5 motive pentru care Microsoft ar trebui să lanseze o versiune internațională de Cortana

5 motive pentru care Microsoft ar trebui să lanseze o versiune internațională de Cortana

Cortana este unul dintre cele mai bune servicii dezvoltate de Microsoft în ultimii ani. Este utilă, este amuzantă și are o personalitate grozavă dar vine cu un defect major: este disponibilă într-un număr restrâns de țări și regiuni, ceea ce o face indisponibilă pentru un număr mare de oameni care și-ar dori să o folosească. Eu cred că strategia Microsoft de a oferi într-un ritm foarte lent versiuni regionale de Cortana, este una proastă iar Microsoft ar trebui să lanseze cât mai rapid o versiune internațională de Cortana, disponibilă în limba engleză, care poate fi utilizată de orice utilizator din lume care cunoaște limba engleză. Iată cinci motive pentru care cred că Microsoft ar trebui să-și schimbe strategia în ceea ce privește Cortana:

Reclamă

Unde este Cortana disponibilă?

Când scriu acest articol, Cortana este disponibilă doar în 11 țări: Australia, Canada, China, Franța, Germania, India, Japonia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.

Dacă trăiești într-o altă țară, precum România, pentru a putea folosi Cortana, trebuie să faci multe lucruri care presupun a minți despre locația ta și a folosi altă limbă decât limba ta nativă. Găsești toți pașii care trebuiesc urmați aici: Cum activezi Cortana indiferent de țara în care locuiești, chiar dacă nu există suport oficial.

Cortana, Windows 10, Windows 10 Mobile, versiune, internationala, engleza
Cortana, Windows 10, Windows 10 Mobile, versiune, internationala, engleza

Motivul 1. Microsoft trebuie să-și răsplătească utilizatorii din piețele unde are o cotă de piață bună în lumea mobilă

Dacă te uiți la cota de piață pe care o are Microsoft în lumea smartphone-urilor, vei vedea că, în piețele foarte importante precum SUA (1.6%), China (1.2%) sau Japonia (0%), Microsoft are o cotă de piață atât de mică încât nu contează. Din păcate, Cortana a fost lansată la început, fix în țările unde Microsoft este aproape irelevant în lumea smartphone-urilor.

Studiile de piață arată că Windows Phone și Windows 10 Mobile o duc bine în alte piețe, precum: Italia, Germania, Polonia, România, Brazilia, Grecia, Mexic și Ucraina. Din păcate, în multe dintre piețele unde Windows Phone și Windows 10 Mobile au prestație bună, Cortana nu este disponibilă. Dacă utilizatorii din aceste țări și-au demonstrat interesul pentru Microsoft, dispozitivele și serviciile sale, cumpărând smartphone-uri cu Windows, de ce Microsoft nu-i răsplătește oferindu-le acces la cele mai interesante servicii pe care le are de oferit, precum Cortana? Dacă anumite țări îți cumpără platforma mobilă mai mult decât altele, de ce nu le răsplătești oferindu-le suportul pe care-l merită?

Motivul 2. Cortana crește valoarea adusă de Windows Phone și Windows 10 Mobile

Prin stratregia de a face Cortana disponibilă într-un număr redus de regiuni și limbi, Microsoft scade valoarea Windows Phone și Windows 10 Mobile la nivel global. Nu contează că serviciul Cortana este un asistent digital personal foarte bun, dacă nu este folosit de oameni într-un număr mare de țări. Cum poți avea succes cu platforma ta mobilă dacă una dintre cele mai importante caracteristici ale sale este disponibilă într-un număr redus de țări? Trebuie să faci ceva pentru a crește valoarea platformei. Un mod este să oferi toate caracteristicile speciale pe care le-ai dezvoltat, cum ar fi Cortana, în toate piețele unde ești activ, nu doar în câteva piețe.

Reclamă

Motivul 3. Mulți oameni din lumea întreagă cunosc engleza și pot interacționa cu Cortana, chiar dacă nu sunt vorbitori nativi

Nu am pretenția că această afirmație este universal valabilă dar, în multe țări, inclusiv în România, majoritatea tinerilor cu o diplomă universitară, cunosc limba engleză și pot folosi Cortana, dacă o versiune internațională ar fi disponibilă în această limbă.

Eu personal folosesc engleza ca limbă de afișare pe toate calculatoarele și gadget-urile mele și mulți utilizatori români care au slujbe în domeniul tehnologiei fac la fel. Și da, suntem un număr semnificativ de oameni. A putea folosi o versiune internațională a Cortanei, ne-ar spori productivitatea în lucrul cu smartphone-urile și PC-urile noastre cu Windows.

Mie nu-mi place că trebuie să mint în setările gadget-urilor mele cu Windows pentru a putea folosi Cortana și alte servicii de calitate dezvoltate de Microsoft. Apropo de minciună…

Motivul 4. Dezvoltă resentimente în utilizatorii de produse Microsoft

Microsoft, te-ai uitat cât de lungă este lista de țări unde este disponibil serviciul Google Now ? Această listă include 79 de țări la data scrierii acestui articol. Ce zici de Siri? Până și Apple oferă suport pentru Siri în 30 de țări. Tu oferi Cortana doar în 11 țări.

De ce Cortana este disponibilă într-un număr atât de mic de țări și limbi? De ce ai făcut-o disponibilă în țări unde abia dacă exiști pe piața de smartphone-uri și nu ai făcut-o disponibilă în țări unde ai o cotă de piață respectabilă, cum ar fi România?

Poate că nu realizezi dar, prin această strategie, dezvolți resentimente fix în utilizatorii care-ți sunt cei mai mari suporteri. Oameni care trăiesc în țări precum România, Polonia, Grecia, Ucraina, Mexic ori Brazilia.

Motivul 5. Va fi mai ușoară dezvoltarea de versiuni localizate pentru Cortana

Să presupunem că Microsoft lansează o versiune internațională de Cortana, disponibilă în limba engleză. Cortana va fi apoi adoptată în țări unde acum nu este disponibilă dar pentru care Microsoft are planuri de a dezvolta în viitor o versiune localizată. Până se dezvoltă această versiune localizată, Microsoft va avea posibilitatea de a colecta informații concrete despre cum este folosită Cortana în acele țări, făcând mai ușor procesul de dezvoltare a versiunilor localizate. Sună mai bine decât strategia curentă, nu-i așa?

Tu ce părere ai despre strategia Microsoft cu privire la Cortana?

Ai folosit Cortana? Ce părere ai despre ea? Ce părere ai despre strategia Microsoft în ceea ce privește Cortana și dezvoltarea ei? Ești de acord cu argumentele mele ori ai o perspectivă diferită? Împărtășește-o cu mine folosind formularul de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Cortana Programe Recomandate Windows