3 motive pentru care codurile QR în ecranul BSOD al Windows 10 sunt o idee proastă

3 motive pentru care codurile QR în ecranul BSOD al Windows 10 sunt o idee proastă

Săptămâna trecută, un utilizator care făcea experimente cu ultimul build de test din programul Insider Preview pentru Windows 10, a descoperit că Microsoft testează un nou ecran albastru al morții (Blue Screen of Death ori BSOD), care include un cod QR care se ajustează în funcție de eroarea care a generat ecranul respectiv. Acest cod QR ar trebui să ajute utilizatorii să primească informații ce s-a întâmplat cu Windows 10 nu mai merge și ce pot face pentru a rezolva problema. În teorie, asta suna ca o idee grozavă dar există și posibile efecte secundare mai puțin pozitive, care trebuie luate în considerare. Iată trei motive pentru care includerea unui cod QR în Ecranul Albastru al Morții din Windows 10, nu este neapărat o idee bună:

Reclamă

Codurile QR vor fi prezente în Ecranul Albastru al Morții din Windows 10 (BSOD)

Compania Microsoft nu a spus nimic în mod oficial despre această posibilă viitoare caracteristică, dar un utilizator de pe reddit a descoperit că ultima versiune de test pentru Windows 10 include coduri QR ca o metodă pentru a trimite utilizatorii către informațiile corecte despre ceea ce nu merge pe calculatoarele și dispozitivele lor cu Windows 10. Codurile QR pot fi scanate cu un dispozitiv mobil precum un smartphone ori o tabletă, iar rezultatul va fi redirectarea utilizatorului către o pagină web cu informații despre problema respectivă. În teorie, asta îi va ajuta pe utilizatori să afle mai repede detalii despre problemele lor și despre posibilele soluții.

BSOD, cod QR, Windows 10, Blue Screen of Death, Ecranul Albastru al Mortii
BSOD, cod QR, Windows 10, Blue Screen of Death, Ecranul Albastru al Mortii

Dacă totul merge bine și Microsoft decide să păstreze această facilitate, ea va fi disponibilă în actualizarea Windows 10 Anniversary Update, care va fi distribuită în mod gratuit, tuturor utilizatorilor de Windows 10, vara asta.

Până atunci, iată de ce această decizie poate avea efecte negative:

1. Va crește distribuția malware-ului mobil prin coduri QR

Malware-ul modern folosește foarte multe metode de distribuție, metode care devin mai deștepte în fiecare zi. Deși codurile QR nu au fost foarte populare până acum în lumea creatorilor de malware, ele sunt și o metodă de distribuție a malware-ului. Faptul că Microsoft va include coduri QR în toate ecranele BSOD, va crește popularitatea acestei metode de distribuție a malware-ului.

Până acum, codurile QR nu au fost folosite de foarte mulți utilizatori mobili. Conform Visualead , în 2014, doar 15% dintre utilizatorii de dispozitive mobile inteligente le-au folosit pentru a scana coduri QR. De atunci, nu s-au publicat date noi despre utilizarea acestei tehnologii și nu ne așteptăm să se fi înregistrat schimbări semnificative. Cu siguranță s-ar fi scris despre asta în presa de specialitate, dacă era cazul. Din cauza acestei rate relativ scăzute de utilizare, creatorii de malware nu au fost suficient de interesați în a folosi această metodă de distribuție pe scară largă. Dar, mă aștept ca asta să se schimbe.

Ca urmare a deciziei Microsoft de a include coduri QR într-unul dintre cele mai cunoscute ecrane ale Windows - Ecranul Albastru al Morții (BSOD) - din ce în ce mai mulți oameni vor deveni familiari cu conceptul de coduri QR și vor scana astfel de coduri cu dispozitivele lor mobile. Astăzi, Windows 10 are 200 de milioane de utilizatori iar compania Microsoft are un obiectiv foarte agresiv de a avea Windows 10 instalat pe 1 miliard de dispozitive până la finalul primilor doi ani de la lansare. Asta reprezintă un număr uriaș de utilizatori și mulți oameni vor folosi scanerele de coduri QR pentru prima dată în viața lor, din cauza unui Ecran Albastru al Morții din Windows 10.

Reclamă

2. Va expune utilizatorii de Windows 10 la noi amenințări de securitate

Creatorii de malware nu vor avea probleme în crea viruși ori alte forme de malware care simulează un BSOD ce include on cod QR răuvoitor . Prin utilizarea de coduri QR, creatorii de malware pot face multe lucruri rele, cum ar fi:

  • Să direcționeze utilizatorii la o pagină web infectată care descarcă malware pe dispozitivele lor mobile
  • Să direcționeze utilizatorii la o pagină web de tip phishing, prin care se încearcă furtul de date personale importante pentru a oferi în schimb "soluții" la problemele pe care utilizatorii le au cu Windows 10
  • Să aboneze utilizatorii la servicii pe care nu le doresc ori la liste de spam prin SMS, e-mail sau alte forme
  • Să trimită SMS-uri premium, la prețuri exorbitante, pentru a intra în "contact" cu servicii false de suport care promit să-i ajute pe utilizatori cu rezolvarea problemelor lor legate de Windows 10

Lista posibilelor amenințări la care pot fi expuși utilizatorii de Windows 10 poate continua. Singura limită este imaginația creatorilor de malware care vor folosi coduri QR malițioase.

3. Oferă o nouă metodă pentru a face glume proaste

Dacă primele două motive sunt cât se poate de serioase și legate de securitatea utilizatorilor de Windows 10, al treilea este mai degrabă umor istic. Multă lume face glume pe calculatoarele prietenilor, ale familiei ori ale colegilor de muncă. Imaginează-ți ce glume poți face folosind o imagine de fundal pe Desktop, care simulează un BSOD, care include un cod QR făcut de tine, ce direcționează utilizatorul la un "serviciu de escorte" ori o altă locație nepotrivită.

Tu ce crezi?

Înainte de a închide acest articol, spune-ne părerea ta: Tu ce crezi despre includerea de coduri QR în Ecranul Albastru al Morții din Windows 10? Este o idee bună? Părțile pozitive vor cântări mai mult decât cele negative? Care este perspectiva ta?

Descoperă: Securitate Blog Sistem și Securitate Știri Windows