4 moduri pentru aflarea adresei IP a calculatorului tău în Windows

Adresa IP sau adresa de Protocol Internet este o etichetă numerică folosită în rețele pentru a identifica și localiza dispozitivele conectate la rețea: de la calculatoare la telefoane inteligente, imprimante și alte dispozitive. Cunoașterea acestei adrese poate fi foarte utilă, mai ales atunci când vrei să îți configurezi un router sau când vrei să îți conectezi un dispozitiv nou la rețea. Cum putem afla aceasta adresă IP din Windows? În acest tutorial, îți vom împărtăși câteva metode:

NOTĂ: Informațiile din acest tutorial se aplică pentru toate sistemele de operare Windows moderne: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Pentru a face lucrurile mai simple, vom folosi capturi de ecran realizate în general în Windows 10. De asemenea, dacă vrei să afli mai multe detalii mai tehnice despre adresele IP şi rolul lor în reţelele informatice sau dacă ai ajuns aici căutând o metodă de a afla adresa IP a router-ului tău wireless, îți recomandăm aceste două articole pe care le-am publicat acum ceva timp: Întrebări simple: Ce este adresa IP & cum o puteți schimba în Windows? și 5 metode de a afla adresa IP locală a routerului tău wireless.

1. Află adresa IP a calculatorului tău utilizând Linia de comandă

Deschide Linia de comandă și execută comanda ipconfig. Această comandă va afișa o listă a tuturor adaptoarelor de reţea din calculatorul tău, precum și detalii despre fiecare dintre ele.

Pentru fiecare adaptor de rețea sunt afișate, în câmpuri alăturate, atât adresa IPv4 cât și cea IPv6.

Dacă vrei să afli mai multe despre parametrii acceptați de comanda ipconfig și ce face fiecare dintre ei, execută comanda ipconfig /?.

Dacă vrei să descoperi mai multe comenzi de rețelistică care pot fi rulate în Linia de comandă, ciește și acest tutorial: Linia de comandă - Comenzi avansate de reţelistică.

2. Află adresa IP a calculatorului tău utilizând Centrul de rețea și partajare

O metodă mai simplă, care nu presupune executare niciunei comenzi este folosirea Centrului de rețea și partajare. Dacă vrei să afli mai multe despre acesta, precum și modul în care îl poţi acesa, îți recomandăm acest ghid: Ce este Centrul de reţea şi partajare?.

Deschide-l și apoi apasă pe scurtătura din stânga, numită ”Modificare setări adaptor”.

Se va deschide fereastra Conexiuni în rețea, care afișează toate adaptoarele de rețea instalate pe calculatorul tău.

Dă dublu clic (sau apasă de două ori) pe adaptorul de rețea a cărui adresă IP vrei să o vezi. Această acțiune va duce la deschiderea ferestrei numită Stare.

Apasă pe butonul Detalii pentru a afla o serie de informaţii despre adaptor, inclusiv adresele IPv4 și IPv6 asociate.

Când ai terminat, apasă pe butonul Închidere pentru a părăsi fereastra.

3. Află adresa IP a calculatorului tău utilizând PowerShell

PowerShell este un instrument asemănător Liniei de comandă, dar este mult mai puternic şi îți permite să controlezi sau să lucrezi cu multe elemente ale sistemului de operare Windows.

PowerShell are două comenzi pe care le poți folosi pentru a afla adresele IPv4 şi IPv6.

Prima este gip. Scrie-o în PowerShell şi apasă pe Enter. Acestă comandă va afişa mai multe detalii despre adaptoarele de reţea, inclusiv adresele IP.

Cealaltă comandă, ce oferă aceleaşi rezultate, este Get-NetIPConfiguration. Scrie-o, apasă pe Enter şi localizează informaţia de care ai nevoie.

4. Află adresa IP utilizând Harta reţelei (doar în Windows 7)

Windows 7 oferă o caracteristică unică, care nu se regăseşte în Windows 8.1 sau în Windows 10. Numele acesteia este Harta reţelei şi îți oferă o hartă vizuală a reţelei tale. Pentru a o accesa, deschide mai întâi Centrul de reţea şi partajare. În partea din dreapta sus a ferestrei se găseşte o legătură numită "Vizualizare hartă completă". Dă clic pe ea.

Se va deschide Harta reţelei. Dacă treci cu mouse-ul pe deasupra calculatorului tău., informaţiile legate de reţea vor fi afişate, inclusiv adresele IPv4 şi IPv6.

Notează-ți-le şi închide Harta reţelei.

Concluzie

Cunoaşterea adresei IP a calculatorului tău poate fi o informaţie utilă în multe situaţii. Dacă știi şi alte modalităţi de a afla adresa IP din Windows sau dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.