat. Dacă știi și alte lucruri utile pe care Cortana le poate face, nu ezita să le împărtășești cu noi și ceilalți cititori ai noștri, în formularul de comentarii de mai jos.